CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Mer svartvitt på stan

I går testade jag mitt veteranobjektiv SMC Pentax-M Macro 1:4. En Tessarkontruktion, ursprungligen uppfunnen 1902 av Paul Rudolph. Han arbetade då för tyska Zeiss. Zeiss patenterade konstruktionen som med åren utvecklades allt mer. Mitt exemplar tillverkades nån gång mellan 1977 och 1984. Det är ett litet, lätt objektiv med frontlinsen så djupt placerad att det i praktiken finns ett inbyggt motljusskydd. Frontlinsen till vänster i genomskärningen.

50mm F4 Macro

SMC Pentax-M 50mm F4 Macro

*

*

*

Om man som jag inte längre är van att tänka i svartvitt blir det lättare att visualisera resultatet genom att ställa in kamerans Live View på svartvitt.

För att fota med manuella objektiv med en nyare Pentax DSLR ställer man in exponeringsläget läget "M" och använder sen Pentax gröna knapp innan exponeringen. Rätt ofta glömmer jag gröna knappen. Då kan resultatet bli .............. errrrrh ............. kreativt. Autofokus finns förstås inte heller, men kameran piper till då den tycker att fokus hamnat rätt.

Första bilden: Norrköpings industrilandskap. Louis De Geer Konsert och Konferens i bakgrunden.

Andra bilden: En gränd bakom konserthusets foaje, där var det förr en pappersmaskinhall.

Tredje bilden: Spången från konserthuset till Gamla Torget.

Postat 2023-04-30 09:06 | Läst 648 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ett mer hållbart arbetsliv

Porträttet togs i färg med baktanken att konvertera till svartvitt. Pentax K-1, Pentax 135mm FA på full öppning 2,8, 1/80 sek, ISO 1600.

I Norrköping är Lasse Stjernkvist känd som mångårigt kommunalråd (S). Ute i landet ihågkommen som partisekreterare då Göran Persson var ordförande. Sen ett tag jobbar han som tjänsteman. Chefar för en liten utredningsgrupp i regeringskansliet, Kansliet för ett hållbart arbetsliv.

I går hörde jag honom berätta om sitt uppdrag med konkreta exempel.

Det finns lärare som gärna skulle fortsätta undervisa i sitt ämne efter 67, bara dom slipper personalmöten och att hålla på med annat än undervisningen. I sjukvården har massor av sjuksyrror gett upp. Sjukskrivningarna är omfattande. Fick man ner sjuktalen till normalnivån i arbetslivet skulle det motsvara 35000 nyanställningar. Det skulle lösa mycket av vårdens problem. 

Själv ska Stjernkvist fylla 65 om ett par dar, men inte gå i pension. Pensionsåldern har ju höjts till 66 och snart till 67. Han jobbar gärna ett tag till, men inser och respekterar att andra kan ha slitit ut sig och behöver få pension.

Han är journalist i grunden och kan jämföra förr och nu. Förr förväntades han skriva en artikel om dan. Nyligen fick han ett påhugg och förväntades skriva tre artiklar om dan, OCH ta fotona, OCH skriva rent, OCH göra korrekturläsningen OCH göra det som motsvarar sättningsarbetet. Trots denna enorma produktivitetsutveckling har etablerade media svårt att hävda sig mot de myriader skribenter som fyller nätet med egna, oftast obetalda produkter. Ingen bra utveckling, professionell  journalistik behövs.

Kansliet startades av förra s-ledda regeringen och har gett ut en bakgrundsrapport. Mars 2023 ändrade den nya borgerliga regeringen uppdraget. Det är fortfarande ganska så öppet. Stärka arbetslinjen, möjliggöra för fler personer att delta i arbetslivet, bidra till att säkra kompetensförsörjning, motverka åldersdiskriminering och bidra till positiva effekter för samhällsekonomin.

----------

Bakgrundsinfo från regeringskansliet:

Medellivslängden i Sverige ökar och vi lägger fler friska år till livet. Det är en positiv utveckling, men blir problem för framtida välfärdsåtaganden.

"Ökad medellivslängd innebär också att pensionen behöver räcka i fler år. För att upprätthålla välfärden är det därför av stor betydelse att arbetslivet förlängs i takt med den ökande livslängden" säger äldre och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

Enligt det nya uppdraget ska Kansliet för hållbart arbetsliv bland annat

  • verka för ett längre och mer hållbart arbetsliv för alla åldrar, i syfte att öka arbetsutbudet
  • samordna åtgärder inom flera politikområden som t.ex. sysselsättning, socialförsäkringar och utbildning, för ett längre och hållbart arbetsliv som stödjer arbetslinjen.
  • samordna framtagandet av ett nationellt uppföljningssystem med indikatorer som kan följa den samlade utvecklingen inom arbetslivet.
  • ta fram fördjupande rapporter om pensionärers arbetsutbud och levnadsvillkor.

Uppdragstiden ligger fast vilket innebär att Kansliet för hållbart arbetsliv ska lämna en slutredovisning av sitt uppdrag till Socialdepartementet senast den 31 augusti 2024.  

Postat 2023-04-25 10:07 | Läst 588 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Månen och Venus

Snygg konstellation på himlen häromkvällen. Nymånens skära  linjerade upp med en väldigt ljus "stjärna". Jag kollade på nätet och det var Venus. Och detta syntes mitt i Norrköpings innerstad! 

Bilden togs med ett 135 mm objektiv. Det var lagom för att få med både månen, Venus och ett hustak. Venus är inte bara en ljus punkt i bilden utan har faktiskt en storlek och form.

Postat 2023-04-24 08:55 | Läst 787 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Svartvit sökarbild hjälper hjärnan ta svartvita bilder

För svartvita bilder har svartvita sökarbilder sina fördelar. I stället för att blicken fastnar på form och färg kan man titta efter komposition och grafik. Svartvit sökarbild finns i Live View på mina Pentaxkameror, men återfinns säkert hos många fler fabrikat, särskilt de spegellösa.

Med en matkasse i ena handen och kameran i den andra kliver jag här ut från livsmedelsbutiken som ligger i gallerian Domino i centrala Norrköping. Den byggdes av Konsum, det fanns Konsumbutik där, sen ändrades allt och ingen mat fanns att köpa, sen kom lågpriskedjan Netto med livsmedel och så köpte Coop den och skulle fortsätta med lågprisprofilen. Nu har Kooperativa Förbundet en butik på plats igen. Fast det där med lågpriser har också hunnit bli historia.

Åter till ämnet, foto. Så här blev första bilden.

Pentax K-1 med objektiv Pentax Shift. Orange filter.

Och så här den andra:

Orange filter även i denna bild

Och här en som togs utan orange filter:

K-1 med Pentax Shift utan filter, svrtvitkonverterad med Silver Efex

Sen kom jag åt att plåta sökarbilden med mobilkameran. Med gulfilter eller som i det här fallet orange filter på objektivet ser sökarbilden jättekonstig ut:

Med svartvitfunktionen inkopplad blir den så här:

Färgspåren i sökarbilden syntes inte med blotta ögat, det har väl med uppladdningsfrekvens och mobilkamerans slutartid att göra.

Och så här blev bilden i svartvitt:

Drottninggatan Norrköping. Till höger Stadstornet som hör till St Olofs kyrka.

Här nedan valvet genom Stadstornet. På medeltiden hade kyrkorna stigluckor i muren. Stadstornet är ju mycket senare men äger samma idé, att ha en försvarbar ingång till kyrkogården.

Och här St Olofs kyrka:

Postat 2023-04-23 08:51 | Läst 571 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Svartvit sökarbild för svartvita bilder

Lite nytändning! Jag har gått i pollendimma ett tag, men fick se en intressant diskussion på Peter Hennigs blogg idag (21 april 2023) och piggnade till!

Det finns fotografer som kan tänka svartvitt då de plåtar svartvita bilder. Jag funkar dessvärre inte så. Dessbättre har mina digitala Pentax möjlighet att visa svartvita bilder i Live View. Provade idag. Det var kul att tänka om och tänka nytt!

Pentax har ju lanserat K3 III Monocrome. Den tar bara svartvita bilder. För min del gäller den K3II och den K1 som jag har. Idag blev det K-1 och  Pentax 28mm shiftobjektiv. Det har inbyggda filter. Här användes det gula för att få den blå himlen lite mörkare.

Jag har försökt tidigare och gav upp direkt. I vanliga sökaren såg nämligen resultatet förskräckligt ut. Likaså i Live View.  Här ett exempel på hur gulfiltret påverkar en färgbild, och så ser det alltså ut både i spegelreflexsökaren och i vanliga Live View.

Med Live View inställt på att visa svartvitt såg det betydligt mer lovande ut! Det blev kul att plåta, här resultatet av en kort sväng på stan. Bilderna är tagna i DNG/RAW och sen konverterade rakt av till svartvitt i Silver Efex. Alla är tagna med bländare 8 och shiftläge 8mm, ISO 100, f/8.

Korsvirke på en innergård i Norrköping, kv Konstantinopel.

Kvarngatan.

Kvarngatan.

Från Kvarngatan in mot industrilandskapet.

Värmekyrkan - ångcentralen som försåg hela pappersindustrin med energi.

Holmentornet från 1750 vaktade industrikomplexet, numera är det en portik i staden.

Gammal textilindustri, nu med annan användning och nyare ventilationskrav

Sparade reliker från industriepoken.

Postat 2023-04-21 20:48 | Läst 515 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 Nästa