CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

På stan i Norrköping med Meyer-Optik Görlitz Orestor 135mm

Nya tag att testa gamla östtyska objektivet. Ska försöka hitta dess bästa sidor och undvika de sämsta. Det funkar bäst i bra ljus och vid långsam fotografering. Allt är ju 100 % manuellt. Skärpeinställningen är nästan ett helt varv. Bländaren 2.8 - 32(!). 15 bländarlameller. Kameran, Pentax K-1 med fullformat 24x36), kan hjälpa till med att pipa då fokus stämmer.

Första bilden: In mot en gård i kvarteret Konstantinopel i Norrköping. Miljö tidigt 1800-tal. Solkatter/reflexer livar upp vyn.

Andra bilden: Lykta och fönster i kvarteret Gamla Rådstugan i Norrköping. Släpljus!

Tredje bilden: Från vänster ser man Stålboms kvarn med sitt superhäftiga "penthouse", ett nytt parkeringshus i kv Väktaretornet och till höger en del av en del av ett 17-våningshus under byggnad. Det ingår i projektet "Yllefabriken" där befintliga byggnader tas till vara. 

Postat 2022-03-21 09:37 | Läst 564 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Jakten på stora solkatten

Diset borta, sol och moln.

På väg hem genom Strömparken i Norrköping tyckte jag mig se en  jättestor solkatt på en fasad på andra sidan Strömmen.  Troligen en reflex från onödigt höga nybygget Magnentus Tower med dess intrikata fasad, ett aluminiumfärgat mönster.

Alla bilderna tagna med Pentax K-1 och Pentax FA 35mm

Jag zoomade med fötterna. Jovisst, där var en reflex och ett tänkbart bildmotiv:

Lite närmare. Några bildmässigt störande rör kvar i nedre bildkanten. Jag gissar att de används i samband med luftkonditioneringen. Att ett rör hämtar svalt vatten, ett annat släpper ut vattnet lite varmare:

Ännu lite närmare. Rören kvar i bild:

Nästan framme. Inga rör, motivet OK, solkatten kvar, men bildutsnittet  inte bra:

Sista bilden,  här nedan. Lite fotarbete och lite annan kameravinkling och nu fick bildutsnittet duga. Här finns fasaden mot Motala Ströms svarta vatten.  Byggnadens fot nere i vattnet. Trädet, nåja halva trädet, kvar i bild. Och en  stor solkatt lyser upp delar av fasaden.

Postat 2022-03-19 09:37 | Läst 365 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Dis och dimma i stan

Idag torsdag verkar det bli som i går. Dimnatt, dismorron, sen lite klarare. Igår såg jag spår av en halo! och sen blev det dis och dimma igen. Inte den där vita mjölkiga dimman som sveper in allt i ett förlåtande ljus utan ett gråare fotoväder i Norrköpings industrilandskap. En liten utmaning.

Rostiga prylen på nedre bilden är en designad ljuspollare gjord av trögrostande cor-tenstål.

Postat 2022-03-17 08:38 | Läst 335 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Batterier med träkomponenten lignin som energibärare

Peter Ringstad är vd för Ligna Energy AB, ett startupbolag som startades 2017 i anslutning till Linköpings Universitet Campus Norrköping. I måndags ställde han upp som talare i en klubb jag är med i.

Själva grunden är forskning vid LiU med professor Magnus Berggren som nav. Forskarna har funnit ett sätt att använda träkomponenten lignin som energibärare i uppladdningsbara batterier.

---

Ett träd består till 25% av lignin. Det är en sorts lim som håller ihop de cellulosafibrer som ger trä styrka. Ligninmolekylen är väldigt speciell. Den har många unika egenskaper. Bland andra storleken, en enda molekyl kan nå från trädets rot upp till toppen.

Då man tillverkar kemisk pappersmassa tas ligninet bort. Mycket eldas upp som en energikälla vid tillverkningen.

Som batterikomponent har ligninet fördelen av att finnas i överflöd, inte kosta mycket alls och vara helt ogiftigt. Nackdelen är att batterierna får lägre energitäthet än de litiumjonbatterier som används i mobiltelefoner och elbilar. Ett ligninbaserat batteri  tar 7 gånger mer plats och passar därför bäst i stationära tillämpningar.

Ingenting för en kamera, men kan bli en byggsten för ett eldrivet samhälle.

---

F n är företaget i en tidig startupfas. Det gäller nu att få fram fungerande prototyper och fungerande  produktionsmetoder som kan skalas upp.

Nästa steg är att få fram tillverkning av  produkter som kan ge ett kassaflöde. Där har man valt att satsa på små, tunna batterier som kan ge energi till olika sensorer och koppla upp dem till om världen. Ett användningsområde är "the Internet of Things". En sensor kan få ström från en liten solcell för inomhusbruk och på natten från batteriet. Data kan samlas in och skickas via Internet. Det behövs 0,5 milliWatt för att få det att fungera.

Pentax K-1 med Pentax 77mm

Batteriet som Peter håller i har två seriekopplade celler som vardera ger 1,2 Volt, d v s 2,4 V. Det räcker för sensorer och uppkoppling till ett flertal ändamål i hushållet, i smarta byggprocesser, spårning av lastpallar och att ha koll på odlingar.

Om ett batteri kommer bort gör det ingen skada. Ogiftigt och nedbrytbart.

---

På längre sikt är målet att kunna lagra stora mängder ström t ex  i laddstationer för elbilar. De nyaste elbilarna kan ta emot väldigt hög effekt, flera hundra KW, d v s som 200 elspisar samtidigt. En bra lösning är att elnätet laddar ett mellanlager som kan leverera den höga effekten vid behov. Tanken är också att lagra ström från sol och vind. Då blir det fråga om mycket stora anläggningar.

Varje enskild cell kan troligen inte byggas större än en ölburk. Större komponenter får termiska problem. Därför behövs en modulär uppbyggnad. Cellerna i batteriställ som kan monteras i containerstora enheter eller inomhus. Kolla bilden bakom Peter nedan.

Företaget har f n 5 egna anställda och har 6 forskare på LiU knutna till sig. Inriktningen är att ta vara på befintliga forskningsresultat och omsätta dessa i en kommersiell verklighet. Styrelsen är därför brett sammansatt med stora kontaktytor ut i samhället.

Finansieringen kommer från Wallenbergsstiftelsen, Energimyndigheten och aktier.

Lokalerna för olika deländamål är f n lite spridda inom Campus Norrköping och Peter siktar på att hitta en lämplig lokal, gärna centralt i Industrilandskapet.

Postat 2022-03-16 09:16 | Läst 930 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ur den svenska byggnadskonstens magasin. Exakta Varex. Bengt Lindroos.

Arkitekten Bengt Lindroos gillade att fotografera. En besvarad kärlek. För honom var kameran ett verktyg. Den skulle vara så liten som möjligt och så bra som möjligt. Han plåtade gärna med Contax, den var bra, och hade gärna kunnat vara ännu lite mindre.

Fotona i den här boken togs dock mest med Exakta Varex, objektiv 2,8/50, bländare 8, "mitt tredje öga" enligt Lindroos.

Bild på Bengt Lindroos från Alchetron, the Free Social Encyclopedia.

Han borde fått Kasper Salinpriset för Kaknästornet, men troligen satt han med i juryn då det var nybyggt. Så småningom fick han Kasper Salinpriset för kv Drottningen på Söder i Stockholm. Då hade jag äran att delta i juryarbetet.

Lindroos plåtade gärna rakt på, till synes konstlöst. Han åkte gärna Jaguar och gillade särskilt sin Jaguar Mk V 3,5 Battleship Grey.  I boken "Den svenska byggnadskonstens magasin" visade han bilder från sina resor.

"För att bli publicerad i min bilderbok krävs av en byggnad bara att den är vacker, eller att den inte är fullt så vacker, men har karaktär, eller att den inte är vacker alls, men har humor, eller att den är ganska obetydlig men har någon märklig detalj, eller att den rentav är ful, men på ett intressant sätt, eller att den inte längre finns kvar utan är en ruin, som har utstrålning."

Boken har många foton och många teckningar och utgör med sina omsorgsfulla texter en historik särskilt över de svenska sädesmagasinen. De byggdes för överlevnaden. Om de var samfällda skulle de ha inte en, inte två utan tre föreståndare som måste vara där samtidigt för att öppna med var sin nyckel. Magasinen kopplades till sparkassor som blev grund till sparbankerna. Säd lånades ut mot ränta. Överskottet gick till uppbyggnad av vård, skola och omsorg.

Lindroos (1918 - 2010) var född och uppvuxen i Lotorp, nära Finspång i Östergötland och tog djupt intryck av resterna av järnindustrin där. Han blev en gudabenådad tecknare och formgivare och berättare och som arkitekt en av de ledande i Sverige.

Postat 2022-03-13 11:29 | Läst 2070 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa