Mattias Lundblad

Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Helgfoto i trädgården

Något av det mest tillfredsställande jag vet är trädgårdsodling. Själv är jag nybörjare, men min fru har gröna fingrar gränsande till magi. När vi flyttade in i huset var trädgården inte mycket mer än en torr gräsmatta. På två år har vi åkt fram och tillbaka till handelsträdgården och fyllt baksätet i folkabubblan med fruktträd, buskar. Bit för bit ersätts gräsmattan av rabatter med blommor, bär och grönsaker. Nu är det en underbar plats att vara i, och mycket spännande att se hur allt utvecklas från en dag till en annan. 

Inte minst är det kul att gå runt och söndagsfotografera. Här med en sovjetisk Helios 44-2, en skojig glugg med mycket karaktär, monterad på en Panasonic GH1.

Postat 2017-06-11 15:21 | Läst 1217 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En typ av arbetsdag

Att skriva om konst är mitt vanligaste jobb. Det borde också vara de snabbaste, men så blir det sällan. Inget man blir rik på, men att tvingas hålla sig uppdaterad i konstvärlden är ovärderligt. Med jämna mellanrum tar jag därför min hopfällbara cykel och hoppar på tåget, oftast till New York, ibland till Boston, någon gång någon annanstans. Sedan blir det ett väldigt cyklande för att hinna med så många utställningar som möjligt. Nyligen satte jag någon sorts personligt rekord med tre utställningsjobb och två utställningsbesök av rent intresse. 

Först trampade jag ner till New Museum vid Chinatowns kant. Där blev det två utställningar. Den ena av den oerhört excentriska och självlärda Carol Rama. Hon gick bort för ett par år sedan efter 97 år i livet, varav ett 70-tal som utställande konstnär. Hon erkändes sent, men producerade mängder. Hennes måleri bottnar i familjetragedier, och verken visar en väldigt känsloregister. 

På sätt och vis motsatsen är Lynette Yiadom-Boakye – yngre brittisk porträttmålare i återhållen stil, vars motiv enbart finns i fantasin eller minnet. Ett intellektuellt måleri, som med många bottnar får en att reflektera över sin bildförståelse och den visuella kultur man befinner sig i. Yiadom-Boakye har västafrikanska rötter och var ensam om att tillhöra en minoritet vid de konstskolor hon gick på. Hon arbetar i en europeisk porträttradition, men motiven är människor ur minoriteter som sällan spelar huvudrollen i den. Speciellt för hennes metod är att hon målar ur minnet och fantasin, inte med sittande modell. Hon arbetar också rasande fort, sällan läggs mer än en dag på en målning.

Sedan en snabb lunch och så blev det dags att trampa den halvtimmeslånga färden till Museum of Modern Art, där den kvinnliga, i hög grad konsthistoriskt undanskuffade delen av efterkrigstidens abstrakta konst visas. På senare tid har det varit väldigt mycket abstrakt expressionism bland utställningarna häromkring, och det är tydligt att det finns en stor stolthet över denna första genomamerikanska konstriktning. Det är glädjande att man, om än tillfälligt, lyfter fram konst som levt i skuggan av affischernas machokonstnärer Jackson Pollock och Willem De Kooning.

Nästan alltid blir det förskräckligt bråttom för att hinna med tåget hem, men med lite noggrann planering med hjälp av appen See Saw, fick jag reda på att om jag cyklade upp till Harlem-stationen, skulle en utställning av Susan Meiselas på Higher Pictures och en av Diane Arbus på Lévy Gorvy hinnas med. Det ångrar jag inte. På ytan mycket lika utställningar. Bilderna är 17 till antalet på vardera ställe. Allt svartvitt, i måttlig storlek. Men arbetsmetoden skiljer. Arbus har strövat omkring i New Yorks parker och tagit porträtt av människor som fascinerat eller skrämt henne. Mycket respektfulla, stillsamma och vackra, men samtidigt närgångna. Bland de porträtterade finns Susan Sontag och hennes son. Det är Arbus som vi känner henne, men flera av fotografierna visas för första gången.  

Susan Meiselas Prince Street Girls bygger å andra sidan på långvarigt förtroende. Det hela började med att Meiselas 1975 cyklade omkring i Little Italy, och ett gäng tjejer som hängde vid ett gathörn bländade henne med en spegel. Sedan fortsatte hon träffa på dem, och de bad henne alltid att ta bilder. Det blev början av ett flera år långt fotoprojekt. Resultatet är fantastiskt. 

Det är ofta fint att besöka de här små utställningarna och lära känna ett fåtal bilder på nära håll, i kontrast till större satsningar. Det kan också kännas som att gå på skattjakt när man går på de små, kommersiella gallerierna i New York. Nästan undangömt i änden av en korridor bland andra gallerier och kontorslokaler kan vintagekopior av ens största hjältar hänga.

Postat 2017-06-04 18:19 | Läst 1066 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Polen

Polen är ett land jag återkommer till. Det är så mycket som fascinerar med dess märkliga historia och komplexa nutid. I april reste jag dit med min kollega Natalie, för en vecka av reportagejobb om energipolitik och HBTQ-rättigheter. När vi var på plats kom beskedet om Tjetjeniens grova våld mot homosexuella män. Vi följde med organisationen Lambda till en solidaritetsmanifestation utanför ryska ambassaden i Warszawa för en nyhetsartikel i ETC.

Under veckan träffade vi energiministern, ordföranden i Solidarnosc-avdelningen för energi- och gruvarbetare, representanter för Greenpeace och Polski Smog Alarm. Vi åkte runt i södra Polens kolgruvområden, liksom ett område där man satsat stort på solpaneler. Polen halkar efter i begränsningarna av klimatutsläpp, och vad gäller lokala föroreningar ligger 33 av Europas 50 hårdast drabbade städer i landet.

För mig var det ett kärt återseende av Warszawa och Kraków, och en ny bekantskap med Katowice. Katowice, Bytom och Chorzow kallades "Dödens triangel", på grund av den tunga industrin som förorenade luften i en nästan ofattbar grad. Idag är det långt bättre, men fortfarande möts man av synen av ett stort kolkraftverk vid infarten till stan, och många hyreshus är fortfarande uppvärmda med kol, vilket gör att luften sticker i näsan, även under relativt varma dagar när få eldar. Det går dock sakta framåt för Polen.

Sista dagen tog jag en cykeltur runt Kraków med en av stans många hyrcyklar som kan abonneras med en app. Fyra mil blev det, för att ta några kompletterande miljöbilder. Allt är ännu inte publicerat, så därför måste jag vara lite restriktiv med att lägga upp bilder. Mera kommer framöver.

Det är alltid lite svårt att finna tid till gatufoto vid sidan om reportageplåtandet, men lite blev det.

Postat 2017-05-22 02:35 | Läst 1268 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Dagen Trump kom till stan

Det blev en stor uppslutning i samband med Trumps besök vid Kustbevakningen i New London. Dels från sympatisörer, men i högre grad från meningsmotståndare. De senare samlades vid torget vid tågstationen. Där gick man igenom principerna för icke-våldsprotester, där man bland annat lovade att inte agera fientligt mot meningsmotståndare.

Sedan gick tåget uppför huvudgatan, mot parken nära Kustbevakningens område, där avslutningsceremonin ägde rum. 

Skolbarnen hade också gjort skyltar.

Så anlände man till parken, där Trumps sympatisörer redan var samlade. Det var ett märkligt upplägg där sympatisörer och motståndare hölls mycket vagt och godtyckligt åtskilda. Ibland blandade man sig, och ibland blev det mycket spänt, men inga farliga situationer ägde rum.

Alternativhögern, den sentida inkarnationen av amerikansk extremhöger, var närvarande, även om det rörde sig om ett fåtal synliga symboler. 

Några motorcykelknuttar var på andra sidan vägen, och varvade sina motorer till ett fasligt oväsen då och då. De som protesterade mot Trump var alltså omringade av hans sympatisörer på ett sätt som många upplevde som obehagligt.

Deltagarna var i alla åldrar, men medelåldern hög. 

Till sist avlöpte allt ändå väl. Bara en arrestering ägde rum, och livet gick tillbaka till vardagen.

 

Postat 2017-05-19 01:13 | Läst 1574 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Trump kommer till stan

Imorgon tar kadetterna på Kustbevakningen examen. Vartannat år kommer presidenten, vartannat vicepresidenten. Förra året var Barack Obama där, och höll ett tal som tryckte på Kustbevakningens roll i att hålla USA och världen säker när effekterna av klimatförändringarna blir allt tydligare. 

I år är det alltså egentligen vicepresidentens år, men ändå valde Trump att åka. Man kan ana att talet inte kommer handla om klimatet. Han kommer till en stad som vad jag hört var den mest Bernie Sanders-vänliga i landet. Dessutom har han hotat att dra ner på Kustbevakningens anslag. På morgonen blir det därför en protestmarsch upp till Kustbevakningens område. Det hela föregicks av en mindre samling på torget, med tal och dans.

Nuförtiden är det som att jag bara plåtar protester, men det är ju sannerligen en del av den här tiden.

Postat 2017-05-17 01:36 | Läst 964 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 21 22 23 ... 28 Nästa