Diversefotografen

Bilder bilder ska det bli här... En och annan bokstav (littera) får slinka med... Men aldrig bokstäver utan bilder...

Irriterande sockrig sommardokumentation

Solen skiner oftast när man väljer att göra någon sommarutflykt till ett intressant besöksmål. Det medför att det inte blir några spännande bilder tagna utan i stället tränger sig det somrigt sockriga på med all kraft. Det hände ett par veckor sedan när vi kom till Grönsöö slott. Dagen var visserligen inte utan vädermässiga lynnigheter heller, men vi hade valt ut en tidpunkt då man slapp att kura under paraplyer och hålla i hatten. 

 

Vid entrén står drottning Kristinas lind, planterad 1623. Stamomfånget är imponerande 340 cm (!!!), men trädet måtte ha gått av flera gånger om genom århundraden, ganska lågvuxet är det. Bredvid står drottning Silvias lind, en mycket tanigare variant, av förklarliga skäl då det planterades så sent som 2003. Denna lind är uppdriven från ett skott av sin åldriga drottninggranne.

 

Slottet ligger vid Mälaren mycket vackert.

 

Det kinesiska snäckhuset är från 1786 och helt unikt! Huset är invändigt klätt med snäckor, bl.a. importerade från Ostasien.

 

Trädgården är vacker med både vildare delar och striktare geometriska avdelningar (barockstil, antar jag, ingen bild här dock). 

 

 

I det tidigare brännvinsbränneriet huseras en kafé idag. Dagen som vi var där skötte slottsfamiljen  ruljansen. Ingen anstormning med folk var det denna dag och hade tydligen inte varit det tidigare under sommaren heller (vädret; där ser ni - folk håller sig undan när lågtrycken har parkerat sina banor över oss)

 

Själva slottet är byggt 1611 efter franska förebilder. Dess forna fyra torn förlorades vid reparationer på 1700-talet. Slottet är en levande miljö med lantbruk, fruktodlingar etc och ägarfamiljen bor också på själva slottet. Under sommaren har man möjlighet att komma in i vissa delar av byggnaden.  Utöver trädgården, de vackra omgivningarna med promenadstigar och slottet bör de aktuella utställningarna ses vid besöket! I år vagnar och slädar från olika epoker, "Damast och dräll", dvs bordstextilier samt Georg Odners fotoutställning (samarbete med Hasselbladsstiftelsen).

Avslutar bildserien med detta pampiga träd som står i slottsträdgården.

 

Postat 2012-07-08 11:55 | Läst 2549 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det extra insatta fotofikat

Syftet med det extra insatta Dagnys fotofika var denna gång att slå samman två flugor: att se Lena Pesulas fotoutställning samt att få fika i ett trevligt sällskap. Själv skulle jag stanna bara en kort stund, men stunden blev drygt tre timmar. Slutligen kände Anna och jag att vi hade lite andra åtaganden också att sköta här i livet och lämnade de andra. Det kan tänkas att det övriga sällskapet sitter kvar ännu (det var ju bara drygt en timme sedan jag gick därifrån)... 

 

Ett antal pers hade hörsammat lockropet. Lena H hade mycket intressant att berätta om dykning och undervattensfotografering. Kolla hennes blogg (och album) med spännande bilder! Bengt var den första i sällskapet att dra fram vapnet = kameran.

 

Jan-Olof och Anna.

 

Martin "Zeta" anlände sist, strax efter mig, glad i hågen som synes. Vi som kom sent drog förstås nitlotten -  sittplats med obegränsad tillgång till motljusfotografering.

 

Martin hade bilder med sig, de beundras av Ewa och Claes (han med solnedgångar, ack så vackra!)...

 

... och av Anna och Björn. Den sistnämnde hade gjort en fotografisk visit på Power Big Meet i Västerås, antar att vi får se bilder därifrån inom kort. Martins bilder var en samling olika typer av foton, fastnade mest för en kvällsbild tagen på Kungsbron i Stockholm.

 

En period var det full fart på Ewa då hon sprang runt och fotograferade. Känner på mig att vi snart ska få se några stycken av resultatet....

Som ni ser så blev det inga prylbilder här från mig, inte foton på bakverk och dylikt heller. Drack en sommardrink som hette Ponchee (tror jag). Innehåll: apelsin, lime, ananas, mynta, sprite. Gott!

Och Lenas bilder - de var underbara! Vad annat?! - För den som inte vet: utställningen finns på Broströms kafé i Uppsala.

 

Postat 2012-07-07 15:21 | Läst 2693 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Lenas utställning + möjlighet att fika ihop => Broströms kafé

 

Intresserad av att se Lena Pesulas fotoutställning i Uppsala tillsammans med likasinnade?

(Likasinnade = fotointresserade.)

Kom till Broströms kafé lördagen den 7 juli kring kl 11.00.

 

Postat 2012-07-01 22:55 | Läst 1530 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera