CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

"Helt enkelt" smittar helt enkelt

Har ni märkt att allt fler stoppar in uttrycket "helt enkelt" i det dom säger? I går kom jag på mig själv med att säga helt enkelt i onödan. Uttrycket är smittsamt. Vad säger Tegnell?

Nu måste jag helt enkelt hitta en bild att stoppa in. FS är ju en fotosida!

Pentax K-1 med Pentax Shift 28mm f3,5 @ f/8.

Bilden togs i april 2021 helt enkelt i kvarteret Knäppingsborg i Norrköping. Framkallad i går med Photoshop i syfte att ha mjukskarp skärpa och de färger objektivet kan ge. Helt enkelt undvika reglaget för saturation/mättnad.

Öppnade filen i Camera Raw, klickade helt enkelt "remove aberrations", ställde in lite defringe, öppnade i Photoshop, gick till Levels och drog in lite i kanterna på det reglaget och satte sen helt enkelt svartpunkt (lyktans svartaste smide) och vitpunkt (lyktans frostade glas), beskar bilden helt enkelt och skärpte sen med samma metod som för den Flektogon som kanske alltför ofta figurerar i den här bloggen:

Först "duplicate layer" sen till "Other", sen till High pass, sen värde 1,5 pixels och sen "Overlay" som ger mjukare skärpa än "Linear Light". Med Linear Light brukar 0,9 pixels vara lagom.  Sparade i jpg.

Glömde skriva att det blev en liten vända i Nik Viveza också. Man är ingen minnesmaskin, bara människa helt enkelt.

Postat 2021-09-24 10:10 | Läst 74 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tar elbilarna all ström? Elbilsrekord 2013

Nu vojar sig allt fler över att elbilarna förmodas tömma elnätet på ström.

Det är faktiskt inte länge sen det var en prestation att över huvud taget resa med elbil. För jag tror 12 år sen lyckades meteorologen Pär Holmgren ta sig med en liten indisk elbil från Stockholm till en energimässa i Kalmar. Han tog vägen via Visby. Då räckte det med ett laddstopp på vägen till färjeläget i Nynäshamn och några stopp mellan Oskarshamn och Kalmar. Han hade med sig skarvsladd och kaféer m fl bjöd på lite ström.

2013 slog Mattias Goldmann och hans Gröna Bilisterkompis Jakob Lagercrantz svenskt elbilsrekord genom att ta sig från Ystad till Haparanda och vidare till Visby och Almedalen. 

En trött men lycklig Mattias Goldmann kom i mål i Visbys hamn 1 juli 2013 efter Gröna bilisters demonstrationsresa med elbilen Nissan Leaf. De besökte 40 kommuner mellan Ystad och Haparanda och åkte sen till Gotland och Almedalsveckan.

Samma Almedalsvecka 2013 presenterades eldrivna fyrhjuliga motorcykeln Renault Twizy. Ett kul åkdon som fortfarande tillverkas.

Det där med att elbilarna tar all ström stämmer inte. F n använder internet med tillbehör ungefär 10 % av världens elproduktion, snart nog 20 -25 %. Elbilarnas andel är knappt mätbar. Den ökar förstås, men eftersom deras effektivitet är väldigt mycket bättre än fossilbilarnas blir belastningen mätt över dygnet inget problem här i Sverige. Däremot kan det bli problem om alla ska laddas kl 17.15. Laddstarten behöver spridas ut över längre tid.

Postat 2021-09-23 08:59 | Läst 222 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Stationen i Oskarshamn byggnadsminne

I går kväll fick jag en stund över i Oskarshamn på väg mot Gotland. Just nu har Wikipedia en tävling att plåta kulturminnen. Jag googlade på såna i Oskarshamn. Telefonen hittade bara järnvägsstationen fast det finns fler. Wikipedia hade redan bra bilder på stationen, men ingen kvällsbild, så jag tog fram stativet och tog den här bilden.

Efterbehandling: Objektivet är tillräckligt skarpt. Man kan läsa texten på lappen på dörren mitt i bild. I stället för skärpa har jag försökt jobba med ljuset och färgerna. Ingen extra mättnad utan bara exponering/kontrast, lite olika på olika ställen i bilden. Slutskärpning mer för att få mjukskarp skärpa än max detaljskärpa.

Stativ, Pentax K-1, Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f 2,8 @ f/8. ISO 100. 6 sekunder slutartid.

Stationen byggdes 1906. Enligt Wikipedia var den extra påkostad, stans fäder var avis på Hultsfred som ordnat en finare stationsbyggnad. Stockholmsarkitekten Georg A Nilsson projekterade. Byggnadsminne 2004 ungefär samtidigt som persontrafiken lades ner. Godstrafiken är kvar. Stationen är väldigt fint renoverad. Fredrikssons arkitektkontor i Norrköping har verkligen känsla och kompetens!

Postat 2021-09-22 16:00 | Läst 122 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vid vidvinkel kom åt byggnadsminnet

Just nu pågår en av världens större fototävlingar, Wiki Loves Monuments. Jag ville komma åt ett byggnadsminne här i Norrköping, Gamla De Geerskolan. Den ligger i o f s inte särskilt trångt, men delar av skolgården har på ett från fotografisk synpunkt olämpligt sätt belamrats med fula lekredskap som hör till en förskoleverksamhet. Ett foto där byggnadsminnet domineras av en jättestor sandlåda kan säga nåt om vår tid men placerar sig inte i tävlingen.

20 mm vidvinkeln skulle kanske funka? Utan att direkt bryta mig in, grinden var olåst, kom jag in på förskolans gårdsutrymme och hittade den här vinkeln. Rönnbär till vänster, nåt barrträd till höger och Gamla De Geerskolan i mitten. Den är liksom så mycket annat i Norrköping uppkallat efter superkapitalisten Louis De Geer, den svenska industrins utländske fader. Han namn och övriga i den ätten ska stavas med stort D. Det finns en annan släktgren som stavar med litet d.

Skolan stod färdig 1862 (andra uppgifter 1866) med huvudfasaden mot Nygatan, den då yttersta gatan i stan. Bakom huset ligger sedan 150 år Södra Promenaden. Här var luften bättre än nere i stan. Norrköping var då och väldigt länge en progressiv skolstad  med sedermera stark profil på yrkesutbildning och ingenjörsutbildning. Nu finns Linköpings Universitet Campus Norrköping här.

Byggnaden ritades av stadsarkitekten Carl Theodor Malm i samråd med tidens skolexpertis. Stommen är av tegel med Norrköpingsgul puts på fasaderna. De har i viss mån förenklats med tiden. Rundbågefönster, hörnkedjor och gesimser samt de mot Nygatan utspringande flyglar som syns på bilden ger huvudkaraktären.

I bakgrunden De Geergymnasiet uppfört 1868. Samma arkitekt. Numera samma namn.

Pentax K-1 och Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f2,8 @f/8. ISO 100.

Postat 2021-09-21 09:14 | Läst 189 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Optical Limits

Optical Limits är en tysk sajt där ett par nördar testar objektiv.

Jag gillar testerna. Dom är rakt på sak. Kollar systematiskt de viktigaste parametrarna och har ett oamerikanskt språkbruk. Där en amerikan menar att "average" betyder urusel menar dom att "average" betyder genomsnittlig. Ett "average" objektiv kan prestera alldeles utmärkt om många andra i samma kategori gör det. Omvänt, om ett objektiv är ganska så bra hittar amerikanen på superlativer bortom skalan bra-bättre-bäst. Då Optical Limits sätter ut "highly recommended" så är objektivet bra. Man får ändå kolla om det uppfyller ens egna krav i de avseenden som man uppfattar som viktiga.

Deras test av Sony FE 20mm f/1,8 G utmynnar i Highly Recommended. Det finns en del vinjettering  även vid bländare 5,6, men redan vidöppet är centrala skärpan utomordentlig, bokeh väl kontrollerad, objektivet tecknar nästan alldeles rakt i sig och resultatet blir helt rakt efter automatiska korrektionen i kameran. Det är oklart om den funkar även på RAW.

Opticallimits.com testbild med okorrigerat Sony-objektiv. Det är ju alldeles förbluffande raktecknande. De skriver 0, 551 % pincushion distorsion. Det stämmer i testbildens ram, men man ser också liten tunnformig distorsion i mitten. Iallafall så rakt att det det man ser i sökaren stämmer med vad man får. Om kameran sen fixar det allra sista så blir det perfekt.

Mitt Carl Zeiss Jena Flektogon 20mm från 1976 har väl dubbelt så mycket distorsion. Det vill säga så lite att det inte märks alls för det mesta. Men i går ville jag testa objektivet lite extra och tog den här bilden med raka pelarkanter och det raka taket ganska nära bildkanten. Avsmalningen uppåt är medveten, ingår i klassiskt arkitekturfoto, men blev kanske lite för mycket.

Okorrigerad. Handhållen. Avsmalningen uppåt medveten. Vinjetteringen i hörnen beror på motljusskyddet.

Här tillfixad för att bli som jag tänkte mig bilden. Minskat horisontalperspektivet och minskat avsmalningen uppåt. Ingen ändring av distorsionen.

Ska jag byta system? Inte aktuellt. Just det här Sony-objektivet är inte dyrt alls i förhållande till sina prestanda men kostar ändå 12.000:-. Att byta hela systemet drar väl iväg mot det tiodubbla. DDR-Flektogonen kostade mig 3.000:- nyservad men med nån kvarstående smärre egenhet. Jag gillar den! Ska lära mig använda objektivet. Jobba med det, inte mot det. Inte försöka pressa fram superkrispig skärpa utan i stället en mjukskarp skärpa och jobba med färgerna eller i svartvitt.

 

Postat 2021-09-20 10:28 | Läst 282 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 41 Nästa