Susan Hanserkers foto

Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Tränar på att fota med blixt i skogen. (Och så har jag snöat in på matta bilder.)

Jag tycker det är svårt att få till bra bilder ute på min gamla hund, särskilt i skogen. Han är fortfarande väldigt mörk runt ögon och på nosen. Vid 12 års ålder tycker man ju att han borde ha grånat mer, men han är fortfarande mörkast av de tre. Så jag har bestämt mig för att lägga en liten kampanj på att försöka lära mig fota med blixt utomhus.  Så till dagens långpromenad packade jag med stativ, en SB600 och en sundisk. På bild 1 slog inte blixten, i övrigt är bild 1 och 2 tagna med samma inställningar, så någon effekt fick jag i alla fall till. (I båda bilderna har jag ändrat vitbalansen, i övrigt är de oredigerade.) Inser dock att jag borde haft med en blixt till, eller kanske en reflexskärm. Och stativet jag fick med var alldeles för högt... Finns helt klart mer att träna på och lära sig. Och även om hundarna är hyfsat väluppfostrade så händer det ju att de vrider på huvudet och kanske flyttar lite på sig om jag fipplar för länge, så jag inser ju också varför proffsfotograferna har med sig en assistent, och då inte bara för att bära alla grejer... 

Sen har jag förälskat mig i matta bilder. Så jag har lagt ned en hel del tid de senaste dagarna på att lära mig göra presets i Photoshop. Bilden på Mizar här nedan är samma bild som nr 2 men nedmattad.

Fler nedmattade bilder på Mizar från dagens promenad

Och så blev det ju några på Spejja också. Hälften så gammal. men betydligt ljusare i ansiktet och ljusmässigt mycket lättare att fota. Båda bilderna tagna utan blixt. Först en alldeles vanlig bild.

Och så en medmattad. 

Postat 2021-03-14 21:00 | Läst 486 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Äntligen snö!

Känns inte som jag fotat hundar i snö på flera år, men idag låg snön så där vykorts-fint på trädgrenarna. Jag har nog förändrat ganska mycket i mitt sätt att fotografera de senaste åren och jag upplevde att det var svårt att få till det så att jag blev nöjd. De bakgrunder jag normalt söker när jag fotar hundar i skogen fungerade inte riktigt i snön. Helt klart att det är skillnad att fota om det är snö eller barmark, även om man är i samma skog. Det blev i alla fall några bilder som jag blev nöjd med, även om det inte var "de bilder jag hade tänkt ta".

Postat 2021-01-16 20:31 | Läst 572 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Lekt lite i skogen

Blev en skogspromenad idag, passade på att leka lite. Skar ut rundlar i svart papper som jag gjorde hål i form av stjärnor och hjärtan i. Satte dem tätt mot linsen. 50 mm bländare 1,8.

Och så en på dotterns hund. Hon hade lite svårt att koppla av framför kameran när hennes matte och resten av sällskapet vandrade runt och plockade svamp. Inte så lätt för en liten vallhund när flocken inte håller ihop. 

 

Postat 2020-11-08 19:45 | Läst 686 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ett första inlägg

Har en längre tid funderat på att skaffa en blogg, mest för att jag tror att det kan vara ett roligt sätt att se hur jag (förhoppningsvis) utvecklas. Har tänkt att den skulle vara en del av min hemsida, men har inte fått till det, vet inte om det beror på att det inte går, eller för att jag inte kan. (Här skulle man ju tänka sig att kontakta supporten, men man vill ju liksom lösa problemen själv...) Men så slog det mig att jag kan ju ha den på fotosidan. Så här är mitt första inlägg.

Jag fotar mycket hundar, av naturliga skäl blir det mest mina egna. Men nu närmar sig årets mesta hund-foto-dag då vi har julbrunch med tillhörande (jul)-hund-fotografering på "min" brukshundklubb. Några timmar med alla olika typer av hundar: stora, små, svarta, gula, vita, och svart-vita... Lydnadschampion som sitter still och valpar som far fram som yrväder. Ett evenemang som för varje år tycks generera fler prylar som ska transporteras. Tidigare år har jag haft bakgrund av fleece, men den har en tendens att inte alltid ligga kvar där man tänkt sig... Dessutom blev den som regel rätt smutsig efter några tassar... Så i år har jag kommit på dem smarta (?) idén att jag köpt två kartonger med klick-golv där jag sågat bort falsarna på kortsidorna för att få ett transportabelt golv som jag enkelt kan bygga ihop på plats. När jag väl släpat dit det tillsammans med blixtar och annan utrustning... Bak tänkte jag hänga en vit papp-bakgrund som jag lägger under "golvet" i bakkant. Nu ska jag bara försöka lista ut hur jag ska trolla bort kanten mellan golv och bakgrund. Och träna lite såklart.

Spejja med tomte

Alice med glitter

Postat 2019-11-24 19:00 | Läst 1154 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera