CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Fotograf Henrik Witt på Norrtköpings Kulturnatt

Kulturnatten har jättemånga arrangemang! Fotografen Henrik Witt har ett av dessa hos Henmarks klädbutik.

Henmark är ett nytt Norrköpingsbaserat företag under uppbyggnad. Målet är att tillhandahålla förstklassiga funktionskläder till rimliga priser. Marknaden är hela Sverige och utlandet. I anslutning till kontoret finns en butik.

Henrik berättade att han jobbat med foto sen han var 15. Start i Falun, Falu-Kuriren. Arbetat som kopist. Flyttat runt i landet. Bor nu sen länge i Norrköping, närmare bestämt i lilla Graversfors strax norr om stan. Här står han framför en bild framtagen med Holgakamera. Massor av dubbelexponeringar, och om jag fattade rätt att flytta filmen lite lagom.

Nu frilansar han sen länge och kompletterar fotojobben med andra påhugg. Henrik gillar friluftsliv och har uppdrag åt sådana tidningar.

Nikon är huvudkameran, oftast med en 28 eller också en 70-200. Han har fjällvandrat med Pentax 6x7, en tung sak att ha med i packningen. Holgan är en bra reskamrat, väger inte mycket. Skulle den gå sönder vore det ingen katastrof.

Här nedan några av de bilder han visar:

Till slut ett klipp från Henmarks annons på nätet:

-----------

Vår butik på Trädgårdsgatan 16 i Norrköping har faktiskt tidigare varit ett galleri och vad passar väl då bättre än att anordna en fotoutställning i butiken. För en friluftsbutik känns det ju också självklart att satsa på en utställning med naturfotografier.

Utställning på HENMARK - naturfotografier av Henrik Witt

Utställning på HENMARK - naturfotografier av Henrik Witt
H

På Kulturnatten fredag och lördag den 29-30 september visar vi naturfotografier från Henrik Witt.

Postat 2023-09-30 09:59 | Läst 305 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Försöker plåta Norrköpings Tennishall

Jag har försökt plåta byggnadsminnet Norrköpings Tennishall för att lägga in på Wikipedia, men bara hunnit en bit på vägen.

Tennishallen skulle rivas nån gång kring 1990. Men det vart ett avsevärt motstånd. De som drev hallen ville behålla den och mobiliserade alla motmedel. En var att få hallen byggnadsminnesförklarad. Som oväldig tjänsteman struntade jag i de politiska underhandssignalerna - det fanns inga beslut, bara att nu grabbar gör vi så här - och hjälpte till. Sakligt sett så var hallen värd att bli byggnadsminne. Den var och är välbevarad sen byggåret 1929. 

Då fanns tre utomhusbanor. För att kunna spela hela året behövdes en hall. AB Norrköpings Tennishall bildades för ändamålet. Man anlitade en ledande arkitekt från stan, Anders Möller. Han tillämpade de grundprinciper som 1928 presenterades av arkitekt Torben Grut, en av föregångsgestalterna inom det tidiga 1900-talets tennis- och idrottsbyggnader, i tidskriften Byggmästaren.

Entrégaveln ligger mot stadens Södra Promenad. Vaktmästaren hade tjänstebostad med ingång till vänster i bilden.

Själva ingången utformades i klassiserande stil. Fasaden är i brunsvart träpanel.


Tennishallen är byggd i en träkonstruktion där det halvcirkelformade taket bärs upp av limträbalkar s.k. Törebodatakstolar.

Interiörbilder behövs. Ska gå dit då det är öppet för allmänheten eller fråga nån bekant om att få följa med in.

Postat 2023-09-29 09:55 | Läst 315 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tio bilder av stenskeppet i Fröjel

I sin årliga kampanj "Wiki loves Monuments" har Wikipedia nu också en specialare, man kan lägga in (minst) 10 bilder av samma objekt. Jag ska försöka med de här, härmed en sista genomgång innan bilderna laddas till Wikipedia.

1. Halo över stenskeppet. Kändes som ett järtecken!

 

2007. Pentax K10D och Pentax Fisheyeobjektiv.

2. Här begravdes en hövding för tre tusen år sedan. Karlsöarna i bakgrunden är viktiga fågelberg i Östersjön. Från Gannarveviken hörs ropen av hundratals gäss.

5 augusti 2008. Pentax K20D med Sigma 18-50

3. Stenskeppet och vintersolståndet

2005. Fujifilm F10

3A. Stone Ship Crepuscular Rays

September 2020. Iphone SE med app Halide för RAW

4. Höstdagjämning

2023. Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f2,8

6. September.

2023. Pentax K-1 med Pentax FA 135mm

7. November.

2020. Pentax K-1 med Pentax FA 35 mm

8. Bifrost. En regnbåge över stenskeppet.

2007. Pentax K10D med Pentax fisheye @13mm

9. Stone Ship Snow Storm

2007. Fujifilm F10

9. Stävar

Augusti 2023. Pentax K-1 med Pentax FA 35mm

10. Beckmörker. Åska. Blixtar som lyste upp stenskeppet.

Augusti 2019. Pentax K3 II med Sigma 17-50.

Postat 2023-09-27 12:52 | Läst 394 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Honey Trap

En honey trap, på svenska honungsfälla, finns nu apterad på Fotosidan. Veterligen är detta första gången i Fotosidans historia.  Det uppenbara syftet är att vi som fotograferar stadsmiljöer ska delta i utmaningen "Stadsmiljöbilder som man vill vandra omkring i".

Länk:

https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/ny-utmaning-pa-cityscapes-stadsmiljobilder-som.htm

Grundtanken är att vi ska ut och ta bilder med ett lite annat tänk än det man kanske annars använder. Men det är helt OK att lägga in bilder man redan tagit.

Första pris: Helt underbar honung, hopsamlad av flitiga bin i de vilda trakterna mellan Norrköping och Finspång. Burken har etikett "Honung från Bidraget" skapad av bildmakaren Ulf Lundkvist. Han har också gjort Assar.

Sista inlämningsdag 20 oktober 2023.

Postat 2023-09-25 11:12 | Läst 260 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Höstdagjämning

Idag höstdagjämning. Kanske det skulle funka att ta en bild på närbelägna skepssättningen? Vintersolståndet är mer spännande och även sommarsolståndet. Men man tager vad man haver.

Mitt Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f 2,8 monterades på kameran. På plats fanns redan en fotograf! Han fick bli motiv. Och hade inget emot det då vi bytte några ord. Men den här bilden hade nog blivit bättre med mobilen!

Sen tog jag höstdagjämningsbilden.

,

Postat 2023-09-23 19:23 | Läst 351 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 Nästa