CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Det blev tomt

Det blev ekande tomt efter Björn Khalad Thunberg. Vi blev bekanta via Fotosidan. Jag liksom så många andra läste och kommenterade hans blogg. Sen träffades vi på riktigt och tittade på hans utställda bilder på ett kafé här i Norrköping. Så småningom började vi ses över en kopp kaffe på stan och blev vänner. Utöver fotointresset och ett allmänt samhällsintresse hade vi omsorgen om våra fruar gemensamt.

Vi bytte erfarenheter och kunde prata praktik och etik.

Vi hade fundamentalt olika uppfattningar i en del frågor, typ klimatet, men var överens om att man inte behöver vara sams om allting.

Saknar Björn. Har svårt att fatta att han inte kommer att titta varken på mina bilder eller någon annans och skriva några ord om dem.

Här min senaste bild, kanske inte den sista.

Postat 2024-04-26 12:17 | Läst 1026 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fisker

Vad kan väl detta vara för en bil? Det stod Ocean på bakluckan och FISKER på taket.

Fisker var ju ett startupmärke med jättehäftiga Karma. Som det inte blev nåt av. Då och då har Fisker puffat för nåt nytt men inget har materialiserats. Här stod nu en ganska stor SUV. Tranportstyrelsens databas upplyser om att detta är en eldriven kombi med fyrhjulsdrift. 351 kW maxeffekt, boremot 500 hästkrafter. Toppfart 209 km/h. Räckvidd enligt WLTP 701 km.

Enligt Bing har 4700 exemplar levererats till slutkund fram till årsskiftet 2023/2024. Detta i hela världen. Så denna måste vara en av ganska så få i Sverige.

*

Tidningen Elbilen har nyss provkört bilen i version Extreme. Redaktören var själv spekulant, men rubriken blev "Dra tillbaka bilen, Fisker!". Den var helt enkelt inte färdig. På papperet top of the line till jämförelsevis hyfsad kostnad, men i praktiken fanns en massa konstiga irritationsmoment och påtaglig risk för större strul.

*

Henrik Fisker är en dansk bildesigner och entreprenör. Har jobbat med BMW, Aston Martin och Tesla. Öppnade det startupmärke som inte längre finns. Han driver nu med en kollega företaget Fisker Inc. Det är baserat i Kalifornien. Produktionen ligger hos Magna Steyr i österrikiska Graz. Ett företag med stort förflutet, väldigt mycket krigsindustri och allt från Puch-mopeder till Mercedes G. Fisker Ocean är en danskamerikansk produkt made in EU!

*

Av Fiskers hemsida att döma är målgruppen välbeställd medelklass i yngre medelåldern som har råd att chansa på ett udda märke och bli pionjärer om allt skulle gå bra. Bilen ska gå att köpa eller prenumereras på. Det var snudd på omöjligt att få tag på ett exemplar, men just nu rear Fisker ut ett antal "Extreme".

*

Hur kommer det att gå för Fisker? Rejäl uppförsbacke väntar. Segmentet premium eller ett halvt snäpp är ett getingbo. Kina har drösvis med såna elbiltillverkare. Flera europeiska och amerikanska biltillverkarna har nu kommit i gång i stor skala. Tesla Model Y blev 2023 världens mest sålda bil alla kategorier med 1,3 miljoner exemplar.

Postat 2024-04-25 10:52 | Läst 792 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Blåsippan ute i backarna står

Fröjel, Gotland. Pentax K-1 med Pentax FA 100mm Macro 2,8 @ f 5,6. 1/25 sek, ISO 100.

I år stämde Alice Tegnérs visa verkligen fullt ut!

I en solhörna tordes några blåsippor slå ut. Men de flesta, som de här, tog det försiktigt. Än var det vinter kvar.

-----

Blåsippan ute i backarna står,
niger och säger: ”Nu är det vår!”.
Barnen de plocka små sipporna glatt,
rusa sen hem under rop och skratt.

”Mor, nu är våren kommen, mor.
Nu få vi gå utan strumpor och skor.
Blåsippor ute i backarna stå,
ha varken skor eller strumpor på.”

Mor i stugan, hon säger så:
”Blåsippor aldrig snuva få.
Än får ni gå med strumpor och skor,
än är det vinter kvar”, säger mor.

Postat 2024-04-22 10:19 | Läst 720 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Trojaborg och sockenmagasin

Fröjels kyrka på Gotland är en kristen kyrka, från början katolsk, med ett hedniskt namn. På kyrkogården finns en trojaborg, en stensatt labyrint med anor från antiken.

Norr om kyrkan ett sockenmagasin, numera vaktmästarlokal och förråd.

Länk till Wikipedia med annan bild av denna labyrint.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Labyrint_(fornminne)

Postat 2024-04-21 10:35 | Läst 500 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Verandamålning

Huset på Gotland hade  inte målats på många många år när vi skaffade det för sjutton år sedan. Sen fick vi hjälp med tak och fönster. Verandan hade blivit stående.

I fjol fick jag kontakt med en målare i grannsocknen Eksta. Oj oj oj sa han! Här behöver skrapas och grundas och målas. Hinner inte i år, men nästa år kan jag sätta i gång. Mögeltvätt kan jag göra i höst. Han gav mig en offert, jag tackade ja. Sedan fick jag hjälp av andra hantverkare att laga skador i cementgrunden. Lite fixade jag  själv.

I måndags kom målaren och hans kompis på plats! Då var jag kvar på fastlandet. De har högtryckstvättat, skrapat skrapat skrapat, grundat och målat. Den vita färgen är noga bruten, inte bländvit.

Så här såg det ut då målarna hunnit skrapa och grunda.

Lars siktar uppåt

Stefan siktar noga

Stefan kollar

Stefan plockar undan efter väl förrättat värv.

Lars målar räcket

Lars tittar upp mot himlen som är oskyldigt blå

Knopparna var alldeles svarta. Jag blankade upp dom med Svinto och Häxans kopparputs.

Och så här ser verandan ut nu sen målarna är klara.

Postat 2024-04-15 11:16 | Läst 858 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 Nästa