Susan Hanserkers foto

Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Hur många bilder kan man ta på en skål?

Maken har svarvat en fyrkantig skål. Av alla saker han slöjdat är det nog mitt favoritföremål, men fråga mig inte hur han gjort. Ett projekt jag har är att försöka fota en del av hans alster. Den här skålen visade sig vara betydligt knepigare att fota än jag trodde, många bilder blev det. Helt klart väldigt många parametrar att tänka på för att få bra ljus och försöka visa skålens form på ett snyggt sätt. Kanske att den lämpar sig bättre att filma. Konstaterar att det är tur att jag inte ska försörja sig som produktfotograf... Och att det är tur att det tar mindre plats att samla på bilder än på slöjd...

Postat 2021-04-24 22:29 | Läst 478 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Det blev en ny kamera :)

Visade sig att det skulle kosta mer att reparera kameran än vad den var värd. Så det blev en Nikon Z6ii. Ett tag funderade jag på om jag både skulle köpa en ny och lagat den gamla att ha i reserv, men nu fick det bli skroten för den gamla.

Har inte hunnit testa så mycket, men idag fick den följa med på en skogspromenad efter jobbet och så här långt är jag väldigt nöjd. Råkade säga något om att den kändes väldigt lyxig var på maken muttrade något om att med tanke på priset så borde den kännas lyxig... 

Många trevliga funktioner, gillar att man hur ljus bilden blir i sökaren, innan man tagit bilden. Och den vridbara skärmen kommer alldeles säkert nyttjas när jag ligger och krälar på marken. Vattenpasset är en något jag borde använda med tanke på hur många väldigt lutande bilder jag tar. Ögonfokus var också en rätt trevlig funktion, nu ska jag bara försöka lista ut vad som är ett stort respektive litet djur. Och så kom det med några märkliga delar som jag inte har en aning om vad de ska vara till.

Postat 2021-04-14 22:01 | Läst 496 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ny kamera eller reparera?

Månadens fotoutmaning är aprilväder. Så när är alla vänner lägger ut inlägg med små arga ansikten på fb så säger jag: "Jippie, det snöar! Och på en ledig dag!" Snabbt på med kläder och ut med kameran på tomten. (Tur att man har tomt där hundarna kan ströva fritt medan jag fotograferar, för det tog ett tag innan de fick någon riktig morgonpromenad.) Krälar runt i snön/den leriga "gräsmattan". Någonstans slutar skärmen att fungera. Så nu blir det till att fundera på om man ska försöka laga eller köpa nytt. konstaterar att min D7100 (som jag tyckte kändes ganska ny) har 8 år och ca 60 000 exponeringar på nacken. Jag har varit sugen på en fullformatare och vridbar skärm ett tag, men inte riktigt känt att jag kunnat motivera ett köp. Så jag har inte bestämt mig för om det är bra eller dåligt att kameran lagt av. Blev i alla fall några bilder, och väldigt smutsiga kläder.

Postat 2021-04-05 12:53 | Läst 487 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Glad Påsk!

Önskar alla Glad Påsk med en bild som det på ett sätt tog ett par månader att komma fram till, på ett annat sätt två dagar. Lite märkligt hur man kan planera och fixa med något i flera veckor utan att bli nöjd för att sedan, "på uppstuds" från idé till genomfört projekt på en dag.

Jag hade en idé att jag ville bygga upp en värld av godis och placera en påskhare i. Hittade av en slump ett par jättestora "piprensare" i näst intill perfekt färg att göra har-öron till min ena hund. Köpte allt möjligt godis som jag tyckte passade in i min tänkta värld. Skissade, placerade ut godis, fotade, flyttade godis, fotade mer... men blev inte riktigt nöjd, minst nöjd var jag med klubborna som jag tyckte var tråkiga. Så vi åt upp godiset.

Så hittade jag nya, roligare klubbor. Köpte nytt godis och började om. Fota, flytta godis, fota mer... men blev inte helt nöjd nu heller. Så vi åt upp det godiset också. (Eftersom godiset var köpt för sitt utseende så var det inte allt som var jättegott... Men tonåringar äter det mesta, även om de tyckte de nya klubborna smakade märkligt.)

Så på lunchpromenaden i onsdags fick jag se en fälld björk som jag plockade lite kvistar från. Snurrade ihop dem till något som skulle föreställa ett fågelbo, letade fram några fjädrar ur en en låda med gammalt pyssel och knäckte ett ägg. 

"Fågenboet" ligger på baksidan av en stor spegel. Speglarna står normalt lösa, lutade mot väggarna, i mitt kombinerade hundtränings- och foto-rum. (Speglarna använder jag när vi tränar för att jag ska se i vilken position hunden är i utan att jag ska behöva göra en massa konstiga rörelser med min kropp som får hunden i felposition. Lydnadsträning är en väldigt "petig" sport.) Upptäckte för några år sedan att jag tyckte baksidan av speglarna gav fina speglingar när man fotar.

En första skiss. Och lite olika "testbilder" på Spejja. Tänkte mig snygga polkagrisklubbor och en "yellow brick road"...

Första försöket innan jag gav upp. Fick aldrig till placeringen av godiset och kameravinkeln så att vägen av brio-godisar syntes bra utan att vinkeln blev helt tokig i förhållande till hur jag fotat Spejja. Dessutom ville jag helst ville dölja Spejjas tassar med godis för att få henne att smälta in bättre, och då "försvann" ännu mer av vägen. 

Så hittade jag lite roligare klubbor och gav det ett försök till. Just dessa klubbor rekommenderas dock inte av tonåringarna om man bara ska ha dem att äta, de smakade tydligen av någon märklig krydda. Hittade också hjärtformade, polkagrisrandiga, klubbor. Oklart dock om de smakar polkagris eller något annat. De har jag dock gömt undan, så kanske det blir ett nytt försök till alla hjärtans dag eller något... :)

Postat 2021-04-02 17:22 | Läst 436 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera