CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ugnen, ett fågelreservat vid Gotlands västra strand. Meyer-Optik Orestor.

Regeringskris under uppsegling. Jag förstår Magdalena Anderssons vrede och tror att det är bra att hon visar den. Vid cirkusen i samband med tillsättningen var hon ju desto coolare. Men att just nu ha samma cirkus igen med Kakabaveh som avgörande röst vore inte bra. Jag gillar Kakabaveh, men nu gäller det att sitta still i båten.

Åter till fotografin.

I mitten på maj försökte jag hitta ett bra bildutsnitt på den här platsen. 20mm och även 50mm var alldeles för brett eftersom jag inte ville kliva innanför reservatsavgränsningen och att fåglarna ändå skulle synas på bilden.  77mm såg bättre ut, men sen tog jag fram min Meyer-Optik Görlitz Orestor 135mm, en gammal östtysk optik som jag gjort i ordning lite hjälpligt. Idén var att få med åtminstone en fågel i bild.

Efter lång väntan valde en fågel, jag gissar tofsvipa, att fladdra omkring och till slut hamna någotsånär "rätt" i bild!

Här är råfilen framkallad utan bildbehandling. Underexponeringen är avsiktlig för att inte riskera utbrända högdagrar. Objektivet tecknar lite åt det kalla hållet.

Omfamna kylan eller kompensera? Göra bilden mer "bright"? Det var lite brådis och jag valde att poppa till den så gott jag kunde med den för mig nya utrustningen Affinity Photo och plugin Viveza 3:

Sen kom eftertankens kranka blekhet. Det där gick för fort. Sned horisont och lite väl grälla färger. Nästa försök blev att räta upp horisonten men i övrigt ligga närmare råfilen:

Jodå, men väldigt tam bild. Nästa försök blev att trotsa objektivets egenskaper och försöka värma bilden:

Kändes inte bra. Bättre försöka omfamna objektivets egenheter:

Kanske lite bättre, men här kommer sista (?) försöket, samma bild lite ljusare nertill och med jämnare blå färg uppe i himlen:

Kommentera gärna, för mig är det värdefullt att få veta vad ni som läser detta tycker!

 

Postat 2022-06-03 10:47 | Läst 1700 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera