Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Ny kamera eller reparera?

Månadens fotoutmaning är aprilväder. Så när är alla vänner lägger ut inlägg med små arga ansikten på fb så säger jag: "Jippie, det snöar! Och på en ledig dag!" Snabbt på med kläder och ut med kameran på tomten. (Tur att man har tomt där hundarna kan ströva fritt medan jag fotograferar, för det tog ett tag innan de fick någon riktig morgonpromenad.) Krälar runt i snön/den leriga "gräsmattan". Någonstans slutar skärmen att fungera. Så nu blir det till att fundera på om man ska försöka laga eller köpa nytt. konstaterar att min D7100 (som jag tyckte kändes ganska ny) har 8 år och ca 60 000 exponeringar på nacken. Jag har varit sugen på en fullformatare och vridbar skärm ett tag, men inte riktigt känt att jag kunnat motivera ett köp. Så jag har inte bestämt mig för om det är bra eller dåligt att kameran lagt av. Blev i alla fall några bilder, och väldigt smutsiga kläder.

Inlagt 2021-04-05 12:53 | Läst 682 ggr. | Permalink
Två fina bilder, gillar när man har något lite skarpt och resten ur fokus. Kan du ha stängt av skärmen? Är det både i live view och visning av tagen bild som den är död? Om du ska byta till FF kan ju också påverkas vilja objektiv du har, om det är flera som är DX. Jag har D500, D750 och Z6II tycker samtliga är bra på sitt sätt. D500 och D750 skulle jag säga är prisvärda, Z6II behöver sjunka mer för att få stämpeln prisvärd, då är nog Z6 mer prisvärd idag
Svar från Susan Hanserkers 2021-04-05 14:01
Tack!
Jag får inte igång skärmen överhuvudtaget. Så jag är helt borta när jag varken kan få upp menyer eller histogram.
Jag lutar mest åt Z6II, sneglat på Z6 också, men lutar ändå åt II, framförallt pga hastigheten Skulle vilja fota mer hundar i rörelse, men har svårt att få till det idag.
Av de objektiv jag använder idag är det väl 50 mm 1,8 D och 16-85 som inte kommer att fungera. 50 mm strular redan idag (något glapp eller liknande, har försökt göra rent kontakterna men det hjälper inte, och det är ju knappast någon idé att lämna in med tanke på vad det kostar nytt.) Men visst blir det mycket pengar. Så tanken från början var att hålla ut ett tag till, tills priset sjunkit lite. Men man måste ju ha en kamera. :) Maken åker nog in med kameran imorgon, så får vi se vad de säger.
pdahlen 2021-04-05 16:23
D500 är ju fantastisk kamera till rörliga objektiv man måste dock själv vara med lite mer där och styra, men din 16-85 passar ju. Z6 tycker jag man själv får utlämna sig mer åt elektroniken, här får man troligen bäst resultat med djur och ögonfokus. Medan enpunktmätningar blir svårare med Z6 och där är D500 bättre
Vintrigt och vårigt i ett!
Jag har en D850 idag och är nöjd med den, men kikar på en Z6II eller Z7II som komplement.
Ägde en D500 ett tag, men tyckte det var lite mycket brus på mitt exemplar så jag sålde den.
D500 var bra för snabba sekvenser tyckte jag.
Mvh Bengt
Köp nytt! Jag bytte min fullformat efter 6 år och drygt 130 000 exponeringar trots att den fungerade utmärkt. Jag lyckades t o m sälja den. Eftersom jag har Canon kan jag inte ge några tips mer än du redan fått i andra kommentarer.
Hälsningar Lena
8 år är bra!
Men jag skulle också köpa nytt och om du nu är sugen på FF så kör på det :)
Riktigt fina bilder, särskilt den första.