CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

På återvinningscentralen

Gotlänningarna fattar att kretslopp behövs. Då man ser de mängder som sorteras i lilla Klintehamn fattar även jag att det är bra att återvinna.

Som jag minns det gick centerns Olof Johansson i bräschen för att införa producentansvaret. Detta innebär att tillverkarna är med och betalar för att ta hand om såväl emballaget som uttjänta produkter.

Han blev hånad som Åsa-Nissemarxist för detta och en del annat. För några år sen intervjuade jag honom på djupet. Det blev en artikel i vindkrafttidningen. Dom timmarna gjorde att jag förstod honom bättre, fick avsevärd respekt.

Batterier. Kamera Iphone SE 2020. Jpg direkt ur kameran.

Blybatterier. Kamera Iphone SE 2020. RAW med app Halide.

Laddbart. Iphone + app för RAW

Blandade ljuskällor. Den som vill kan lägga lysrör för sig, LED för sig och lampor med glödtråd för sig. Iphone SE + RAW-app.

Postat 2021-09-30 09:15 | Läst 1251 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ajö Gotland. Hoppas komma åter i höst.

Åkte från ön i går kväll. Det brukar kännas kymigt att lämna ön men nu tillkom värdsliga bekymmer.

Huset ligger i mobilskugga. Uppkopplingen till nätet är marginell. Telia har kopplat bort kopparnätet. Dom har satt in ett trådlöst surrogat som funkar sämre och inte alls vid strömavbrott. Det blev ett under veckan. Ringa 112? Ta  bilen till nån socken utan strömavbrott. 

Mac Minin vägrade starta. Den har alltid varit svårväckt, men nu vägrade den helt. Gammeldatorn i stan börjar också tröttna. Ska jag byta till ny Apple "M"? Då kommer inte mitt ägandes Photoshop att fungera. Och inte heller den programvara  PTLens som jag hittat för att ta bort  sista lilla distorsionen i det objektiv Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f 2,8 som jag hunnit bli så fästad vid.

Och idag 29 sept släpps alla Covid-restriktioner. Samtidigt som smittan åter sprids i samhället och såna som jag ska få en tredje spruta för att kanske klara sig.

Om bilden här nedan upplevs lite diffust oroande så är det meningen. 

Ajö Gotland. Klintehamn 27 sept 2021. Bildbehandling inspirerad av boken "Konsten att ta vinnande bilder", avsnittet "oro", förf Göran Segeholm.   Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena Flektogon @f8 ISO 200.                                     

Postat 2021-09-29 08:00 | Läst 1054 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Skapar blixten färg?

För några år en hörde hustrun och jag åskan gå långt uppe i skyn. Där skymtade också nåt märkligt. Jag höll handen för solen och försökte kolla.

Det verkade som om blixten skapade färger i en molnbubbla som växte ut från stora cumulusmolnet.

Här en helhetsvy, men utan färgskiftningarna. Dom varade så kort, kom och gick med blixten däruppe. 

Färgskiftningarna i bild två låg ungefär enligt markeringen.

 

Postat 2021-09-27 22:55 | Läst 990 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Blå pardörrar

Häromdan visade Morgan Karlsson fina blå pardörrar i sin blogg. Sen tyckte han att jag kunde visa mina. Här kommer en bild. 

Huset byggdes 1894. Då målades troligen fönsterbågarna och den här dörren med kulören engelskt rött. För 50 år sen byttes fönstren ut mot nya i insatskarmar.

Då fick fönsterbågarna och dörrarna en modern blå färg. Alltså en modern flaggblå kulör, inte gammaldags blå. Svartbruna omfattningar.

Då det blev dags att måla om ville jag behålla färgschemat, om inte annat för att jobbet skulle ta två eller kanske tre år och huset inte se för konstigt ut under tiden. Men samtidigt vile jag styra över den blå nyansen åt ett mer gammaldags håll.

Ett bra sätt att få fram kulörer som ser "rätt" ut på äldre hus är att använda pigment från tiden. Förr kunde man själv eller målaren blanda ihop en gråblå färg med linolja som bas, zinkvitt och sot som pigment. Senare kunde man köpa det svarta pigmentet kimrök med liknande sammansättning och effekt. 

Men dagens målare vill använda fabrikstillverkad färg och möjligen justera nyansen i den mixermaskin färgaffären har. Alltihop styrs av NCS-nummer, inte av pigmentvalet.

Det vart ett omfattande letande. Målarens svärfar hade färgsatt det blå på museigården Bottarve. Jag åkte dit och letade nyanser. Åter på fastlandet besökte jag Bengans Fotoplank i Gnesta och färgaffären där blandade ihop en provburk. Bra färg men inte rätt nyans. Till slut hittade jag en som både jag själv, familjen och målaren tyckte var OK. (Målaren var lite tveksam, borde kulören inte vara starkare). Den är alltså gråblå och kanske lite blåare än vad som går att få fram med kimrök som pigment.   

Nästa år ska målaren ta itu med verandan. Det blir ett omfattande skrapande och sen ska snickerierna målas i befintlig nyans.

Och grinden behöver också målas. Den var helt slut för några år sen. Jag lagade med nytt trä och epoxylim, grundade och målade. Det blev bra och jag trodde färgen skulle stå sig. Men icke, även grinden behöver målas om. Jag klarar nog det själv, det blir ett projekt för sommaren 2022.

Grinden är troligen original eller i alla fall från tiden. Likaså verandan. Men betongsockeln och trappan är nog nyare.

Postat 2021-09-27 11:16 | Läst 1127 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kalkbrott i trakten till MÖD.

Krisen för Cementa och striden om kalktäkten i Ojnareskogen har nått riksmedia. Under radarn pågår en sån strid i Klintehamn här på Gotland.

SMA Mineral äger ett gammalt kalkbrott några kilometer innanför orten. Där finns en anställd. Dagens tillstånd är tidsbegränsat och gäller 95 000 ton per år. Kalken krossas och körs med inhyrda lastbilar till hamnen. Nu vill SMA bryta 900 000 ton per år och få ett långsiktigt tillstånd. En helt annorlunda skala på verksamheten.

Härom kvällen tog jag denna bild på nuvarande brottet:

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f 2,8.

En tiodubbling betyder stora nackdelar för grannarna. De som blir värst drabbade är förtvivlade. På platsen kommer det med tiden att bli ett gigantiskt hål. För oss andra blir trafiken ett hot. Tunga truckar i skytteltrafik på smala, bitvis branta och vintertid osaltade vägar kommer att orsaka vad som kallas olyckor. Nere i Klintehamns hamn blir läget prekärt. Den är redan fullt utnyttjad. Behöver byggas ut med nya upplagsplatser och troligen fördjupas. Men ingen vet. 

Förra veckan var ärendet uppe i Mark- och Miljööverdomstolen.

En advokat som företräder grannar och indirekt Urbergsgruppen i Klinte ville använda min bild från naturreservatet Vivesholm för att visa MÖD vilka värden som äventyras. Reservatet ligger nästan dikt an mot hamnen (i motsatt riktning mot den här bilden). Får se om det hjälper.

Pentax K-1 med Pentax Limited 77mm

Postat 2021-09-26 09:46 | Läst 1039 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa