Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

741

Märkvärdigheter i Norrland kunde denna blogg heta. Innehåller såväl djur som växter, dock ingen bild på "bjärven" denna mystiska varelse många talat om men ingen levande människa har sett.     

    Även om det var ett par år sedan fann jag lätt guckoskons växtplats, det var ganska många där, de här blev bäst tyckte jag.  De växer längs med en skogsväg några km från ett litet samhälle.         De första björktrastarna lämnade boet.         Älgen är väl heller ingen direkt märkvärdighet i Norrland, men stora, fina och feta är de.         Sädesärlan samlade till ungarna som var dolda i det fint vävda boet av torrt gräs i en björkklyka.         De växer fort fågelbarnen, de här björktrastungarna flög iväg någon dag senare.        Svalorna höll ordning, ladusvalorna byggde i ladan och hussvalorna i bostadshuset. Detta är ladusvalan. En stor lada med många små öppningar att flyga in i. Därinne fanns ett antal bon. Svalorna far från det skarpa solljuset i hög hastighet rakt in i mörkret, och navigerar lika bra, deras ögon ställer om sig på 1/250 sekund tror jag när det gäller ljus och mörker. Hussvalorna byggde på loftet längst upp i huset där på gaveln hackspetten (spillkråkan?) gjort ett antal runda hål.  En familj i varje hål. Dessutom byggdes traditionella lerbon under takutsprånget.       Inte så mycket insekter, det var lite kallt, men denna favorit kom med på bild.          Bävern blev det en del bilder på, den är nyfiken på folk, men håller lagoma avstånd. Den som står med ryggen mot älven vid stranden och får en smygbäver bakom sig kan bli halvt ihjälskrämd, den tar ofta och klappar svansen i vattnet när den dyker, det kan låta som ett pistolskott i tystnaden.        En kvick liten rackare, ser ut som grå flugsnappare.          Smörbollar fanns det gott om, kändes exotiskt.      

Inlagt 2018-07-18 15:41 | Läst 1257 ggr. | Permalink
Vackra bilder från norr här! Utan torka..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-07-18 19:18
Tack Jan, mindre risk för skogsbrand då.
Många fina bilder från vår norra landsände! Missade guckuskon i år tyvärr, de sticker verkligen ut i blomvärlden. Många fina bilder där fågelbilderna känns lite extra! Ha det fint! Yvonne
Svar från Vibybo 2018-07-18 19:20
Tack Yvonne. Guckuskon är något extra, den står där plötsligt bland riset i alldaglig skog som något nästan overkligt.
Har inte sett dina bilder på ett tag, så det var kul att du är tillbaka! Verkligen varierade och fina norrländska bilder här. Mina favoriter är guckusko och svalan.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2018-07-18 19:21
Tack Bjarne, livet har hållit mig upptagen, det är bra det.
En fin bildserie som skildrar norrlandssommar utan torka.
/MA
Svar från Vibybo 2018-07-18 19:23
Tack Mats, regnet har även nått min skånska bostad idag, 40 mm blir det tror jag.
Det var en stor blandning av fina bilder, allt från stort till smått som man inte ser här nere i Skåne.
Svar från Vibybo 2018-07-19 06:44
Stämmer, det var det som verkade ovanligt som lockade, och det var mycket det. Tack!
Jättefina bilder, roligt att se hur fräscht allt verkar. Ladusvalan blir dagens favorit!/ Björn T
Svar från Vibybo 2018-07-19 06:45
Tack Björn, såg verkligen inget förtorkat där, bara den finaste grönska och blomsterängar.
Bilder som får en att längta upp. Smörbollar är något jag alltid önskat att se när jag varit upp men det har förmodligen inte varit rätt tid. Kul att du fick se guckusko också. Jag förstår att du har mycket fåglar nere i Skåne men det lär vara lite speciellt att komma upp och se fåglar som häckat klart och blommor som blommat färdigt i Skåne har precis kommit igång där uppe.
Sten
Svar från Vibybo 2018-07-19 06:51
Tack Sten, det skiljer sig väldigt mycket. Vet inte hur många kullar blåmesen får i år här nere, men det blir åtskilliga. Många fåglar borde hinna med två kullar i Norrland, men om de verkligen gör det vet jag inte. I och med det är ljust dygnet runt gick det väldigt fort med uppfödningen, men det var påtagligt ont om insekter. Skulle tro de kommer med värmen. Guckuskon var i sista momangen, de hade sina sista dagar med spänst i blommorna. Smörbollarna var det gott om, de norrländska blomsterängarna är något mycket speciellt.
Guckosko, inte illa! Grå flugsnapparen är fin!
Svar från Vibybo 2018-07-19 10:40
Tack Christer, den lilla pippin var väldigt snabb och skygg, men gillade att stanna några sekunder på den grenen.
Vilken härlig samling bilder och allt blir ju så mycket vackrare när det inte är så torrt.
Svar från Vibybo 2018-07-19 10:41
Ja, torkan här hemma har gjort att det är ganska dött runt byn, kalt och tomt. Men igår kom det 40 mm regn plötsligt. Tack!