CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Bilen besiktad

Igår hade jag flyt! Bilen skulle besiktas 12.20. Den kom dit 11.55 med mig bakom ratten. En besiktningsman, Mikael hette han, kom ut direkt,. Vi bytte några ord. Han tog hand om bilen medan jag fick kaffe.

Mikael ställde gärna upp i en fotoblogg. Jag kan sluta med tummen upp! sa han. Hoppas det! sa jag.

Här har Mikael redan provkört bilen och sen fått upp den på lyften.

Vänster halvljus OK!

Vätskor OK!

N

Hjulupphängning bak OK!

Hjulupphängning fram OK!

Reflex bak OK!

Bilen OK!

För att slippa Klarna hade jag valt att betala på stationen. Mikael såg till att jag ändå fick den rabatt besiktningsföretaget gjort reklam för. Allt klart 12.24, fyra minuter efter avtalad starttid! Sen hade jag fortsatt flyt, hann med en hel del.

Här ett tack med en arkivbild, en halo sedd från samma plats för ett par år sen.

Postat 2023-08-31 12:29 | Läst 515 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jag väntade samtal. Då ringde bedragare.

Jag väntade samtal. Det ringde. Det stod "okänt nummer". Jag svarade ändå. Min kontakt kanske bytt telefon.


En något lite irriterad kvinna med lätt utländsk brytning sa att jag beställt för 490 kronor på IKEA. Nu hade det blivit nåt fel. Nä sa jag, har inte beställt nåt. Jag kopplar till IKEAs kundtjänst sa kvinnan. "Ikeas kundservice, det här är Erik, vad kan jag hjälpa till med" sa en jättetrevlig kille. Jag sa att det blivit fel nånstans, jag har inte beställt nåt, men blev uppringd att det blivit nåt fel.


"Erik" var förstående och skulle hjälpa till. Förnuftet i mig sa att detta är ett bedrägeriförsök, men känslan i mig sa att den här trevlige, väluppfostrade svensken inte kan vara en skojare. Medan förnuftet försökte komma på nåt sätt att dokumentera samtalet svamlade resten av mig på lite förvirrat. Sen började "Erik" fråga om beställningsnummer. Men vafan jag har ju inte beställt nåt påpekade förnuftet i mig. Förnuftet och jag avslutade samtalet medan "Erik" övertog nästa samtal.

Jag gjorde en anmälan. Ringde 114 14. Första försöket gick inte så bra, men på det andra kom jag fram. En handläggare kollade personnumret, tog upp min redogörelse, frågade om detaljer som om de uppringande verkade sitta i samma sal. Nä, så lät det förr sa jag, men inte den här gången. 


Hon kollade noga om jag lämnat ut några uppgifter eller lidit någon skada utöver obehaget. Och det hade jag ju inte. Sen sa hon att det viktiga är att sånt här anmäls! Mjae sa jag, det bra att ni svarar och tar emot anmälningarna, men det viktiga är att sätta stopp för eländet!

Hur låter riktiga IKEAs kundservice? Numret är jätte-jättenoga gömt men jag hittade det! 0775-700500. Man får knappa sig fram i två menylager. Som sista alternativ kommer "Övriga frågor". Efter en stund svarade Jörgen. Han var trevlig och hjälpsam, men på riktigt.


Jag förklarade att jag varit utsatt för ett bedrägeriförsök. Nu ringde jag bara för att göra en jämförelse mellan bedragarnas fejk-IKEA och det riktiga IKEA. Nämen jag ska kolla ändå, sa han, det händer att bedragare beställer i andras namn. Dessbättre fanns ingen beställning i nutid. Vi spånade lite om bedrägerierna. "Om du bara visste" sa Jörgen, "det finns hur mycket som helst därute nu". Polisen? "Bra på att sätta fast fortkörare" sa Jörgen.


Vi enades om att det finns utrymme för förbättringar hos polisen. Helt OK att polisen tar emot anmälningar, men det som behövs är att sätta stopp för bedrägerierna.

PS: Folkbladet i Norrköping har 2023-08-31 tagit emot det här inlägget som en debattartikel och fått till det bra med annan rubrik och mörkare bild. Länk:

Det finns hur mycket som helst därute nu

Postat 2023-08-29 18:43 | Läst 739 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nürburgring på sju minuter

En onboardkamera på elbilen Rimac Nevera visar hur den slår Porsches och Teslas banrekord med 20 sekunder. Man får också en bra bild av banan fast det går undan värre.

Nürburgring med Nevera

Nevera har helt andra prestanda än en tidig elbil som norska Think!. Här ett foto från Almedalsveckan 2008. Då var det bara en handfull byggda. Gotländska elbolaget Geab och Power Circle låg i absoluta framkanten.

Think City började produceras i Finland 2009. 2+2 sitsar. 34 hk motor. 44.300 Euro. Då en av väldigt få serieproducerade elbilar. Toppfarten låg väl kring 100 km/h. Nevera går över 400 sen alla spärrar kopplats bort.

Nu finns ju ett stort utbud av elbilar. Alltför många har enligt min urtråkiga uppfattning onödigt höga prestanda, onödigt stora hjul, onödigt många finesser och kostar därför onödigt mycket. Men visst, för 44.300 Euro får man en bra elbil som går 40 mil i alla väder.

Postat 2023-08-26 13:10 | Läst 650 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Min fru återfunnen

I går stack min fru ifrån mig på stan. Det var lite rörigt med Stadsloppet. På torget där vi handlade frukt och bär var en säljare ganska jobbig. Då jag betalat var min fru borta. "Ditåt" sa mannen i kassan. Jag letade åt det hållet, men min fru stod inte att finna.
Skulle jag ringa polisen nu eller senare? Lika bra ringa nu tänkte jag. 112 svarade direkt! (Jag har varit med om 3 ½ timme). 112 kopplade till polisen som också svarade direkt! Vakthavande tog personnummer, kollade bakgrund och bad om signalement. På fråga om demens svarade jag att det är ett mirakel att vi kan vara ute på stan nästan varje dag, och att det oftast går bra. Sen sa han åt mig att stanna där jag var och skulle ringa tillbaka från "okänt nummer".
 
Vilket han gjorde efter fem minuter! De hade sannolikt lokaliserat kvinnan,  ....... eeeerh din fru, utanför Nelins konditori. Där stod hon trevligt pratande med 2-3 poliser. Väktare hade hittat henne. Jag tackade för polisens insats och bad dem tacka väktarna. Fint då samhället fungerar som det borde!
Av lätt insedda skäl tog jag inga bilder. Det får bli en arkivbild från Gotland. Min fru ropade "Titta Måns" och på himlen mot väster syntes den här halon, ett mirakel i sig.
Postat 2023-08-24 11:47 | Läst 526 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fridens ström

På hemväg från filmklubben där vi sett "Divorcing Jack" från The Troubles i Irland låg solen fint på en gammal bryggerifasad. En man fiskade i Strömmen.

Behöver vi fler Troubles på Irland? Fler skjutningar i Norrköping? Kriget i Ukraina och de andra krigen? Inte alls tycker jag.

Pentax K-1 med Pentax FA 135mm 2,8 på full öppning, skärpan på byggnaden.

Postat 2023-08-23 10:03 | Läst 355 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 Nästa