Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

En legend var i stan

Den osannolika historien om Sixto Rodriguez har berört en hel värld, genom Malik Bendjellouls dokumentär Searching for Sugarman. Trubaduren från Detroit som gjorde ett framgångsrikt och ett floppande album och sedan glömdes bort av sitt hemland. Ovetandes om att han var en gigant i Sydafrika jobbade han vidare med rivning av byggnader och annat grovarbete. Med filmen kom han upp i ljuset, och världen blev intresserad. Sedan dess har han varit i Sydafrika sex gånger.

I fredags var han på den gamla fina teatern Garde Arts Center i New London. Det var en spröd, till synes nästan blind farbror som leddes in på scenen. Rösten var inte vad den har varit, munspelandet var trött. Han hade två koppar kaffe på ett litet bord. Ibland hade han ett lite förvirrat prat mellan låtarna. Av oklar anledning hade han fem hattar och olika glasögon som han bytte mellan. I början tyckte man nästan synd om honom, som om uppmärksamheten med filmen tvingat ut honom på något som han inte riktigt var med på. Några i publiken gick därifrån. Kanske hade de förväntat sig att han skulle låta som 1971. Men han kom i fas och fick upp farten. Och på ett lite märkligt sätt blev det en kväll fylld av värme.

"We love you!" ropade många i publiken och Rodriguez log och sa "I love you back". Han spelade inte så många av de låtar som blivit stora med filmen. Det är en fin låtskatt han komponerat, och hans långa händer producerar fortfarande underbart fint gitarrspel.

Jag hade inget fotouppdrag, men fick ändå möjlighet att smyga längst fram vid scenen under några låtar.

 

Inlagt 2018-04-16 23:55 | Läst 1142 ggr. | Permalink
Starka och berörande bilder som jag tycker mycket om! Och en fin historia som du berätta, uppskattas!/ Björn T
Svar från MattiasL 2018-04-17 02:28
Tack så mycket Björn!
Jag har sett dokumentären om honom. En stark historia . Mycket fina bilder!

Hälsar
Eva
Svar från MattiasL 2018-04-18 00:29
En mycket fin film.
Tack Eva!
Mycket bra bilder, starkt.
Svar från MattiasL 2018-04-18 00:30
Tack Lars.
Mycket fina bilder på en legend! Rekommenderar verkligen att se dokumentären. Om jag inte minns helt fel så gick skivbolaget bakom ryggen och sålde massvis till Afrika utan att säga något. En gripande historia där några eldsjälar och stora beundrare startar ett sökande efter honom.

Stort grattis till bilderna!

MvH
Johnny
Svar från MattiasL 2018-04-18 00:30
Tack så mycket Johnny!
Ja, antingen det, eller så var det en gigantisk piratmarknad, vilket kanske är möjligt.
Mycket fint!
Svar från MattiasL 2018-04-18 00:31
Tack Per-Erik!
Starkt. Väldigt berörande.
Svar från MattiasL 2018-04-18 00:31
Tack så mycket, Micke.
fina bilder å berättelse,var tvungen å köpa skivan efter filmen sååå bra :)
Svar från MattiasL 2018-04-18 00:32
Tack. Ja, grym musik, verkligen.
Ja, man har hört att en del blir besvikna när de hör honom vid uppträdanden, för att han inte låter som han gör på skivorna från 70-talet. Vad förväntar de sig av en 75-åring, kan man undra ;) Bob Dylan låter heller inte som han gjorde på 70-talet. Tack för en trevlig historia och sköna bilder på "Sugar Man" ;)