Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Skärpetest av lådkameralins

För en gångs skull är det korrekt att använda "lins" om ett objektiv. Objektivet ifråga består nämligen av en enda lins. Den sitter i en lådkamera som tillverkades för cirka 90 år sen. En tysk Balda Rollbox tillverkad i Dresden.

Men den är ingen unik konstruktion utan uppenbarligen mer än inspirerad av Kodaks Browniekamera! Och även inspirerad av Kodaks idé att ta fram en kamera som alla skulle ha råd att köpa och använda.

George Eastman lanserade konceptet i USA. En dollar för kameran, 40 cent för filmen och nåt däremellan för korten skapade efterfrågan! Slutarljudet, ko-dak, blev varumärket. Första Browniekameran var byggd av papp och hade ett filmformat som gått ur tiden. Version 2 var byggd av plåt och tog bilder med 120-film som fortfarande finns att köpa!  Objektivet hade bländare f/12 och bestod av en enda lins.

Kameran och den suveräna kringservicen gjorde fotografering till ett folkintresse och Eastman rik. Han använde pengarna till bra ändamål, bland annat tandvårdskliniker. Varav en i Stockholm. Min mamma tog mig till den då jag var liten. Tack mamma, tack Eastman och Kodak.

Balda Rollbox är en brutalt enkel kamera, tidigare blogg:

#https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/balda-rollbox-art-deco.htm

Har objektivet har nån egentlig skärpa? Det är ju en enkel lins som dessutom tillverkades till lägsta möjliga kostnad. Riggade upp ett prov i vardagsrummet. Rollboxen med öppen bakdörr på ett stativ, min systemkamera på ett annat, det hela upplinjerat med ögonmått.

Från vänster motivet, sen lådkameran och digitalaren på varsitt stativ. Innan tagning lindade jag svart tyg som ljustätning över mellanrummet.

Det blev 3-4 centimeters utdrag,  så bilden blev mer makro än rumsavbildande. En sedel borde bli lämpligt testobjekt, men mina papperspengar var för hårt slitna. Bilden på geishan såg skarp ut, och så kom jag på att plåta en skarp produkt, ett Pentaxobjektiv med graverade skalor.

Med tanke på att objektivet är avsett för att ta bilder på några meters håll och här används till närbild tycker jag att skärpan verkar rätt så bra. Ingen kanonskärpa, men användbar på ett negativ 6x9. Det här är ju mitt i bild, så mot hörnorna blir det säkert sämre skärpa och en del andra kvalitetsproblem. Men säkert inte värre än att en duktig fotograf kan omfamna problemen och få till bra bilder.

Att testa skulle vara billigt då det gäller kamera, fungerande exemplar går att få för struntsummor. Film, framkallning, eventuella kopior och eventuell skanning kostar mycket, mycket mer!

Inlagt 2023-01-29 09:22 | Läst 741 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Intressant!
Å med litet jobb i PS bör det kunna bli ännu bättre! :)
/B
Svar från Måns H 2023-01-29 17:18
Tack Bengt!

Testbilderna är framtagna med mina vanliga basrutiner. RAW i kameran med inställning minus 0.7, i bildbehandlaren lite uppljusning och kontrast, sen standardskärpning.
Ett roligt, snillrikt och intressant projekt!

MVH Janne
Svar från Måns H 2023-01-29 17:19
Tack Jan Olof! Jo, jag hade kul att testa lite!
Stor intellektuell rörlighet min Herre! Jag tror jag inte har stött på någon som har kommit på idén att testa en enkel menisk.
Resultatet är ju förvånande bra - men ett så stort format förlåter mycket.
Svar från Måns H 2023-01-29 17:27
Tackar tackar Peter! Det var faktiskt ditt inlägg i förra bloggen som gav mig idén att testa även denna mycket enkla lins.

Hoppas det framgår att testbilderna bara utnyttjar halva bredden av 6x9-formatet, det är ju netto 56 mm × 69 eller 72 mm, sensorn är ju 24 x 36mm.

(Jag trodde bredden var bortåt 90mm men kollade nyss på Wikipedia och tog siffrorna från tyska Wikipedia, )
syntax 2023-01-29 22:13
Bra att du påpekade det där med använt format. Då är ju resultatet lite bättre än jag först trodde. Det ligger ett slags mjukt skimmer över bilden. En enkel lins är ju behäftad med samtliga optiska fel.
Hej Måns,
Mycket illustrativt. Om man bläddrar i gamla familjealbum från 40-talet så kan man se att kontaktkopiorna är förvånande bra. En positiv lins i en lådkamera kan fungera rättså bra. Det som förvånar är att de våglängder som finns i dagsljus ger så hyfsad färgbild som du visar.
Nästan hundra år senare, på 30-talet, upptäckte man att positiva magnetlinser kunde fokusera elektronstrålar och idag kan vi se atomer med elektronmikroskop.
Fina experiment du gör——mera.
Ha en fin söndag
Bob
Svar från Måns H 2023-01-29 17:32
Tack Bob! Visst kunde en kontaktkopia i format 6x9 räcka långt, särskilt om den bilden tagits i den ljus den fungerade bäst i.

Mina testbilder togs i konstljus, lite spridda LED-lampor i rummet, alla med färgtemperatur 2700 K. och så lite hjälp med en ficklampa i taket, snedljus, temp okänd för mig.

Det blev ett experiment till nyss, dagsljus, utevy, blogg i morron. Sen kommer din bok och jag får annat att tänka på!
Bob Bovin 2023-01-29 19:05
Hej,
Man tackar för köp av vår bok. Hoppas den blir till nöje som en bilderbok.
Ha en fin vecka
Bob
Förvånande bra, ofta blev det ju 6X9 kontaktkopior som rimligtvis blev skarpa nog.
Svar från Måns H 2023-01-29 17:37
Tack Stefan! Precis som du skriver så blev 6x9 kontaktkopior ofta tillräckligt skarpa, dom som började plåta fortsatte! Men för bra bilder behövdes rätta ljuset och ganska så mycket av rätta ljuset.