Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

På stan i Norrköping med Meyer-Optik Görlitz Orestor 135mm

Nya tag att testa gamla östtyska objektivet. Ska försöka hitta dess bästa sidor och undvika de sämsta. Det funkar bäst i bra ljus och vid långsam fotografering. Allt är ju 100 % manuellt. Skärpeinställningen är nästan ett helt varv. Bländaren 2.8 - 32(!). 15 bländarlameller. Kameran, Pentax K-1 med fullformat 24x36), kan hjälpa till med att pipa då fokus stämmer.

Första bilden: In mot en gård i kvarteret Konstantinopel i Norrköping. Miljö tidigt 1800-tal. Solkatter/reflexer livar upp vyn.

Andra bilden: Lykta och fönster i kvarteret Gamla Rådstugan i Norrköping. Släpljus!

Tredje bilden: Från vänster ser man Stålboms kvarn med sitt superhäftiga "penthouse", ett nytt parkeringshus i kv Väktaretornet och till höger en del av en del av ett 17-våningshus under byggnad. Det ingår i projektet "Yllefabriken" där befintliga byggnader tas till vara. 

Inlagt 2022-03-21 09:37 | Läst 567 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Resultatet är ju angenämt på alla sätt.
Visst är det kul att man kan ta sådana bilder med ett urgammalt budgetobjektiv - ett objektiv som i dag inte kostar många kronor att inhandla. Din bildserie kan ju ses som ett utropstecken till alla dom som ständigt byter från den ena svindyra utrustningen till den andra.
Med diskret hand återför du fotografin till det den skall vara - nämligen centrerad runt själva bilden.
Gillas högeligen!
Svar från Måns H 2022-03-21 17:59
Tack för en omtänksam kommentar!

Jag tror att Orestorn och ffa Orestogoren (200mm) inte var direkt budget på den tiden. Möjligen här i Sverige, DDR behövde hårdvaluta och sålde billigt.

Jag köpte ju objektivet utan fäste för i princip ingenting på Myrorna, skaffade sen ett fäste som satt på ett trasigt Orestergor för nån hundralapp och med en hel del pillande fick jag i gång grejorna. En viktig detalj var att bredda fästet så att det inte hänger i adaptern utan tar spjärn mot kamerahuset.

Totalt utlägg för 2 objektiv och ett fäste och specialanpassning för modernt kamerahus typ 250 kronor.

Jobbar vidare med fokus på själva bilden!
syntax 2022-03-21 18:13
Jo, man sålde billigt i väst genom ett helt vanligt ekonomiskt marginalresonemang - tillämpat på ett statligt företag som tillverkade sina kvantiteter enligt order.
Den optiska industrin i DDR försåg hela östblocket med lite bättre fotooptik (speciellt då objektiven från VEB Carl Zeiss JENA). För den produktionen fick man en stor påse pengar av pappa staten. Sålunda var alltså grundproduktionen redan betald och klar - och man kunde kalkylera att: "Nu vi producerar si och så mycket extra på marginalen och som då kostar oss mycket mindre, och säljer till ett bra pris i väst".
Helt korrekt ekonomiskt ur företagets synvinkel - och vi i väst kunde köpa bra grejer till ett mycket bra pris. Hur många unga och fattiga studeranden i vår generation och några generationer till, har inte börjat sin fotografiska bana med en Praktica i handen?
Snyggt med dom två inledande bilderna, gillar lite det strikta..
HaD/Gunte..