Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Den långsamma vägen

Jag åkte med min fru till Burlington, Vermont, där hon går en utbildning. Fyra och en halv timma trist motorväg upp till en väldigt trevlig stad. Hem åkte jag solo, och såg inte fram emot att nöta motorväg. Istället bestämde jag mig för att ta god tid på mig, och ta en kortare, men kurvigare, långsammare väg. Google maps försökte ideligen tillrättavisa mig: jag skulle spara fyrtionio minuter om jag bara åkte upp på I89:an.

Det blev en fin tur genom New Englands byar. Jordbruksbygd och gamla bruksorter. Och så stannade jag till i Shelburne Falls, Massachusetts. 1908 byggdes där en spårvagnsbro som förband Shelburne med Buckland med persontrafik och lättare godstransporter. Men så kom bilen. Järnvägen gick i konkurs, och kvar fanns en bro som ingen behövde, men som var för dyr att spränga. 1928 skrev Clara S. C. Barnard till den lokala tidningen med ett idé hon fått från vännen Antoinette Burnham innan denna dog: bron borde göras om till en "skönhetsbro". Shelburne Falls Women's Club skred till verket och planterade blommor, och än idag är Bridge of Flowers ett vackert och mycket omtyckt promenadstråk. Mer än 80 år före New Yorks berömda High Line, kan nämnas.

Jag testade också, som i sista bilden, att använda PC-28:an och D810 som panoramakamera, vilket funkade utmärkt. Kameran på stativ, full skift åt höger, vrid objektivet 180 grader, och en tredje exponering oskiftad. Om den sista behövs är jag inte hundra på, men det gav Lightroom lite mer att jobba med när det skulle slås ihop. En helt okej lösning för mig som inte har råd med vare sig Hasselblad X-Pan eller Fuji 617.

 

 

Inlagt 2019-07-11 15:26 | Läst 969 ggr. | Permalink
Fina bilder och kul sammanträffande - jag var där i maj i år. Betydligt mer prunkande nu.
Gillas!
//GöranR
Svar från MattiasL 2019-07-12 00:44
Å, nu såg jag! Det blev nästan som att jag snodde ditt inlägg, som jag dock missat! Läste det första Massachusetts-inlägget. Kul att du varit där, och tack detsamma - fina bilder!
gorred 2019-07-12 02:33
Bara roligt att få möjlighet att se ett motiv ur flera aspekter, och under lite olika förhållanden. Uppskattar dina bilder i hög grad!
//GöranR
Svar från MattiasL 2019-07-12 02:37
Tack! Jag hade missat detta med att det tog till 70-talet. Jag får smyga in en korrigering.

Och detsamma!

Jag har förresten släkt (ingift) i krokarna. Du var inte i Ashfield och Gray's Sugarhouse?
gorred 2019-07-12 05:37
Jo, det var vi sannolikt, dvs i Ashfield när vi åkte omkring till de olika älvarna för att fiska. Känner inte igen just Gray's Sugarhouse, men nånstans - Ashfield? - en ganska känd lokal pizzeria. Ett väldigt intressant område i USA om än lite utanför det vanliga turiststråken, West Massachusetts, och bra flugfiske.
//G
Svar från MattiasL 2019-07-13 02:44
Ja, jag trivs verkligen där. Northampton är en väldigt trevlig stad. Brukar alltid svänga in och fika på Haymarket när vi har vägarna ditåt. Flugfiske kan jag inget om, men lägger det på minnet om man får intresserade besökare nån gång.
Jag kör ofta mellan Stockholm och Skåne längs den deprimerande trista E4:an. Tyvärr är det lite för långt för att jag ska orka eller ha tid att köra alternativa vägar och göra småstopp. Försöker göra det om jag kan.