Advertisement

CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

UFO i Norrköping, "tänk om de hittar något".

UFO-Sverige fyller 50 år. Föreningen har visat upp sig med en stor utställning i Norrköping. Där finns världens största UFO-arkiv, "Archives for the unexplained". Det var kul att titta på utställningens urval och kul att byta några ord med arrangörer och utställare! 

Vittnesmål om UFOn finns sedan antiken. De ökade starkt från 1940-talet. Det finns foton, många fejkade, några (suddiga) oförklarade. Det finns vittnesmål, ofta från helt vanliga människor, men också från yrkespiloter och stridspiloter.

Intresset falnade, men i USA har man börjat titta på saken igen. Nu ökar intresset igen även i Sverige.

Filmföretaget Crazy Pictures gör en storfilmssatsning med premiär julen 2022.

"UFO Sweden är filmkollektivet Crazy Pictures nya storfilmssatsning. En nervkittlande och rörande filmupplevelse placerad i ett 90-tals Sverige och som närmast kan beskrivas som en korsning mellan Stranger Things och Arkiv X rakt ner i den östgötska myllan. UFO Sweden är Crazy Pictures första film sedan de internationella framgångarna med succéfilmen Den blomstertid nu kommer.

När en fosterhemsplacerad tonårsrebell misstänker att hennes pappa inte är död utan kidnappad av UFO:n tar hon hjälp av en UFO-förening för att ta reda på sanningen. Tillsammans ger dom sig ut på ett riskfyllt äventyr som tar dom långt utanför lagens gränser och in i en värld fylld av UFO-expeditioner, konspirationer och oförklarliga fenomen.

Så lyder pitchen för Crazy Pictures nya äventyrsfilm. Idén fick filmkollektivet i samband med att de hörde talas om att det fanns en förening som arbetar med att utreda mystiska fenomen och som heter UFO-Sverige. Crazy Pictures tog kontakt med föreningen och det visade visade sig att eldsjälarna i föreningen även drev världens största ufoarkiv, Archives for the unexplained, i Norrköping. Crazy Pictures möte med föreningen blev startskottet för projektet och föreningen har sedan dess varit en stor inspiration för filmen.

“Vi förstod att de arbetade med att utreda och forska kring oförklarliga fenomen och blev helt tagna. Vi kände en enorm fascination för dels UFO-Sverige som förening men också för den värld fylld av ufo-expeditioner, mystiska fenomen och gigantiska arkiv som omger föreningen. Vi kunde såklart inte låta bli att tänka tanken “tänk om de hittar något”. säger Olle Tholén på Crazy Pictures

Det 17-åriga stjärnskottet Inez Dahl Torhaug långfilmsdebuterar och spelar huvudkaraktären Denise"

Inez Dahl Torhaug fanns på plats!

 

Här en föreningsrepresentant, DN-reportern Clas Svahn. Känd för sin utstuderat neutrala inställning, varken tror eller misstror.

Affisch för en tidigare utställning:

Målningar, teckningar, modeller

Apparaten här nedan påminner starkt om en kristallstyrd frekvensinställningsapparat som jag använde i militärtjänsten på FRA en gång i tiden.

UFO-detektor: Apparaten kunde ställas in på olika sätt. Gav den signal  kunde innehavaren springa ut och titta efter UFO.

Gott om besökare.

Den här artefakten föreställer ett mytiskt djur från Sydamerika, getsugare, som mer hör hemma i folklore än i sinnevärlden.

Postat 2022-05-31 09:39 | Läst 932 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bilder på Lindeberget till Wikipedia

Nu är det en dag kvar att delta i Wikipedias tävling "Wiki loves Earth" med foton på naturreservat!

Här två bilder som jag lagt in. De visar nya naturreservatet Lindeberget på Gotland. Eftersom jag byter både dator och bildbehandlingsprogram är det mycket att få att fungera och vänja sig vid: MacMini M1 med Bridge 2022, Affinity Photo och en ny version av Nik Collection Viveza. De här två bilderna gick riktigt smidigt att ta fram! 

Översiktsbilden visar berget sett från vägen mellan Visby och Hemse. Berget är bland de högsta på Gotland,  hela 63 meter över havet. Det var väl bland det första som stack upp ur det forntida havet då inlandsisen smälte.

Bilden togs med Pentax K-1 och mitt nyservade Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f/2,8. DNG-filen är obetydligt processad.

Bilden här nedan visar klintkanten med sina sedimentära avlagringar och att det kväller ut lerhaltigt vatten. Platsen är av internationellt intresse som en lokal för sedimentär stratigrafi.

K-1 med Pentax FA 35 mm. DNG-filen bearbetad i Affinity Photo och Nik Viveza 3 för att lyfta fram detaljer ur skuggorna. Det gick fort, en övergripande justering och sex "control points" på en liten stund, sen liten skärpning  och export som jpg-fil.

Postat 2022-05-30 01:01 | Läst 773 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Påannons: UFO i Norrköping!

Söndag 29 maj är andra och sista dagen i en stor utställning som UFO-Sverige ordnar i samband med sitt 50-årsfirande. Världens mest omfattande UFO-arkiv finns i Norrköping och här har man ställt fram intressanta grejer. Föredrag, film, fika, trevligt bemötande, rimliga priser. Norra Promenaden 108, Norrköping. Jag hade kul!

Detta är en påannons. Det blir reportage så snart jag hinner. Då med samma puffbild samt redogörelse för vad den föreställer!

Länk med alla uppgifter:

https://www.ufo.se/index.php/om-ufo-sverige/om-ufo-sverige/50u

Postat 2022-05-28 17:16 | Läst 903 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Få Affinity Photo att lira med Bridge och Nik Collection.

Det räcker med att uppgradera datorns operativsystem för att få en vecka med mardrömmar innan allt funkar igen.

Nu är läget än värre: Jag byter från OSX 10.11.6 Mojave på en trettonårig Imac till Mac OS 12.4 Monterey på en MacMini M1 med nya processorn. Det innebär att en drös gamla program inte funkar. Kampen mot kunderna är ibland skoningslös.

Tack vare hjälp här på FS slipper jag skaffa nya Officeprogrammet. Macen har bra, inbyggda program som motsvarar Word, Excel och Power Piont och som kan exportera i de vanliga formaten!

Har ju också bytt från Photoshop CS6 till Affinity Photo. Jag har visserligen testat Affinity Photo tidigare, men nu var det svårt att komma igång. Tack alla som hjälpt till, inte minst Ninni som pekat ut var en del funktioner finns!

Nu är Bridge och Nik Collection installerade, så jag har hunnit till starten på början!

A. Att installera Affinity Photo är lätt som en plätt och just nu nästan gratis.  690 kronor är  otroligt billigt för ett fullvärdigt program. Just nu kostar det hälften!

Programmet har förvisso lite fler buggar än Photoshop. Det  är på djupet annorlunda och har sin egen inlärningströskel att ta sig över. Det är ofta svårt att hitta funktionerna, men nånstans finns i stort sett allt jag behöver utom Bridge, Nik Viveza 2 och Nik Silver Efex.

Men vad nu då? Det verkar finnas 2 Affinity igång i datorn, en från en app på datorns skrivbord och en bland apparna i Finder. Suck!

B. Bridge är bra för att ladda ner bildfiler och kolla thumbnails. Det känns tryggt att via Bridge spara filerna i datorns ordinarie system.

Det gick att ladda ner Bridge från Adobes hemsida! Mina gamla inloggninguppgifter fungerade. Bridge funkar via emulatorn Rosetta 2, men är ändå snabbt nog för mig.

En nackdel är att Bridge inte visar thumbnails av .afphotofiler. De motsvarar Photoshops PSD-filer och har alla lager mm kvar. Det kanske finns nåt sätt att lura Bridge, eller också får man se till att .afpfotofilen läggs bredvid ursprungliga RAW-filen. Nu funkar i alla fall Bridge med Affinity för mina behov.

C. Jag har blivit svårt beroende av Nik Collection Viveza för att bearbeta färgbilder och gillar Nik Collection Silver Efex för att göra svartvita konverteringar.

Min gamla gratisversion funkade inte (men jag kanske skulle försökt mer). Jag är beredd att betala, men ville först kolla gratis provperiod 30 dar. I början av juni brukar DxO släppa nya versioner med introduktionspriser.

Provversionen av Nik Collection fungerade inte! Detta fast jag var jättenoga och laddade om tre gånger. Kontaktade deras support. Man ska först tvinga Affinity att gå via Rosetta 2. Man gör så här:

Man går alltså till "Appar" (röda markeringar), letar reda på programmet, klickar höger, dubbelklickar och bockar för Öppna med Rosetta 2, se svarta pilen. Och startar om datorn.

-----

Sen laddade jag ner installationsprogrammet igen. Till det hör ett avinstallationsprogram. Det är viktigt att först rensa bort det som finns! Det gick problemfritt.

Till slut var det dags för den spännande återinstallationen. Printade först ut instruktionerna i den här länken på papper. Att ha en utskriven lista att följa visade sig vara helt avgörande!

https://support.dxo.com/hc/en-us/articles/360040284711-How-to-launch-Nik-Collection-by-DxO-version-2-5-or-higher-software-from-Affinity-Photo-1-8-or-higher-

För Mac gäller följande utskrift:

For macOS users:

1. Installation & create plugins

               • Process Nik Collection by DxO installation
               • During “Compatible Host” step, click on + to create a custom plugins folder in your preferred directory (use the combination shift+Cmd+n if necessary), then click Open
               • In the installer, you will see a Adobe Photoshop Custom1 host added to your list
               • Jag såg inte texten ifråga eftersom den var ljusgrå på vit botten och omgärdad med ett svart fält. Bedrövlig visuell ergonomi. Vid detta moment ändrade jag på interfacet, drog reglaget för Gamma in interface i botten åt höger, då blev texten läslig.
               • By successively clicking on Continue and Install , a 'DxO' folder will be created in background in the directory you chose
               • This 'DxO' folder will contain all Nik Collection by DxO plugins
               • Continue installation until finished and click on Close

2. Launch the application Affinity Photo 1.8 (or higher)

3. Import Nik Collection plugins into Affinity Photo 1.8 (or higher)

               • In the top menu, go to Affinity Photo > Preferences
               • Select Photoshop Plugins tab
               • In “Plugin Search Folder” click on Add
               • In the dialog popup select the “DxO” folder created after installation and press Ok
               • Det är alltså jättenoga att göra exakt som det står, men ibland funkar det ändå inte. Det kom ingen DxO folder i pop-upmenyn. Det fanns en sökfunktion och så småningom hittade jag DxO-foldern.
               • In “Plugin Support Folder” click on Authorize Global and Authorize without selecting anything
               • In “Detected Plugins” check the checkbox to “Allow “Unknown” plugins to be used”
               • Close the “Preferences” via the Close button
               • Select Restart Now
               • If opened after restart, close the “Preferences” popup

-----

Punkt 4 och framåt här nedan visar hur man hittar och använder dessa plug-in.

-----

4. Import your image to Affinity Photo 1.8 (or higher)

5. Launch Nik Collection by DxO plugins via Affinity Photo 1.8 (or higher)

               • Go to Filters > Plugins > Nik Collection > “Plugin Name”

-----

Den här gången funkade installationen! Viveza 2 har fått nytt interface, tyvärr så mörkt att det är nästan oläsligt, men innehållet fungerar som förr. Silver Efex är sig mer likt, min favoritfunktion finns kvar!

Det kommer nog att sin tid innan nya datorn funkar som den ska. Och ta ett par år innan jag hittat alla smärre funktioner som finns nånstans i Affinity Photos djup. Ni har kanske sett några bilder som jag framkallat med Affinity,  dom har fått duga, men nu tror jag att det ska gå att ta fram fler med samma kvalité som med CS6 + Nik Collection.

Postat 2022-05-27 09:18 | Läst 1941 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nooshi i stan

V-möte onsdag kväll i Hörsalen i Norrköping. Allt var fantastiskt! Detta enligt kvällens språkbruk, lika fullt av superlativer som reklamen från det stora landet i väster. Jag tyckte att det räckte gott med att det var intressant! Intressant att höra partiledaren Nooshi Dadgostar, riksdagsledamoten Linda Snecker och partiets toppnamn i Norrköping Nicklas Lundström och detta under tämligen avspända former, de var bland vänner. 

Ett reggaeband från Skärblacka med sångerskan Daniella Torres inledde och gjorde det bra! Daniella har nyss släppt sitt debutalbum Queendom Rise, här en länk:

https://open.spotify.com/album/6JZMCH7PErSAvmpESVTBli?si=Rs6DW_bXTx2lAgla9qxiTw&nd=1

Sen kom Linda Snecker och peppade publiken. Nu ska vi öka ännu mer och baxa politiken åt det jämställda hållet!

Här samtalar Ann Björling med Nooshi Dadgostar. Ann är ett av toppnamnen i Undersköterskeupproret. Förr var knoget jobbigt nog, men det har blivit allt värre. Hemtjänstens minutschema är i grund och botten oförenligt med att ta hand om äldre och ibland väldigt obstinata personer och varje minuts försening spräcker schemat för hela dan. Liknande gäller på boendena och då personalen nyligen fick ordaer att även tvätta fönstren brast det för så många att Undersköterskeupproret organiserades. Har de fått igenom nåt? Svar ja, åtminstone att fönstertvättuppdraget slopades. (Jag är ju anhörig och det märktes direkt även i det privatägda boende där min fru bor. Fönstren hade inte tvättats sen pandemion bröt ut och nu fick jag tvätta dom själv.)

Nooshi känner starkt för de här frågorna.

Efter denna och en hel del andra gäster möttes Nicklas Lundström och Nooshi Dadgostar i en diskussion. Nicklas Lundström uppfattar jag vara en tänkande personlighet som har grepp om hela skalan från  miljön, klimatet, energiförsörjningen till omställningen och hur de som bor på äldreboendena har det och hur personalen där har det. Nooshi hade redan jobbat en lång dag, det märktes lite grann, men värmde upp sig under mötet och verkade både kunna tala och lyssna.

Nooshi tackade de som kommit.

Postat 2022-05-25 22:55 | Läst 1126 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa