Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Elelement till återvinning

Made in Sweden på den tiden grejer var byggda för att hålla, men nu var dom slut. Glappet mellan inkoppling och urkoppling hade ökat betänkligt. Och siffrorna på termostaten hade krympt och blivit ännu mer svårlästa. (Det sista kan ju möjligen ha med mig att göra.) 

Jag har lyckan att ha elektrikern som granne och bad honom sätta in nya radiatorer. De skulle ha termostat högt upp och tydliga siffror, men inga onödiga finesser. Han sa tyvärr, sen ett par år säljs de elpaneler jag behöver bara med onödiga finesser. Termostatmodulen har inbyggd radiomottagare som kan kopplas till nån app som sällan fungerar. Så tyvärr, det var bara att beställa med dessa onödiga finesser. Idag har jag i alla fall lyckats ta reda på att själva grundfunktionen, ett skjutreglage för temperaturen, ska fungera utan app.

Nya elementen kan väl minska elförbrukningen lite. Fräscha termostater kan göra det möjligt att ha en låg men tillräcklig temperatur i huset vintertid.

Här bild på ett av de nya elelementen.

Här bild från återvinningsgården. Välskött utan flärd, personalen har inte frasande sidenklänningar och tiaror.

Här gråvädersbild från cirkulerande ekonomin. Vindkraftverken tillgodoser ortens elbehov på årsbasis. Gotland har f n cirka 50 % självförsörjning med el. Gutarna är rätt bra på att lämna in till återvinningen.

Då Mikael Odenberg var GD på Svenska Kraftnät fick han igenom att Gotland skulle få fler elkablar till fastlandet så att ön skulle kunna sälja ännu mer el till fastlandet (och kanske exportera till Tyskland). 2017 bytte han jobb. Efterträdaren Ulla Sandborgh rev omedelbart upp beslutet. Så på Gotland är det i stort sett stopp för ny vindkraft. Hon jobbar nu på regeringskansliet med nära relaterade frågor.

Inlagt 2022-10-28 14:29 | Läst 498 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Var ett snyggt element. Inga svårstädade "spjälor" där.
Hoppas det värmer dig gott i vinter.
Svar från Måns H 2022-10-28 18:01
Tack Margareta! Snyggt men inte pråligt! Jag hoppas framförallt på noggrann värmeinställning, att inte förbruka el i onödan.
Ja usch ja, har aldrig förstått varför manöverattiraljerna sitter längst ner på gaveln i ett hörn, ofta med en lucka över..Får vara gymnast för att ställa in tempen, fast då kan ju mobilkameran komma till nytta.
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2022-10-29 10:35
I huset fanns element med separata väggtermostater, mycket praktiskt att ha den i ögonhöjd, Ett är kvar, den termostaten funkar ännu OK.

De där med termostatvredet längst ner bakom en lucka blir man trött på! Jag tror att orsaken till placeringen var att den ska känna av rumslufttemperaturen innan elementet värmt den.

Dom verkar ha löst detta på nåt sätt. På bilen sitter avkännaren nedtill på en sidobackspegel.
Knepigt med överarbetade saker, gillar enkelhet. När jag satte in luft/luftvärmepump sjönk elförbrukningen med 2/3, elelementen får hänga som ett minne, och reserv. De värmer ju upp ytterväggen, bättre värmen kommer från mitten, även för blommorna på fönsterkarmen.