CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Verandamålning

Huset på Gotland hade  inte målats på många många år när vi skaffade det för sjutton år sedan. Sen fick vi hjälp med tak och fönster. Verandan hade blivit stående.

I fjol fick jag kontakt med en målare i grannsocknen Eksta. Oj oj oj sa han! Här behöver skrapas och grundas och målas. Hinner inte i år, men nästa år kan jag sätta i gång. Mögeltvätt kan jag göra i höst. Han gav mig en offert, jag tackade ja. Sedan fick jag hjälp av andra hantverkare att laga skador i cementgrunden. Lite fixade jag  själv.

I måndags kom målaren och hans kompis på plats! Då var jag kvar på fastlandet. De har högtryckstvättat, skrapat skrapat skrapat, grundat och målat. Den vita färgen är noga bruten, inte bländvit.

Så här såg det ut då målarna hunnit skrapa och grunda.

Lars siktar uppåt

Stefan siktar noga

Stefan kollar

Stefan plockar undan efter väl förrättat värv.

Lars målar räcket

Lars tittar upp mot himlen som är oskyldigt blå

Knopparna var alldeles svarta. Jag blankade upp dom med Svinto och Häxans kopparputs.

Och så här ser verandan ut nu sen målarna är klara.

Postat 2024-04-15 11:16 | Läst 604 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Aprilväder på Gotland

För en vecka sen skulle jag åkt till Gotland. YR och finska Vågprognosen spådde oväder. Äsch tyckte jag, men kloka människor i min närhet avrådde så att även jag fattade och bokade om. Sedan fattade kaptenerna på Destination Gotland samma beslut, ställde in de aktuella turerna.

Häromkvällen åkte bilen och katten med mig vid ratten på tisdagens godstur från Oskarshamn till Visby. Det blev en lugn överfart med gott om plats ombord.

I går blåsigt och kyttigt på ön, några plusgrader, lite sol. Inte alls det oväder som drog fram över delar av fastlandet.

På kvällen nymåne!

Pentax K-1 med Pentax FA Macro 100mm 2,8 på full öppning.

Postat 2024-04-11 13:04 | Läst 534 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sämsta kockarna, hårdaste vakterna i stan

En av grannkrogarna har den här reklamen. Den verkar funka. Stället har kunder. Det är sällan stökigt utanför.

Men visst har det varit stök. Stor skjutning för rätt många år sedan, innan skjutningar blivit vardag. Varken jag eller min fru fattade nåt utan tittade ut. Sen tog vi skydd på golvet. Det gick bra för vår del och inga utomstående blev skadade. Även de inblandade i uppgörelsen överlevde. Samhället ställde upp med ambulans och akutsjukvård.

Postat 2024-04-09 10:57 | Läst 303 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Lampa för pilljobb

Pilljobb kan behöva hjälpmedel. Till exempel en lampa med förstoringsglas och belysning. Jag skulle få en sån i present av min dotter! Vi kom överens om att jag skulle leta  själv. Kanske Willes El skulle ha något att välja på? 

Willes El startade 1928 och är sen dess kvar i samma lokaler i centrala Norrköping. Då var huset nästan nytt.

*

Nu är Willes El stans helt klart mest klassiska elfirma. De installerar och servar. I butiken finns ett stort sortiment lampor, ljuskällor och reservdelar. I en separat lokal säljs oanvända lampor från tidigare epoker. Ibland är det rockkonsert där!

Och har man sett på maken! Allra längst in i butiken, i ett rum som utgörs av en överbyggd gård, fanns åtta modeller av LED-bestyckade lampor med lins  att titta närmare på! Till vänster i bild syns en golvlampa. Bakåt i bilden fyra bordslampor med bordsfäste. På bordet tre mindre modeller.

*

*

Jag fick titta, prova och känna in i lugn och ro och prova hemma. Mycket bra!

Först kollade jag lilla instegsmodellen mitt i bild.  Den har klämfäste och dagsljusfärgade LED-lampor 5 500 K. Bra på sätt och vis, dagsljusfärgen gav skärpa. Men vid test hemma kändes blandljuset mot övriga ljuskällor jobbigt. Linsdiametern räckte inte för att titta med båda ögonen samtidigt. Samma modell med ljustemperatur 3000 Kelvin har en stadig flyttbar fot. Klämfäste medföljer. Den lampan är rätt så behändig och kan funka bra att används lite vid behov. Jag funderade allvarligt på den. Men dottern tyckte att det skulle vara bäst med en modell med större lins. Den skulle bli mer användbar i längden!

Tvåan från höger i bakre raden har vikbar arm som hos en klassisk arkitektlampa. Trevligt. Linsen  med diameter 145 mm passade mig bra. Om man fäller ner locket dubblerar lampan som skrivbordslampa. Det finns alternativ med stark förstoring, fem dioptrier. De är nog avsedda för extrema pilljobb eller särskilda synproblem. Lampan med måttlig förstoring, tre dioptrier, verkade bäst för mig. Det blev en sån.

Hemma visade sig lampan passa bra. Jag behövde inte ens stuva om på skrivbordet. Bordsfästet känns säkert. Gapet är stort, metallen stadig och skruven har rejäl hävarm.

*

På bilden här nedan är lampan upprest så att man kommer åt Mac Minin, tangentbordet, ormboet av sladdar, musen, högtalarna och kan titta på monitorn.

*

Bilden nedan: Lite lagom nervikt och med locket nedfällt fungerar lampan bra som skrivbordslampa. LED-ljusets 3000 K visade sig vara en bra kompromiss, funkar både på dan och på kvällen. 12 W LED ger 870 lumen, det motsvarar cirka 75 W glödlampsljus.

*

Här nedan har jag fällt ner lampan och fällt upp locket. Dagsljusbild. Lilla skruven är av dimension M2.

*

Och här nedan bild med belysningen tänd. Det blir reflexer i blanka bordsytan, så det blir bäst att jobba med grejerna på matt bakgrund. Lämpligen ett uppochnedvänt kartonglock med kanter som håller alla detaljer på plats.

*

Kvalitén verkar vara bra. Glaslins. Än så länge inga glapp. Linsen tecknar lite kuddformigt, men inte så det stör. Ingen antireflexbehandling vad vad kan förstå. Sådan skulle nog inte skada. Lampans armlängd är hela 120 centimeter, bra räckvidd, men det tar ett antal sekunder innan den slutar gunga sen man ställt in den.

Sammantaget en för mina behov bra produkt.

Utöver pilljobb så kan en sån här lampa användas för att läsa finstilt. Etiketter förstås, men även bok- och tidningstext. 

Postat 2024-04-07 09:35 | Läst 400 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Väderrapport 2024-04-03

Här i Norrköping en del snö kvar efter nattens oväder. Nollgradigt, solen glimtar fram lite grann. Så pass med is på trottoarerna att det blir icebugs på fötterna senare idag.

Utsikten från balkongen:

Utsikten ner på gatan:

Klart lindrigare än på Gotland där jag tänkt vara idag. Inställda färjor, 4500 hushåll utan ström, upprepade snösmockor. Brrrrrrr! 

Postat 2024-04-03 11:54 | Läst 470 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 145 Nästa