Susan Hanserkers foto

Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Behöver man/är det viktigt att ha en egen stil när man fotar?

Jag förstår att det kan vara viktigt med en egen stil om man, i någon mån, försöker leva på sina bilder. Men för alla oss andra? Kanske är frågan ointressant i den mån att stilen kommer automatiskt om man fotar mycket? Är det i så fall så att man emellanåt bör försöka "tänka utanför boxen" för att den egna stilen hämmar kreativiteten. Eller kan det tvärt om vara så att den egna stilen underlättar kreativiteten, att man liksom har något att utgå ifrån?

Jag fotar ofta på ungefär samma sätt utomhus oavsett om det är hundar eller blommor som är motivet, tror jag i alla fall. (Men går man flera/många år tillbaka så ser man nog däremot en rätt stor skillnad. I begynnelsen tyckte jag en bild bättre ju skarpare den var.) Sen finns det ju naturligtvis undantag, när jag känner att jag måste fota på ett annat sätt beroende på omständigheterna. Redigeringsmässigt har jag nog däremot ändrat mig ganska mycket under de senaste åren. Och inomhus skiljer det sig ofta helt åt från hur jag fotar utomhus. Kanske har jag flera stilar.

Dotterns Alice på promenaden idag. Kanske blev bilden lite för gul, får se om jag redigerar om den.

Spejja i Funäsfjällen i höstas.

Mizar för några år sedan. Så här några år senare tycker jag han ser lite "platt" ut.

Spejja i min lilla hemstudio. Tycker hon ser ut som en seriefigur, och inte särskilt lik mina övriga bilder.

Jidder, schäfervalp, i samma lilla hemstudio. Han ser också ut som en seriefigur. Kanske är det helt enkelt att när jag fotar inne måste jag av utrymmesskäl ta fram vidvinkeln och då blir uttrycket ett helt annat. Och i kombination av att skärpan blir annorlunda i blixtljus och att jag då också fotar med mindre bländare.

Några svampar för ett antal år sedan.

Spindelblomster i somras.

Postat 2021-03-21 18:27 | Läst 431 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rösaring

Blev en utflykt till Rösaring idag. Fin natur och fornlämningar i form av gravfält, labyrint och en processionsväg från 800-talet. Väl värt en utflykt. Blev dock inga bilder tagna på fornlämningarna, har inget riktigt bra svar på varför. Men jag kommer garanterat att åka tillbaka, så jag får väl skärpa mig nästa gång. Däremot blev det, naturligtvis, några hundbilder. Fick med mig maken också så han fick försöka rådda med en reflexskärm för att ljusa upp de mörka partierna i Mizars ansikte, trevligt med en assistent. Väl hemma var hundarna nöjda med dagen så jag fastnade framför datorn och Photoshop. Har grejat med kurvor och olika inställningar så det går alldeles runt i huvudet. Och där kan jag sitta och pilla på något litet reglage, kurva eller vitbalans fram och tillbaka hur länge som helst och det är knappt att man ser skillnaden och ändå är det så svårt att bestämma sig för vad som är bäst... Det är en väldig tur att jag inte ska leva på mina bilder för timpenningen hade blivit väldigt låg...

Postat 2021-03-20 22:49 | Läst 420 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tränar på att fota med blixt i skogen. (Och så har jag snöat in på matta bilder.)

Jag tycker det är svårt att få till bra bilder ute på min gamla hund, särskilt i skogen. Han är fortfarande väldigt mörk runt ögon och på nosen. Vid 12 års ålder tycker man ju att han borde ha grånat mer, men han är fortfarande mörkast av de tre. Så jag har bestämt mig för att lägga en liten kampanj på att försöka lära mig fota med blixt utomhus.  Så till dagens långpromenad packade jag med stativ, en SB600 och en sundisk. På bild 1 slog inte blixten, i övrigt är bild 1 och 2 tagna med samma inställningar, så någon effekt fick jag i alla fall till. (I båda bilderna har jag ändrat vitbalansen, i övrigt är de oredigerade.) Inser dock att jag borde haft med en blixt till, eller kanske en reflexskärm. Och stativet jag fick med var alldeles för högt... Finns helt klart mer att träna på och lära sig. Och även om hundarna är hyfsat väluppfostrade så händer det ju att de vrider på huvudet och kanske flyttar lite på sig om jag fipplar för länge, så jag inser ju också varför proffsfotograferna har med sig en assistent, och då inte bara för att bära alla grejer... 

Sen har jag förälskat mig i matta bilder. Så jag har lagt ned en hel del tid de senaste dagarna på att lära mig göra presets i Photoshop. Bilden på Mizar här nedan är samma bild som nr 2 men nedmattad.

Fler nedmattade bilder på Mizar från dagens promenad

Och så blev det ju några på Spejja också. Hälften så gammal. men betydligt ljusare i ansiktet och ljusmässigt mycket lättare att fota. Båda bilderna tagna utan blixt. Först en alldeles vanlig bild.

Och så en medmattad. 

Postat 2021-03-14 21:00 | Läst 463 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En bild utan hundar

Ja, det gick! Jag kom hem från skogen med en bild utan hundar, men jag fick anstränga mig :) 

På våren och sommaren blir det en del blommor och insekter, men annars så fotar jag absolut mest hundar. Igår tog Spejja och jag en skogstur, började med att lägga ett viltspår till henne så hon skulle få jobba lite. Sen kom kameran fram. Hade bestämt mig för att jag skulle försöka utmana mig själv att fota skog utan att få med någon hund på bild. Gick väl så där, blev rätt många bilder med Spejja. Men så hittade jag den här trädstammen.

 

Postat 2021-03-01 12:02 | Läst 452 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera