CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Nooshi i stan

V-möte onsdag kväll i Hörsalen i Norrköping. Allt var fantastiskt! Detta enligt kvällens språkbruk, lika fullt av superlativer som reklamen från det stora landet i väster. Jag tyckte att det räckte gott med att det var intressant! Intressant att höra partiledaren Nooshi Dadgostar, riksdagsledamoten Linda Snecker och partiets toppnamn i Norrköping Nicklas Lundström och detta under tämligen avspända former, de var bland vänner. 

Ett reggaeband från Skärblacka med sångerskan Daniella Torres inledde och gjorde det bra! Daniella har nyss släppt sitt debutalbum Queendom Rise, här en länk:

https://open.spotify.com/album/6JZMCH7PErSAvmpESVTBli?si=Rs6DW_bXTx2lAgla9qxiTw&nd=1

Sen kom Linda Snecker och peppade publiken. Nu ska vi öka ännu mer och baxa politiken åt det jämställda hållet!

Här samtalar Ann Björling med Nooshi Dadgostar. Ann är ett av toppnamnen i Undersköterskeupproret. Förr var knoget jobbigt nog, men det har blivit allt värre. Hemtjänstens minutschema är i grund och botten oförenligt med att ta hand om äldre och ibland väldigt obstinata personer och varje minuts försening spräcker schemat för hela dan. Liknande gäller på boendena och då personalen nyligen fick ordaer att även tvätta fönstren brast det för så många att Undersköterskeupproret organiserades. Har de fått igenom nåt? Svar ja, åtminstone att fönstertvättuppdraget slopades. (Jag är ju anhörig och det märktes direkt även i det privatägda boende där min fru bor. Fönstren hade inte tvättats sen pandemion bröt ut och nu fick jag tvätta dom själv.)

Nooshi känner starkt för de här frågorna.

Efter denna och en hel del andra gäster möttes Nicklas Lundström och Nooshi Dadgostar i en diskussion. Nicklas Lundström uppfattar jag vara en tänkande personlighet som har grepp om hela skalan från  miljön, klimatet, energiförsörjningen till omställningen och hur de som bor på äldreboendena har det och hur personalen där har det. Nooshi hade redan jobbat en lång dag, det märktes lite grann, men värmde upp sig under mötet och verkade både kunna tala och lyssna.

Nooshi tackade de som kommit.

Postat 2022-05-25 22:55 | Läst 224 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Stor flaggning i Knäppingsborg. Livet efter Photoshop.

Kvarteret Knäppingsborg i Norrköping innehåller historia från vikingatiden och framåt. Nu en tilltalande blandning av återanvänt, renoverat och bitvis alldeles nytt. Nu är det stor flaggning över ett av gångstråken, Ukrainas flagga mitt bland alla andra. På gångbanan textat "Fred" och annat jorden behöver.

Livet efter Photoshop stapplar fram steg för steg.

Jag byter alltså till Affinity Photo. Häromkvällen lyckades jag ladda ner Bridge! Det kostade inga kontanter och lär ska vara utan tidsbegränsning.  Man måste dock godkänna att bli utsatt för Adobes marknadsföring.

Med Bridge kan jag ladda ner som förr, d v s sätta in kamerans minneskort i en läsare, öppna kortet i datorn, välja ut de filer jag vill ladda ner och dra dom till rätt folder i Bridge. Då lagras filerna i mitt system i datorn.

I Bridge går det lätt att kolla vilken RAW-fil som verkar mest lovande. och öppna den i Affinity. Där finns många möjligheter att justera: minska brus, beskära, applicera objektivprofiler osv.

I nästa steg kommer man till nåt som ser ut ungefär som Photoshop men ändå är annorlunda. Troligen finns allt man behöver, det gäller bar att hitta det och fixa rätt underinställningar. I nästa steg går man till modulen för export. Där går det att hitta "export" och en rullgardinsmeny (TACK FÖR HJÄLPEN) där det går att välja .jpg och hur många MB filen ska väga.

Saknar Nik Collection! Med Viveza hade det varit lätt som en plätt att ljusa upp kvinnan som tittar på flaggorna. Nu försökte jag med att markera henne, men resultatet blev som en klippdocka. Försökte i går att ladda ner Nik Collection som trialversion. Nedladdningen lyckades, men patienten dog. Affinity känner inte igen Nik plugin och avinstallationsfunktionen kom inte med. Har bett om hjälp hos DXO,  om nån här har nåt tips, säg till!

 

Postat 2022-05-24 21:08 | Läst 161 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Brandkåren

Brandkår och brandsoldater och brandbilar och ambulanser tog över Gamla Torget i Norrköping i går. Det var Brandkårsmuséet i Simonstorp som visade upp sig och en del av sina fordon.

Den här Volvon med rak sexcylindrig motor avgav ett karaktäristiskt ljud och livade verkligen upp stadsbilden!

Och här står brandbilen ifråga för närmare inspektion

Den här var lite äldre men skicket desto bättre, kolla bara stegen!

Påtaglig rökpuff då motor startas

Folk tittar gärna på rariteterna.

Jag vill minnas att den här vita Chevroletambulansen med röd rand mötte avsevärd kritik  för dåliga vägegenskaper och undermåliga bromsar.

Postat 2022-05-22 10:48 | Läst 166 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sandarve kulle, ett naturreservat på Gotland.

Sandarve kulle ligger i Fardhems socken, ganska mitt på Gotlands södra del, mellan Klintehamn och Hemse. Kullens topp ligger hela 60 meter över havet! 20-30 meter  över omgivande terräng. Gotlands högsta punkt ligger 85 meter över nuvarande havsnivå.

På kullens kanter syns kalkstenen här och där. Annars är det tämligen gles skog och lundartad flora. Naturreservat sen 1984.

Jag siktar på att lägga in en bild av platsen på Wikipedia. Där saknas bild. Nu under maj pågår också en fototävling "Wiki Loves Earth". Kanske nån bild skulle platsa. 

Man får klättra över en stätta för att komma in på kullen. Där möts man av den här vyn.

Och titta här! Ett gotlandsruss trampar stigen fram.

Gotlandsrussen jobbar som parkförvaltare för att hålla igenväxningen stången.

Bilderna tog med Pentax K-1 och Pentax FA 35 mm objektiv. Framkallade i Affinity Photo.

FRÅGA: Av dessa bilder, vilken vore lämpligast att lägga in på Wikipedia som illustration av naturreservatet Sandarve kulle? Skulle nån bildbearbetning hjälpa?

Postat 2022-05-21 10:02 | Läst 212 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nynäs mack plåtad med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm 2,8

Levide, Gotland maj 2022.  Macken som länge sett rätt risig ut har gjorts i ordning till ett litet byggnadsminne. Nynäs var ett ganska stort bensinmärke fram till nån gång på 1970-talet tror jag. Då pumpades det upp olja på Gotland och skeppades till Nynäshamn. (Jag vill minnas att Koppartrans också var inblandat.)

Nynas finns kvar men tillverkar specialprodukter.

Här 100% crop,. Bilden är alltså inlagd utan nedskalning.

Här helhetsvyn (något lite beskuren  nertill och till höger).

Jag är imponerad av veteranobjektivet. Byggt 1976. Helt OK då jag köpte det. Nu är det nyrenoverat av specialist i Görlitz i östra Tyskland och blev närmast som nytt. En legendarisk optik, Ossies lyckades bättre än Zeiss i väst.

Postat 2022-05-20 12:44 | Läst 215 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 80 Nästa