Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Först om njutningen av fågelfoto, sedan spindelbilder.

Det kan ju verka som en ologisk blandning, men jag har mängder med bilder från de 2 senaste dagarna, det kommer att ta tid att framkalla och reducera, så jag fyller på med bilder från lagret i stället (29 Augusti). Men nu om fågelfoto - (har kommit i form genom en tredje sorts antibiotika som slutligen tog, och har t.o.m. kunnat cykla kraftfullt i motvind, det var längesen det!) - cyklade ut på ängarna utanför byn nu i 2 dagar och har med täta stövlar i den lätt översvämmade våtmarken ställt mig ute i markerna och bara njutit. Det har varit kall! snålblåst, mulet något hemskt och lite ljus, ibland stänk. Där har jag stått i den milsvida utsikten med platt land och vatten och bara känt mig lycklig. I går sträckte mängder med gäss, vipor, stora flockar bläsänder och mycket jag inte såg vad det var. Dessutom fanns framför mig ett par ägretthägrar samt ett par havsörnar. Nu är det inte så där lätt att komma nära fågel där jag går, stora avstånd med helt fri sikt, inga som helst gömslen eller matningar, så jag får stå fullt synlig på ett fält och promenadfotografera på fri hand allt som råkar ske och möjligen passera på rätt avstånd. Det mörka lätt disiga vädret gör det inte lättare. Men det gör inget, för det är fantastiskt att bara vara där, allt liv och rörelse, alla ljud. I dag var det helt tomt där jag stod i går, ställde mig i stället i närheten av en jättepöl på ett tomt fält, och oj vilken upplevelse! Det var precis som i April förutom det mörka vädret: fåglar precis över allt, hela luften fullständigt vibrerade av alla ljud och liv. I pölen stod uppskattningsvis minst 500 vipor när alla landat, och lika många myrsnäppor (en passerande fågelskådare sa det) tror jag. Sedan landade ungefär 500-1000 myrsnäppor i timmen de 2 timmar jag stod i vattnet och såg på. Fåglarna var ett par hundra meter bort, de som satt still såg jag inte för blotta ögat, kikade i kameran, men de som flög syntes ju tydligt. En stor starflock höll till bakom mig, ägretthägrarna skymtade långt bort vid sjön, och på himlen flög gäss i ett sällan skådat antal. Vid ett tillfälle skrämdes de upp i ett parti av sjön (örn?) och flocken som lyfte färgade ett avsnitt av himlen svart innan de spred ut sig. Det var dagens upplevelse.  

   Korsspindel snett bakifrån      och mitt på kroppens mönster.      Denna var förskräckligt liten och till synes genomskinlig      en annan minispindel        och en tredje.       Gillar plommon      det gör getingen också.      Sen korsspindel igen.       

Inlagt 2017-10-24 15:45 | Läst 2637 ggr. | Permalink
Otroligt detaljerade vackra bilder, särskilt 1-3 uppifrån :)
Svar från Vibybo 2017-10-24 17:10
Tack Joakim! I visst ljus blir spindelväv regnbågsfärgad på grunda av teknikalitet i sensorerna, har läst om det men glömt detaljerna.
Låter magiskt fint det som du berättar, men så är det ibland när många parametrar samverkar.. ser fram mot bilder från detta! Får väl gilla dina spindlar här ovan tillsvidare..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2017-10-24 17:16
Tack Jan, det blir mest som stämnings, eller översiktsbilder. Närgångna detaljer är inte lätt under de förhållanden som råder nu när det gäller flygande fågel på fritt fält. Försökt att framkalla som det såg ut. Det kunde lika gärna varit tomt hela fältet i dag, jag har aldrig en aning i förväg, men normalt sett så kommer allesammans när kylan sätter in, och håller sig kvar lite till. Till sist blir det gäss och stora rovfåglar, som örn som blir kvar när isen lägger sig mer eller mindre.
Mycket fina bilder, särskilt på första spindlarna. Tog själv några för en tid sedan och det är inte lätt att få så här bra skärpa.
Sten
Svar från Vibybo 2017-10-24 19:30
Tack Sten, denna sommar använde jag intet hjälpljus som blixt, naturligt är ju bäst. Men blixt underlättar väldigt att få både skärpa och djup när det gäller både stillasittande och flygande insekter annars.. Försöker ha bländare mellan 8 och 16.
Roligt att du fått en medicin som verkar hjälpa. Vädret går inte att göra något åt men jag har hört på väderrapporterna att ni är drabbade av ett riktigt busväder. Men i trädgården var det lite lugnare och det blev ju kanonbilder på de åttabeniga krypen.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2017-10-24 19:35
Tack Stig, tyvärr fick jag meddelande idag att det var riskabelt att fortsätta, blir uppehåll 14 dagar, undrar hur det skall gå. Vi har haft regnrekord denna månad här i trakten, här är normalt ganska torrt. Åkrarna är fläckvis vattendränkta, lär påverka höstsådden.
Härliga bilder Stefan! Bra fotat, det är inte lätt att fånga dom så snyggt som du har gjort.
Svar från Vibybo 2017-10-24 20:23
Tack Heléne, det är naturligt ljus, det innebär litet bländarhål och relativt lång exponeringstid på fri hand, något hög ISO. Och en härlig stund i trädgården. Tog mina första spindelnätsbilder när jag var i tonåren med min Practica Super TL, reparerad med Plastic Paddding.
Spännande spindelbilder.
//GöranR
Svar från Vibybo 2017-10-25 02:59
Tack så mycket!
Jag faller särskilt för bild 2! Och dina bilder har gjort att jag numera har korsspindeln som min favoritspindel. 😊
Svar från Vibybo 2017-10-25 12:06
Tack Ragnar, den är fin, trivs vid hus (utsidan), och lagom stor att ta bilder på.
Skrev en lång kommentar, men när jag klickade på OK så kom det bara upp en reklambild för fotosidan. Nätet verkar vara lite på knas i dag.
Försöker igen.
Skönt att höra att du är så pigg nu så du kan komma ut och njuta av naturen, även om naturen här hos mig inte är så njutbar just i dag. Snålblåst och regn.
Ett riktigt fågelparadis verkar du ha i din närhet också, låter trevligt. Här fajtas jag mest med busig skator, men jag vann kampen om ekorrmataren iaf.
Spindlar är inte jag så där värst förtjust i, ryser mest av dem, men på bild så kan även jag njuta lite av dem. Finfina bilder har du på dessa "odjur".
Svar från Vibybo 2017-10-25 12:11
Tack Margareta, samma Nikonhändelse här, bloggen försvann i intet (om intet nu existerar vill säga). Det blev att skriva om. Tyvärr blir det dålig reklam för Nikon, de förtjänar bättre, gör mycket bra kameror.
Jo, här finns mängder med fågel ibland, nästan tomt ibland, så är det med fåglar. Själv varit ute och plockat päron och äpplen att äta några dagar, matdax nu!