CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Visby en kväll i oktober

I går kväll knallade jag runt i mina gamla kvarter i Visby. En arbetskamrat från den tiden var ute med sin hund som skällde på mig. Jag kände inte igen honom i mörkret, men vi bytte några vänliga ord. Några hundra meter senare trillade polletten ner, det var ju Janne! Ringde nyss och vi pratade om gamla och nya tider.

Förändringens vindar har varit ganska stillsamma. Ett och annat nybyggt hus. Vårt hus stod kvar bakom ett nytt staket. Nu fanns också en P-plats. Den grusade gatan hade asfalterats, ett framsteg tycker väl några men onödigt tycker jag.

Sen tog jag den här bilden i en av gränderna, jag tror Skogränd. Mer målerisk än skarp.

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena Flektogon 20mm f2,8 @ f8. Fyra sekunders exponering med bristfälligt stöd.

Postat 2022-10-31 10:15 | Läst 824 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Vin- och Spirituosakällaren

På Kulturnatten besökte 1500 personer Vin- och Spirituosakällaren i Norrköpings äldsta källarvalv. De byggdes på 1600-talet, då som källare och grund för Rådstugan,  föregångaren till senare stadshus och rådhus. 

Rådstugan revs, men grund och källarvalv sparades. På dessa återfinns nu Eschelsonska huset. Det byggdes kring 1730, byggdes till, byggdes om och har varit med om skiftande öden. Logi åt kungafamiljen då den var i stan, vinhandel i källaren, såptillverkning, bankkontor, tillhåll för Kriminalvårdsstyrelsens kursverksamhet.

I källarvalven har även Systemet lagrat vin under för drycken perfekta omständigheter. Den stupande källartrappen var nog mindre perfekt för dom som kånkade våtvarorna upp och ned. Byggnaden blev byggnadsminne 1978. Den är numera renoverad i Castellums regi, inrymmer restaurang och kontorslokaler. Jag har själv anlitat Notarius Publicus i den här byggnaden, lokalerna var påfallande stiliga. 

Här nedan nedgången till Vin- och Spirituosakällaren.

Bild nedan: Teglet i valven var målat med plastfärg. Då den togs bort följde lite av ytskiktet ibland med.

I bakgrunden informerar ägaren Lasse Fredrikson som driver verksamheten tillsammans med sin fru och delägare Paola Wickström-Fredrikson. Den vinintresserade kan hyra in sig och lagra dyrgriparna under optimala förhållanden, träffa likasinnade och kan också använda lokalerna till exempelvis nån mysig konferens. 

Bilderna från källarvalven togs med Pentax K3 II och Sigmazoom 17-50. Exponeringstid 2,5 sekunder.

Myshörna.

Huvudlagret. Mycket vin, ja mycket vin, ja detta gjorde han.

Postat 2022-10-30 08:59 | Läst 518 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Elelement till återvinning

Made in Sweden på den tiden grejer var byggda för att hålla, men nu var dom slut. Glappet mellan inkoppling och urkoppling hade ökat betänkligt. Och siffrorna på termostaten hade krympt och blivit ännu mer svårlästa. (Det sista kan ju möjligen ha med mig att göra.) 

Jag har lyckan att ha elektrikern som granne och bad honom sätta in nya radiatorer. De skulle ha termostat högt upp och tydliga siffror, men inga onödiga finesser. Han sa tyvärr, sen ett par år säljs de elpaneler jag behöver bara med onödiga finesser. Termostatmodulen har inbyggd radiomottagare som kan kopplas till nån app som sällan fungerar. Så tyvärr, det var bara att beställa med dessa onödiga finesser. Idag har jag i alla fall lyckats ta reda på att själva grundfunktionen, ett skjutreglage för temperaturen, ska fungera utan app.

Nya elementen kan väl minska elförbrukningen lite. Fräscha termostater kan göra det möjligt att ha en låg men tillräcklig temperatur i huset vintertid.

Här bild på ett av de nya elelementen.

Här bild från återvinningsgården. Välskött utan flärd, personalen har inte frasande sidenklänningar och tiaror.

Här gråvädersbild från cirkulerande ekonomin. Vindkraftverken tillgodoser ortens elbehov på årsbasis. Gotland har f n cirka 50 % självförsörjning med el. Gutarna är rätt bra på att lämna in till återvinningen.

Då Mikael Odenberg var GD på Svenska Kraftnät fick han igenom att Gotland skulle få fler elkablar till fastlandet så att ön skulle kunna sälja ännu mer el till fastlandet (och kanske exportera till Tyskland). 2017 bytte han jobb. Efterträdaren Ulla Sandborgh rev omedelbart upp beslutet. Så på Gotland är det i stort sett stopp för ny vindkraft. Hon jobbar nu på regeringskansliet med nära relaterade frågor.

Postat 2022-10-28 14:29 | Läst 482 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Skarpt läge!

Utmaningen Fotografera Folkhemmet.

Vi har fått in jättefina bilder, men det vore kul med fler! Kolla i ditt arkiv eller planera in en sväng till just din orts inslag från folkhemsepoken. Lägg in din bild/dina bilder på gruppen Cityscapes. Max tre bilder per deltagare. Se till att "Folkhemmet" finns med bland orden i rubriken.

Notera plats och gärna lite uppgifter om motivet i tillhörande text. Söndag 30 okt kl 24.00 är sista dag för inlämning.

Sen tar domaren över. Tomas Nyström är ordförande i Svenska Byggnadsvårdsföreningen. Han är arkitekt och samhällsbyggare, kan ämnet och är sen många år en intresserad amatörfotograf. Förstapris blir ett års medlemskap i Byggnadsvårdsföreningen inklusive magasinet Byggnadskultur.

Postat 2022-10-26 22:49 | Läst 515 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kulturkanon

Nya kulturministern Parisa Liljestrand dömdes omgående ut av dem som inte hade en susning om vem hon är. Som DN:s kulturchef Björn Wiman skrev, i dessa sammanhang är Parisa Liljestrand inte ett oprövat kort, hon är inte ens ett kort.

Dom som känner henne tycker att hon är jättebra. Även politiska motståndare tycker så. Jag tror det kan bli bra. Sverige behöver en sån lärare. Känner vibbar som från Bengt Göransson, sosse med framtoning som en folkpartistisk folkhögskolerektor och som  blev den förste och kanske bäste innehavaren av kulturministerposten.

Och så är det ett himla liv kring kulturkanon. Kulturkanon syftar ju oftast på konst och litteratur och musik. Här en riktig kanoncanon, Pachelbels Canon i D-dur, Orchestre de Chambre de Toulouse, dirigerad av Louis Auriacombe (1968). Man behöver ha ett attention span om fem minuter, det är länge! men spänn av, koppla av och lyssna!

https://www.youtube.com/watch?v=I8GLu7P2ClM

Jag som är mest intresserad av byggnadskultur har funderat på en byggnadskulturkanon. Här mitt förslag:

1. Ales stenar får representera forntiden och kontakten med havet

2. Visby innerstad får representera medeltiden och städerna

3. Vadstena Slott får representera kungamakten

4. Röda stugor får representera folkets byggnadskultur

5. Stockholms stadshus får representera städernas självstyre

6. Kiruna kyrka får representera svenska kyrkan

7. Olidans kraftverk i Trollhättan får representera industrin

8. Byggnadsstyrelsens trevåningshus (en sorts typhus) får representera folkhemmet.

9.

10. Masonithyddan Ingvar Kamprad byggde för IKEA:s avgående post får representera företagsamheten.

-----------

Jag lämnade nr 9 tom. Kommentera gärna listan! Lägg gärna in ett förslag på vad som borde stå på nr 9 (eller högre upp eller längre ner.)

Postat 2022-10-23 09:12 | Läst 968 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa