CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Lampa för pilljobb

Pilljobb kan behöva hjälpmedel. Till exempel en lampa med förstoringsglas och belysning. Jag skulle få en sån i present av min dotter! Vi kom överens om att jag skulle leta  själv. Kanske Willes El skulle ha något att välja på? 

Willes El startade 1928 och är sen dess kvar i samma lokaler i centrala Norrköping. Då var huset nästan nytt.

*

Nu är Willes El stans helt klart mest klassiska elfirma. De installerar och servar. I butiken finns ett stort sortiment lampor, ljuskällor och reservdelar. I en separat lokal säljs oanvända lampor från tidigare epoker. Ibland är det rockkonsert där!

Och har man sett på maken! Allra längst in i butiken, i ett rum som utgörs av en överbyggd gård, fanns åtta modeller av LED-bestyckade lampor med lins  att titta närmare på! Till vänster i bild syns en golvlampa. Bakåt i bilden fyra bordslampor med bordsfäste. På bordet tre mindre modeller.

*

*

Jag fick titta, prova och känna in i lugn och ro och prova hemma. Mycket bra!

Först kollade jag lilla instegsmodellen mitt i bild.  Den har klämfäste och dagsljusfärgade LED-lampor 5 500 K. Bra på sätt och vis, dagsljusfärgen gav skärpa. Men vid test hemma kändes blandljuset mot övriga ljuskällor jobbigt. Linsdiametern räckte inte för att titta med båda ögonen samtidigt. Samma modell med ljustemperatur 3000 Kelvin har en stadig flyttbar fot. Klämfäste medföljer. Den lampan är rätt så behändig och kan funka bra att används lite vid behov. Jag funderade allvarligt på den. Men dottern tyckte att det skulle vara bäst med en modell med större lins. Den skulle bli mer användbar i längden!

Tvåan från höger i bakre raden har vikbar arm som hos en klassisk arkitektlampa. Trevligt. Linsen  med diameter 145 mm passade mig bra. Om man fäller ner locket dubblerar lampan som skrivbordslampa. Det finns alternativ med stark förstoring, fem dioptrier. De är nog avsedda för extrema pilljobb eller särskilda synproblem. Lampan med måttlig förstoring, tre dioptrier, verkade bäst för mig. Det blev en sån.

Hemma visade sig lampan passa bra. Jag behövde inte ens stuva om på skrivbordet. Bordsfästet känns säkert. Gapet är stort, metallen stadig och skruven har rejäl hävarm.

*

På bilden här nedan är lampan upprest så att man kommer åt Mac Minin, tangentbordet, ormboet av sladdar, musen, högtalarna och kan titta på monitorn.

*

Bilden nedan: Lite lagom nervikt och med locket nedfällt fungerar lampan bra som skrivbordslampa. LED-ljusets 3000 K visade sig vara en bra kompromiss, funkar både på dan och på kvällen. 12 W LED ger 870 lumen, det motsvarar cirka 75 W glödlampsljus.

*

Här nedan har jag fällt ner lampan och fällt upp locket. Dagsljusbild. Lilla skruven är av dimension M2.

*

Och här nedan bild med belysningen tänd. Det blir reflexer i blanka bordsytan, så det blir bäst att jobba med grejerna på matt bakgrund. Lämpligen ett uppochnedvänt kartonglock med kanter som håller alla detaljer på plats.

*

Kvalitén verkar vara bra. Glaslins. Än så länge inga glapp. Linsen tecknar lite kuddformigt, men inte så det stör. Ingen antireflexbehandling vad vad kan förstå. Sådan skulle nog inte skada. Lampans armlängd är hela 120 centimeter, bra räckvidd, men det tar ett antal sekunder innan den slutar gunga sen man ställt in den.

Sammantaget en för mina behov bra produkt.

Utöver pilljobb så kan en sån här lampa användas för att läsa finstilt. Etiketter förstås, men även bok- och tidningstext. 

Postat 2024-04-07 09:35 | Läst 453 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Väderrapport 2024-04-03

Här i Norrköping en del snö kvar efter nattens oväder. Nollgradigt, solen glimtar fram lite grann. Så pass med is på trottoarerna att det blir icebugs på fötterna senare idag.

Utsikten från balkongen:

Utsikten ner på gatan:

Klart lindrigare än på Gotland där jag tänkt vara idag. Inställda färjor, 4500 hushåll utan ström, upprepade snösmockor. Brrrrrrr! 

Postat 2024-04-03 11:54 | Läst 515 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Pentaxify!

I går 2024-04-01 släppte Pentaxforums en branschomfattande nyhet! 

Foton tagna med smartphone eller någon annan kamera än Pentax kan nu transformeras till bilder med den unika Pentaxkänslan!  Skärmdumpen här nedan antyder vad det är frågan om. "However, at the end of the day the Samsung simply lacks that Pentax pixie dust" Gå till Pentaxforums för att skjuta det där gröna reglaget själv och se AI-miraklet blomma ut!

Länk:

https://www.pentaxforums.com/articles/site-news/introducing-pentaxify-ai-by-pentax-forums.html

Bildkälla: Pentaxforums.

Postat 2024-04-02 08:35 | Läst 363 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ett mjöldrygegrått förkläde.

Berglins hittade ett svindyrt förkläde i ett modereportage. De ritade och skrev en betraktelse över fyndet och kallade kulören mjöldrygegrå.

Min fru skulle nog passa i ett sånt tänkte jag. Mer klädsamt än boendets engångshaklappar av ljusblå plast som sätts fast med tejp.

På Åhléns fanns mjöldrygegrå förkläden! Varken svindyra eller helt gratis. Jag inhandlade ett på öppet köp. Och min fru gillade det! Vi behöll det och skaffade ett till att ha som ombyte. Förr knöts förkläden med rosett på ryggen. Det klarar inte dagens generation. Nu för tiden är remmarna extra långa och man knyter rosetten framtill.

Pentax K-1 med Pentax-FA 50mm 1,4 @ f2,0

Mjöldrygegrått? Ordet återfinns varken i Svenska Akademiens Ordbok, Svensk Ordbok eller Svenska Akademiens Ordlista. Hade Berglins koll på mjöldrygan eller bara hittat på ordet?

Wikipedia anger att "Mjöldryga (lat. Secale cornutum) är ett vilstadium, så kallat sklerotium, av sporsäcksvampen Claviceps purpurea"

Kulören beskrivs oftast som svartviolett eller purpurfärgad. Men den här bilden ur Wikipedia visar en grå nyans! Andra visar mörkare grå nyanser. Måhända hade Berglins full koll då dom hittade på ordet Mjöldrygegrått!

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Alopecurus_claviceps_2.JPG

Bildkälla Wikipedia, Dominique Jacquin

Postat 2024-04-01 00:01 | Läst 274 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Small things. Big difference.

Fastighetsskötaren hade med mycken möda och stort besvär fixat en droppande kran. Reservdelarna tog flera veckor att få fram. Det var lite till att fixa,  och så bad jag honom om hjälp att montera ett badhandtag. Jag ska kolla med kontoret sa han. Dom kanske t o m bjuder på handtaget! Det gjorde Heimstaden. Bra PR att bjuda på något någon gång.

Nu sitter handtaget på plats. Jag lindade på vit vävtejp kvalitet "Super" från Clas O för att förebygga allergikänningar.

Kakelväggen har ni sett avbildad förr. Den är bra för att testa hur pass rakt olika objektiv tecknar. Här ett test med Pentax 50mm FA 1,4. Som synes tecknar det med liten men märkbar tunnformig distorsion.

Foto: Pentax K-1 med Pentax 50 mm FA 1,4 @ 6,3

Badhandtag är bra. Här bild på ett som ska monteras i duschen på landet. 160:- inkl moms och frakt och rostfria fästskruvar kändes som hittat, eller i alla fall som ett pre-inflation pris. På förpackningen står "Small things. Big difference". Jag håller med!

Foto: Pentax K-1 med Pentax 50mm FA 1,4 @ 6,3

Det här objektivet är ett "Small Thing". Lagom halvgammalt, har både AF och manuell fokusring. Bländarinställning på kameran eller manuellt på objektivet. Optical Limits testade det 2007 på APS-C. "The Pentax SMC-FA 50mm f/1.4 is an oldie but a goodie. At medium apertures the lens is capable to produce stellar resolution figures." Ett nifty-fifty som gör sitt jobb klanderfritt, men jag aldrig direkt gillat gluggen utan hellre använt ett ännu äldre f 1,7. Nu har jag blivit mer beroende av autofokus och har låtit den sitta på kameran ett tag. Börjar vänja mig. Porträtt med f 1,4 eller 2, annat mer nerbländat.

Här nedan ett par bilder av gluggen tagna med Iphone SE 2020. 

Postat 2024-03-28 10:05 | Läst 303 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 145 Nästa