CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Outside the Box revisited

Just nu visas "Outside the Box", en 3D-geometrisk konst- och ljusinstallation, på Norrköping Light Festival. I går söndag 28 nov 2021 innehöll den här bloggen en blänkare om hur den kommit till. Upphovspersonerna är Albin Lejåker, Samuel Jenerberg och Theofil Eriksson Petrovski.

Erfarenhetsmässigt går såna här installationer ner sig rätt fort. Klar plast kletas ner, repas eller has sönder.  Elströmmen slutar funka. Programmeringen pajar. Saker som flyter sjunker. Saker som fladdrar fladdrar sönder. Underbart är kort tycker nog arrangörerna. Dom brukar laga ett par vändor innan allt är slut, men inte varje dag som ofta nog skulle behövas. Så jag ville titta igen direkt.

Boxen ser inget ut för världen då den är släckt.

PS 2021-12-05:  Jag har nu tittat nogare inuti även då installationen är släckt. Man ser samma gitterstruktur fast i svartvitt. Men det finns ingen inrde struktur. Den är en illusion som skapas av speglingarna i de semireflekterande plastytorna. Ljuskällorna sitter på inidan av  metalltrukturen i kanterna. Bra jobbat av dom om gjort detta, om dom uppfunnit instllationen  själva ett mästerverk. 

Här med Holmentornet från 1750 i bakgrunden.

Då skymningen faller och Boxen tänds blir intrycket nåt helt annat!  Man ser en tolvsidig kropp som avgränsas av två sorters romber. En "rombisk dodekaeder". Tror jag. (Om Bob Bovin tittar på detta kan han avgöra.) Den är cirka 2 1/2 meter hög inklusive den del som går ner i sockeln. (Nertill slutar den inte med en synlig spets. Den kanske finns där i sockeln.) Exteriören består av plastytor i ett ramverk av svartmålad metall.

Namnet "Outside the Box" stämmer! Inuti ser den mycket större ut än utanpå. Hur det är gjort? Plastytorna är halvspeglande på nåt sätt. Men i ett avseende är verket inte alls utanför lådan. Precis som de flesta i branschen brassar upphovspersonerna på med färg hela tiden. Färgerna ändras mjukt, men i en takt så att man aldrig hinner kolla riktigt.

Folkets röst var mycket klart positiv. "Intressant, nämen titta, vart tog marken vägen." En grovt byggd hantverkare sa "GODKÄNT" med den knorr i rösten som betydde "RIKTIGT BRA".

Samtliga bilder tagna med Pentax K-1 FF kamera och Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f/2,8, en tämligen extrem vidvinkel.

   

Postat 2021-11-29 05:26 | Läst 841 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Outside the Box at Norrköpings Light Festival 2021

Ljusfestivalen är igång igen. "Outside the Box" tog tag i mig.

Den är VÄLDIGT mycket större inuti än utanpå. Rakt fram ser man .......... sig själv långt bort.

Nedåt, ett intrikat nätverk ner mot ett bråddjup.

Pentax K-1 med Pentax-FA 35mm F/2. Full öppning, 0,6 sek, ISO 200

Pentax K-1 med Pentax-FA 35mm F/2. Full öppning, 1/6 sek, ISO 200

Albin Lejåker, Samuel Jenerberg och Theofil Eriksson Petrovski är tre studenter på Civilingenjörsprogrammet i elektronikdesign vid Linköpings universitet. I samarbete med Sektionen för Elektronikdesign, Norrköping Science Park och Norrköpings kommun har de parallellt med sina studier skapat konstverket Outside the Box, en evighetsspegel i tre dimensioner. Olika erfarenheter och ett gemensamt intresse för ljus har fört gruppen samman och nu finns stadens studenter äntligen representerade som en del av Norrköping Light Festival!

Skapad av: Campus Norrköping/Linköpings universitet

Postat 2021-11-28 10:43 | Läst 1097 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vad är detta för kamera?

Myrorna har fått den här kameran, men vet inte vad den heter och vad den kan vara värd. De frågade mig som är stamkund,  bor i samma hus och ofta kollar på kameraprylar. Jag tog detta foto och lovade återkomma.

Kameran ser rysk ut. Tvåögd spegelreflex, 75mm f/4,5 fotograferingsobjektiv. Det tyder på negativformat 6x6 cm. 027195 är väl tillverkningsnumret.

Skyltens klister hade lossnat . I övrigt fräsch utsida, svart plast. Reglagen såg flimsiga ut, tunn plåt. Linslocket som täcker båda objektiven fanns på plats.

Nån som vet? Finns det nån story om kameran? Kan den ha nåt värde åtminstone som kuriosa?

PS

Tack Jerry och Fredrik för info! Jag googlade. En sammanfattning av kamerans historik och samtidigt bruksanvisning finns på den här länken:  

http://cameras.alfredklomp.com/lubitel2/

Kameran är alltså rysk. Heter Lubitel 2. Lubitel betyder "Amatör". Tillverkad i Leningrad i en fabrik "GOMZ" som rekonstruerades efter kriget med hjälp av tysk utrustning och expertis.

Först tillverkades en uppföljare av en 1930-talskamera Voigtländer Brillant. Den saknade koppling mellan sökarlinsen och tagningsobjektivet och var gjord av bakelit. Sen kom Lubitel som tillverkades i drygt en miljon exemplar. Den hade kugghjulskopplingen mellan sökar- och tagningsobjektiven.

Lubitel 2 fick också möjlighet att ta selfies med hjälp av självutlösande slutare med tidverk. Den tillverkades i över två miljoner exemplar. Den här kan möjligen vara den 27195-te men jag har inte hittat tillräckligt nördig källa.

Sökarlinsen är en 60 mm lins. Tagningsobjektivet är en 75 mm triplet med viss enklare antireflexbehndling. 6x6 cm negativformat. Troligen varierar kvalitén mellan tagningsobjektiven mycket. Nån tyckte att det blev skarpa bilder efter nedbländning, nån annan att det alltid var helsoftade bilder med konstiga artefakter mer åt lomografihållet. Vilket har en viss bäring. Fabriken fick nytt namn LOMO  och tillverkade både prima grejer och mindre prima. En del av deras helkassa kameror blev kult.

Postat 2021-11-27 07:39 | Läst 1108 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Vemodigt i coronans spår

Påminnelse: Sista dag för inlämning till Cityscapes utmaning "Då det stora vemodet rullar in" är 13 december 2021.

.....................

Coronan har medfört att ännu fler butiker läggs ner.

I Klintehamn på Gotland kollapsade det mesta ett par tre år innan coronan.

Färgaffären, sparbanken, ICA, klädbutiken, bokhandeln, arkitekten, elaffären, skoaffären och Tommys och Annikas mack som var öppen nästan jämt. Mycket var knutet till Hassela Gotland. Vård av unga. Många kringaktiviterer. Bageri, konsthantverk, butiker. Företagsgruppen rustade upp det här huset, en kulturhistoriskt värdefull byggnad i bulhusteknik.

Somligt tog sig efter ett  tag. Sparbanken blev cykelaffär Bikeoholic. En skotsk familj köpte det här huset och började bygga upp verksamheten med butiker och cafe. Så kom coronan och tog hårt.

Handelsbanken höll ut länge men gav upp. Kvar inne i tätorten finns Coop, bibbla, Röda Korset, Warfsholms bageri, Cedergrens Mekaniska Verkstad, Pressbyrån, Apoteket, några matställen, några damfriseringar och några udda verksamheter.

Vet inte vad som kommer att hända, men vemodigt att se en spirande verksamhet på paus.

Postat 2021-11-26 09:44 | Läst 823 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Novemberhimmel Klintehamn

I tisdags åkte jag hemifrån Fröjel på Gotland hem till Norrköping på fastlandet. På väg in mot Visby såg jag himlen i ögonvrån och svängde ut till Klintehamns hamn. Vevade ner sidofönstret och tog den här bilden.

Pentax K-1 med 35mm objektiv

Postat 2021-11-25 09:37 | Läst 792 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa