Susan Hanserkers foto

Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Lilla björn

Eller Ursa Minor som hon heter i stamtavlan flyttar hem till oss om en dryg vecka. Delvis döpt efter Mizar som fick somna in i början av september. Mizar är namnet på en dubbelstjärna i Karlavagnen, Ursa Major, så Ursa Minor föll sig naturligt eftersom detta är U-kullen där alla ska ha namn på U. Tilltalsnamnet är inte riktigt bestämt än, men något kopplat till stjärnhimlen. 

Så i helgen var vi uppe för att välja valp och passade på att fota hela kullen. Tekniken strulade och jag fick inte blixtarna att slå när jag hade modelleringsljuset på och utan modelleringsljuset var det svårt att ställa skärpan. Det där är ett problem jag haft tidigare så jag måste kanske klura ut en lösning på det. Hur som helst slutade det med att jag vred upp iso till 20000. Kanske inte helt optimalt, men med nya brusreduceringen i lightroom så tycker jag ändå att bilderna blev helt okej att titta på i datorn.

Så här är min nya fotomodell och träningskompis och två av hennes syskon. Fotade i uppfödarens vardagsrum liggandes under ett bord, väl åtkomlig för vassa valptänder och med överhängande risk för nosavtryck på linsen. Men dottern gjorde ett utmärkt jobb som assistent och fångade in de små vilddjuren.

Ursa Minor:

Uffe:

Unicum:

Postat 2023-12-19 20:08 | Läst 328 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Någon sorts samlarmani?

I fredags var vi ute i skogen och fotade, jag och Spejja. Några olika platser, sen måste man ju ta en bunt bilder så man får skärpan rätt på någon, och så ska öronen stå åt rätt håll så hon inte ser så deprimerad ut. Och vips är man uppe i 300 bilder. Som alla ska gås igenom och sedan ska de bästa redigeras. Så igår var jag ute med en vän och hans två hundar. Två hundar som skulle ha skarpa ögon, en del med båda hundarna på samma bild, och så enskilda, några nya fotoställen... Ja ni förstår, kommer hem med ytterligare 300 bilder som ska gås igenom och redigeras. Och dessutom en stor lust att gå ut igen med Spejja till de där nya platserna vi hittade igår... Och av fredagens bilder har jag bara hunnit fixa till en. Och tre av kompisens bilder han jag med i går kväll. Funderar på om det är samma "samlarmekanism" som gör att jag måste trycka på avtryckaren hela tiden som också gör att vi nu har frysen full av kantareller och skafferiet full med torkad trumpetsvamp och trattkantareller. Idag blir det att fixa i trädgården istället.

Spejja. Älskar den här bilden, tycker hon ser så glad ut. Hade önskat att skärpan suttit lite bättre/på ögonen. Ska nog försöka ta om den vid tillfälle.

Sota

Den här sista bilden på Sota är nog min favoritbild från igår. 

Postat 2023-10-01 09:41 | Läst 466 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tävling och feedback

Jag brukar inte tävla med mina bilder, även om det händer någon enstaka gång. Men förra året skickade jag in en bild till SM. Man inser ju att man inte har någon chans som glad amatör mot alla superduktiga fotografer, men jag var nöjd med bilden och den fick ändå en bedömning som jag var mer än nöjd med (Honourable mention - god tävlingskvalitet).

Hur som helst, i somras skickade jag in samma bild och ytterligare en till en annan fototävling, pet photographer of the year. Det som lockade här var att man även skulle få feedback på sina bilder. Så förra helgen kom resultatet. Kul att läsa feedbacken, här finns kanske lite att lära. Bjuder på både bilder och kritik ifall det är någon mer som tycker det är kul att läsa vad domarna tycker. 

Och jag var riktigt nöjd även denna gång, professional standard kändes ju väldigt bra för en amatör med prestationsångest. I alla fall tills jag såg bilderna som "hamnat i betygs-gruppen över min". Där fanns absolut en hel del bilder som jag tycker var riktigt bra. Men också en hel del som jag kanske inte tyckte var lika bra.

Men så idag kom ett mail till jobbet. Ett program som jag använder dagligen (eller i alla fall borde använda dagligen) hade vunnit en tävling. Tydligen bäst i alla kategorier. Till saken hör att jag tycker programmet är så dåligt att jag precis sagt upp avtalet med dem. (Sedan jag började på jobbet för knappt ett år sedan har jag inte gjort annat än rätta en massa felbyggda widgetar, rättat diverse fel som de gjort vid implementeringen och "upplyst" dem om diverse buggar. Och programmet är galet lätt att göra fel i och i vissa avseenden rent användarfientligt. Men det är klart, eftersom programmet bygger på att man själv skapar en massa widgetar så kan man ju sätta sin bästa utvecklare på att bygga upp en perfekt tävlings-vy.) Så vad säger egentligen en tävling om hur bra något är?

Här kommer i alla fall bilderna med feedback. Bilden med ormbunkar är samma som jag skickade till SM 2022.

Postat 2023-09-15 19:16 | Läst 532 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sista bilderna. Och första.

För en dryg vecka sedan tog vi farväl av den gamla hunden. Inte helt oväntat, men otroligt jobbigt trotts att det inte fanns något alternativ. Det finns mycket att säga om den hunden. Men han har betytt otroligt mycket för mitt fotograferande. Och han älskade att bli fotograferad. Jag har en liten hemmastudio, och så fort jag ställde i ordning för att fotografera satte han sig mitt i rummet och väntade. Skulle man fota någon annan fick man stänga honom ute från rummet. Dessutom kunde man flytta honom lite hur man ville, och blixtarna bekom honom inte alls, så han var fantastisk att träna på att ljussätta. En hund finns ju fortfarande kvar, förhoppningsvis får hon snart sällskap av en ny liten fotomodell. 

Allra sista bilden

Sista skogspromenaden han orkade gå med på

Första bilden, april 2009

Postat 2023-09-11 19:22 | Läst 598 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Promenad vid Hässelby slott

Inspirationen att fota har varit näst intill obefintlig på sistone. Och inspirationen till bloggen ännu mindre. En hel del sjukdom och dödsfall har lagt sordin på det mesta även om det hänt positiva saker också. Min bästa fotomodell, gamle Mizar, fyllde 14 för en månad sedan. (Något vi inte trodde i höstas, men lite hjärtmedicin av veterinären och nu är det ingen som tror att han är så gammal.) Idag tog vi i alla fall med kameran på en promenad runt Hässelby slott. Hittade en fantastisk sten-skulpturen. Mizar tyckte det var i kallast laget för att stå still och posera någon längre stund (han är ganska tunn-pälsad nuförtiden). Och, i ärlighetens namn, var det också ganska blött att ligga i blötsnön. Men jag tänker att det borde gå att få till ganska bra bilder runt den där skulpturen, så vi ska komma tillbaka när det är lite varmare ute. Och då ska jag också se till att han är lite snyggare (kortare) klippt. Så nu hoppas vi på riktig vår och ny inspiration.

Postat 2023-03-26 19:54 | Läst 1080 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 15 Nästa