Susan Hanserkers foto

Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Projekt fota hundsport del 2

Jag jobbar vidare med mitt projekt att fota hundsporter till klubbstugan. Nu har turen kommit till agility och rally. Båda knepiga men på helt olika sätt. Många bilder har det blivit, och en hel del lärdomar rikare.

Agilityn är ju väldigt snabb (i alla fall vissa hundar). Här har jag definitivt mycket kvar att lära; hur jag ska sätta fokus, vilken bländare som är lämplig, hur högt jag vågar gå i iso... Blev en hel del prova sig fram. Innan jag fotade så tittade jag en del på andras agilitybilder, bla de som var officiella fotografer på senaste SM. Nu, efter att ha provat fota agility, kan jag inte annat än beundra dem som lyckas leverera skarpa bilder på alla - väldigt snabba - SM-hundar utan att kunna styra förutsättningarna för fotograferingen.

Först lite slalom med Tess och Lina (shetland sheepdog). Tess (den gula) var klart långsammare än Lina och betydligt lättare att fota. Lina var dessutom inte så snygg i pälsen eftersom hon fick valpar i våras:

Vippen är jobbig för hundarna så vi gjorde inte så många försök. Men fick man träna lite på exakt i vilken nivå man ska ha kameran så tror jag att man skulle kunna få till riktigt fina bilder:

Balansen var klart enklast att fota, här kunde jag följa hundarna ända från att de startade nedanför balansen:

Detta är just nu min favoritbild till att representera agility:

Tunneln var knepigare än jag trodde. Dels gick det ju inte att följa hundarna från det att de sprang in i tunneln, så det blev ganska många bilder med halva hundar. Dels upptäckte jag när jag kom hem och tankade ur bilderna att jag skulle placerat matte närmare mig, för när hundarna sprang ut ur tunneln så vände de upp lite för mycket och blicken och nosen riktades bort från kameran. En sak till att lägga på minnet/erfarenhetskontot.

Humle (softcoated wheaten terrier) fick hoppa lite

Rallyn är däremot inte så snabb, även om det låter så. I korthet går det ut på att man bygger en bana med ett antal skyltar som berättar vilket moment som ska utföras när man kommer fram till skylten, det finns ett stort antal skyltar att välja från. I de flesta momenten arbetar hunden och föraren väldigt nära varandra så här var en del av utmaningen att hitta moment att fota utan att föraren var identifierbar på bilderna (här underlättade det ju heller inte att bilderna helst skulle vara i stående format). Sen att det skulle synas att det var just rally och då kändes det som att det måste vara en skylt med på bilden. Nu är de flesta moment utformade så att om man fotar så det syns vad som står på skylten, då har hunden rumpan mot kameran... 

Först ut med rally var Hunnie (cocker spaniel). Jag hade egentligen inte alls planerat att fota dem denna dag, men sprang på dem på klubben när de skulle träna och jag råkade ha kameran med. Här började vi fota med Hunnie i koppel. (Hunden är kopplad i den första klassen.) Efter några provfoton på spiralen kom vi på att det skulle vara snyggare om hunden var närmast konerna, dvs på förarens högra sida. Efter sisådär 100 bilder så kom vi på att höger-handling inte förekommer i den första klassen och därmed kan hunden aldrig komma att gå på förarens högra sida när den är kopplad. Att spegelvända bilderna var ju heller inget vidare bra alternativ med tanke på att texten på skylten också skulle bli spegelvänd. Bara att kasta alla bilder och börja om på nytt. Man får väl ändå vara nöjd med att vi kom på felet innan det var för sent...

Passade på att ta några porträtt också.

Så lilla Mini (dvärgschnauzer). Här gjorde vi misstaget att vi körde lite för länge med henne, så hon såg ganska trött ut på en del bilder. Det här är kanske inte den bästa, men lite roligt med tungan ute i momentet 8:ans frestelse.

Sitt, spring ifrån, kalla in i fart. Kan man rally vet man sannolikt vilket moment det är. För andra hade det kanske varit bra om man sett texten på skylten lite bättre... 

Jag har inte bestämt mig för vilken bild jag ska använda till rallyn än, finns en del i stående format som jag tror jag kan tänka mig. 

Passade på att ta några porträtt på lilla Mini också:

 Kvar att fota är nosework och bruks (spår, sök och/eller rapport). Till nosework har jag en plan  medan brukset känns som en utmaning. Visserligen har jag idéer där också, och några klubbkompisar som "gått igång" ordentligt på projektet, men det känns inte alldeles lätt att sy ihop rent logistiskt med folk och väder i en tid då mörkret faller allt tidigare. Men får vi bara ihop en dag, utan regn, då alla kan, så kan vi nog komma att ha en riktigt rolig dag i skogen.

Postat 2021-08-26 19:39 | Läst 467 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Samyang 14/2.8

Jag har införskaffat ett nytt objektiv :) 

(Eller snarare, snälla maken åkte in till stan och köpte ett häromdagen för att jag "behövde" det. Maken tycker betydligt bättre om att åka in till stan och shoppa än vad jag gör. Och när man "behöver" ett objektiv så har man ju inte riktigt tid att vänta...)

Ett Samyang 14/2.8. Här ska lekas. (För jag tror nog att jag räknar det som ännu mer leksak än mina övriga objekt, vilka definitivt också kan räknas in i kategorin leksaker...)

Så idag tog jag Spejja och for in till stan. (Jag klara bara att hantera en hund eftersom de måste bäras i rulltrappor. Dessutom är det nyttigt för dem att vara utan varandra ibland.) Varken Spejja eller jag tycker egentligen om stan, eller rättare sagt, vi är inte så förtjusta i mycket folk. Själva stan är ju fin och bjuder på väldig massa fotomöjligheter, om man bara fick ha den för sig själv. Men Spejja mår bra av att socialiseras bland folk och bilar, personligen är jag för gammal för att det ska vara någon idé att försöka få mig socialiserad bland en väldig massa folk, men nu hade jag fått idén att porten till biologiska muséet skulle vara ett roligt ställe att fota på. Muséet är dessutom stängt så man behöver inte hålla koll på några öppettider eller riskera att man är i vägen för eventuella besökare. Nackdelen skulle väl vara att man satt upp en skylt på porten som jag försökt ta bort i Photoshop. Hade nog varit enklare att skruva ned skylten medan jag fotade, men någon slags gräns har jag för vad jag tycker att jag kan göra.

Spejja uppförde sig i alla fall exemplariskt och som belöning, utöver en väldig massa hundgodis, så fick hon bada nere vid Djurgårdsbron. För att vara riktigt ärlig så tog hon sig faktiskt ett dopp i en fontän också...

Kommer nog ta ett tag innan jag fått riktig koll på hur jag ska få till de bilder jag vill, men det blev i alla fall några (av totalt ca 400) som jag blev nöjd med så här för att vara ett första försök. Kanske att jag dragit på lite för mycket i Photoshop...

Postat 2021-08-15 19:13 | Läst 471 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Projekt fota hundsport

Jag har fått ett superroligt uppdrag att fotografera hundar till vår klubbstuga. Jag har fått väldigt fria händer, men det hindrar ju inte att jag sätter upp en väldig massa olika kriterier själv...  Min tanke är att fota så många olika raser som möjligt i olika sporter. Så vill jag ju att det ska vara tydligt vilken sport de utför. Och helst att man inte ser föraren, i alla fall inte så att man kan identifiera vem det är. Och så vill jag ju att bilderna ska bli bra också. 

Ett litet krux i det hela är att det är ganska mycket fönster på väggen man tänkt sig sätta upp fotona på, vilket gör att de flesta bilderna bör vara i stående format... Och hundar är ju mer långa än höga.

Ja, som ni kanske förstår så har jag fullständigt "snöat in" i detta projekt, och risken är stor att jag går vilse... Men modeller finns det i alla fall gott om, jag lade ut en förfrågan på vår facebook-sida om vilka som kunde tänka sig att ställa upp och nu är problemet snarast att lyckas välja ut vilka jag ska fota... Så här i efterhand var det kanske inte helt genomtänkt att gå ut så brett. Samtidigt som jag heller inte vill att det bara ska vara bilder på mina träningskompisar. Så jag fotar väl så många jag bara hinner så får jag förhoppningsvis ett antal bra bilder att välja från. Och förhoppningsvis lär jag mig något på vägen.

Här är helgens bilder:

Först ut var "mallen" (malinois) Myra. En hund med väldigt mycket fart. Vi började fota vid 16-tiden, men ljuset var fortfarande lite för skarpt för min smak. 

Myra kryper. Krypet ingår som ett moment när man tävlar i bruksgrenarna (spår, sök och rapport). Jag har alltid tyckt att just krypet är ett märkligt moment, varför ska hunden krypa när det föraren kan gå raklång. Jag hade förstått det bättre om föraren också krupit...  Här vill man helst att det ska se ut som att hunden och föraren är parallella.

Jidder, specialsök. Hunden ska söka en liten väldigt liten bit röd kong, ungefär som att det vore narkotika, sprängämne eller liknande. Men med en så liten bit så blir det ju svårt att se på bild vad hunden gör, så vi tog en hel kong. 

Just denna bild blev inte så bra då Jidder har tungan ute (vilket de inte ska ha när de markerar.) 

Här har vi en snygg markering, men jag tycker nog att kroppshållningen i övrigt ser lite märklig ut. Och kanske att bilden inte är tillräckligt skarp på rätt ställe.

Här är nog den bästa bilden på specialsöket. Får se vad jag väljer ut när jag tagit alla bilder, kanske att en nosework-bild får ersätta specialsöket, de grenarna påminner väldigt mycket om varandra. Och de här bilderna är ju ändå inte riktigt "rätt" med tanke på att det är en hel kong han markerar.

Jidder fick prova att runda konen också. Det ingår som et moment i lydnaden. Bilden blev väl hyfsad, men jag har inte riktigt "råd" med en liggande bild för lydnaden. 

Så i söndags hann vi med några bilder på Lisa också. Åkte egentligen till klubben för att träna själv, men slängde med kameran i farten. Det här är nog den bild jag hittills är mest nöjd med. 

Vid fikat, efter träningen, var det någon som föreslog att vi borde ha med en fika-bild också... 

Postat 2021-08-10 17:35 | Läst 446 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Väntar

Ibland lägger jag mer tid på att vänta på att fota än vad jag lägger på själva fotandet...

Jag ser så mycket vackra bilder på stora lavendelfält, blomsterhav... sädesfält fyllda med vallmo.... I brist på stora lavendelfält så tänkte jag att det borde gå att få fantastiska bilder när ljungen blommar, om man bara hittar fina ljunghedar. Nu finns det ju inte jättemånga sådana heller i Stockholmstrakten… Men jag har i alla fall sett ganska mycket ljung vid Rösaring, men vi har bara varit där vid fel årstid, när ljungen inte varit i blom. Men nu, i slutet av juli och början av augusti ska den blomma. Så vi for iväg, hundarna och jag. Nu var det inte så mycket ljung i blom som jag hoppats på, kanske har det varit för torrt. Eller så hade jag missbedömt förutsättningarna... 

Det var också soligare än vad jag hade önskat. Väderprognosen sa att det skulle mulna på efter hand. Och visst fanns det moln på himlen, men de förflyttade sig långsamt. Vi satt ganska länge i skuggan bakom en liten tall och väntade på att solen skulle gå i moln. Lite fika hade inte varit fel att ha med...

Vi tränar ganska mycket, hundarna och jag. Hemma, inomhus, tränar vi konster. Såna som inte tar så stor plats att träna. Allt från trick som är roliga men helt oanvändbara (som att peka ut vilket av mina fingrar som är vilket - tumme, lillfinger osv) till små detaljer i tävlingslydnaden och konster som kan vara bra när man ska fotografera (som att ligga med hakan ned i marken). Även om Spejja tycker trick-träning är bland det roligaste vi kan göra (hon är så lycklig när vi går in i vårt kombinerade foto- och träningsrum att hon inte kan stå stilla) så är hon inte särskilt intresserad av att bli regisserad när jag fotar utomhus. Så jag brukar helt enkelt lägga mig på marken och vänta. Hon är väldigt nyfiken och uppmärksam på allt som händer runt henne, så hon brukar bjuda på många olika poser, om man bara har tålamod och tid.

Så det blev en hel del väntan, men lugnt och rofyllt med endast trollsländor, gräshoppor och fjärilar till sällskap. Och till slut blev det också en hel del bilder.

Och så några bilder från skogen

En ekorre i trädet. Gamle Mizar ser ingen anledning till att hetsa upp sig...

Postat 2021-08-07 20:05 | Läst 450 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera