CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Eget rum på boendet

I går var min frus rum fyllt av ljus då jag kom.

Det blev en bra dag. Fint väder. Vi kom ut på en med våra mått mätt lång promenad. Backe upp och backe ner och en del trappor också. Sen tillbaka till rummet och varm choklad och så delade vi på en jättegod kardemummabulle från Tinas Café och Sånt.

Pentax K-1 med en Sigma zoom 10-20mm @ 16mm avsedd för APS-C, därav vinjetteringen. 

Postat 2023-02-27 21:52 | Läst 642 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nya analoga kameror från Pentax?

Pentax var ett entusiastfabrikat par excellence* i Japan. Bra ergonomi, bra optik och gärna nätt format till överkomlig kostnad. Många var verkligen snygga. Produktplacering var väl knappt påtänkt, men hur det nu gick till använde Ringo Starr en Pentax Spotmatic i "A Hard Day´s Night",  tappade kameran i en vattenpöl och fortsatte knäppa, en produktplacering som nog sålde! Mellanformatarna var direkt bra, kompakterna många, och så fanns pyttesmå systemkameror för 110-formatet.

Numera ägs Pentax av Ricoh. Pentax är stort på glasögonlinser mm och tillverkar ju digitala kameror. Jag har själv en K-1 och en K 3 II. Bra ergonomi, vädertätning, bildstabilisering i kamerahuset och det finns bra optik. Men nyheterna duggar inte så tätt numera och allt färre tredjepartstillverkare av optik tillhandahåller objektiv med K-bajonetten. Var finns framtidstron?

Inför julen 2022 gick Pentax ut med en video om att utveckla nya analoga kameror. Gissningsvis är utspelet en markering av Pentax som varumärke och att det finns en vilja att bygga vidare på det.

Skärmdump.

Själva kunnandet är centralt. Det går inte att bygga mekaniska spegelreflexkameror utan erfarenhet om allt som ingår. De som kunde har gått i pension. Pentax samlar nu arbetsgrupper för att ta vara på deras kunskaper och försöka föra den vidare.

Skärmdump.

Inriktningen är på att börja med en kompaktkamera som instegsmodell, sen en SLR och sist det svåraste av allt, en helmekanisk SLR. Kamerorna ska få reservdelsförsörjning  och service.

Pentax har bara lovat att studera detta seriöst för att fatta beslut senare om vägen framåt verkar framkomlig.

Jag tror att Pentax att en K 1000 Limited, d v s en kvalitetsupplaga av den kamera som flest fotografer börjat med redan på fotoskolan, skulle kunna finna köpare. Den var inte Pentax snyggaste kamera, inte heller den minsta, och den kändes lite klonkig. Men den såldes mest och väldigt många tog den till sitt hjärta.

En K 1000 Limited skulle enligt mig ha samma mekanik som i de första helmetallvarianterna (fast kanske snävare toleranser, det kostar inte så mycket numera) och ha alla komponenter kompatibla med dessa. Det skulle ge reservdelsförsörjning för lång tid framöver. En adapter till M42 borde skickas med! Om det dessutom gick att ordna framåtkompabilitet till de senaste objektiven vore det inte fel.

Här nedan en Pentax Program A, en budgetvariant som introducerades 1984 av en mer avancerad modell. Att använda är den inte helt olik en Nikon F3, d v s man kör mest på elektronik för exponeringen, men det går att bestämma själv också. Kameran är påfallande liten och nätt. Jag köpte denna på Myrorna med öppet köp eftersom den inte fungerade, men med ett nytt batteri så gick den igång och verkar helt OK.

______________________________

* Nikon och Canon siktade på proffssegmentet, Pentax småbild mest på entusiasterna. Men innan nån går i taket så är det bäst att framhålla Minolta och Olympus som andra bra japanska entusiastmärken och att Yashica varit med väldigt länge.

Postat 2023-02-25 21:44 | Läst 752 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Statyn på Gamla Torget

Tjejerna som passerade statyn fick kameran att lyftas.

Louis De Geer var den svenska industrins fader. Men han var inte svensk utan invandrare.  Föddes i vad som nu är Belgien, växte upp i Nederländerna, flyttade till Sverige vid 22 års ålder, hade då med sig pengar och använde dessa till att bygga upp industrier. Ofta med vapenanknytning. Rustade egen flotta att användas i Sveriges tjänst. Med mera. Residerade i Norrköping där statyn nu står. Återflyttade till hemlandet, död i Amsterdam.

Adlade släkten De Geer finns kvar i Sverige.

 

Postat 2023-02-21 13:06 | Läst 442 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gatufotovernissage

Fullt med folk då Konstforum öppnade vernissage för Birgitta Nilssons "På andra sidan".

Vi som undviker att prata bilder kan ju fråga om kameran. Birgitta har en Sony FF med en tämligen enkel (men bildresultatet visar mycket bra!) Tamronzoom som börjar på 28 mm och når till kort tele. Människor och situationer i Norrköping, Borås, Berlin, Palermo m fl metropoler fastnar i Birgittas blick och innan hon hunnit tänka i kameran.

Förhandsgranskning av bild

Postat 2023-02-19 10:58 | Läst 619 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Handtag

Wikimedia har just nu en utmaning "Handles".

https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Photo_challenge#Challenges_open_for_submission

Mitt bidrag blir den här bilden. Handtaget sitter på ytterdörren där jag bor. Installerat 1990.

'

Postat 2023-02-17 12:13 | Läst 400 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 Nästa