Susan Hanserkers foto

Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Favoritbilderna från julfotograferingen

Så har jag gått igenom alla bilder, sållat, fixat till och mailat iväg. Blev dryga 170... Roligt men mycket jobb. Här kommer några av mina favoritbilder. Kommer nog att bli några blogginlägg till om detta event. 

Postat 2019-12-04 17:23 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Redigerar bilder från helgen och funderar på vad folk egentligen vill ha

Så har jag sållat ned antalet bilder från helgens fotografering till dryga 160 och påbörjat redigering. 40 är klara... Blir en hel del skräp att klona bort. Och så vill jag försöka få bort/mjuka upp kanten mellan bakgrund och golv. (Klickgolvet ligger löst ovanpå pappersbakgrunden.) Har inte riktigt klurat ut det bästa sättet att göra det på. Kanske lägger jag ned för mycket tid på det, bilderna är ju trotts allt inget jag tar betalt för. (Finns säkert massor med synpunkter på det men jag behöver inte den pressen på mig som det skulle innebära om jag måste leverera bra bilder för att någon betalar.) Och de flesta hundägare verkar tycka att alla bilder på just deras hund är fantastiska och jag är inte säker på att de ser skarven på samma sätt som jag. Kanske skulle man göra det enkelt för sig och sätta alla hundar på en pall och bara fota alla efter ett och samma koncept, kanske bara i halvbild så att skarven inte syns. (Då behöver man i och för sig inte släpa med sig ett klickgolv överhuvudtaget.) Fast det vore ju väldigt kreativitetsdödande. Och jag vill ju gärna ge varje hund personliga foton. Fast ägarna kanske inte tänker så? Kanske blir någon besviken för att någon annans hund fick ett, i deras tycke, bättre porträtt? Men en grå vinylbakgrund till nästa år kan nog ändå vara en vettig investering.

Myra och Uschi före redigering

Samma bild efter redigering

Myra och Uschi efter redigering

Postat 2019-12-02 18:20 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Mitt årliga "fotomaraton"

Så är årets "fotomaraton" över. 21 hundar (och 2 barn) på VBKs årliga julbrunch. (Inte för att det blev mycket brunch för mig och dottern, inte för att vi inte fick påminnelser om att äta, men vi var alldeles för inne i vad vi höll på med och då är det ingen av oss som "agerar broms".)

Det, som vanligt, en väldig blandning av hundar i alla färger. Hundar som sitter som statyer, utan att röra en min, hundar som bjuder på massor med beteenden och miner, och så någon osäker hund som behövde gott om tid. Ibland flera hundar tillsammans. Fjolårets yrväder hade inte på något vis lugnat ner sig i år. I år hade hon dessutom lyckats skada sin svansspets. Och med en konstant viftande labrador-svans fanns inte en möjlighet att få bandaget att sitta kvar, så det blev en hel del blodspår på både bakgrund och golv. Då kändes det ju riktigt praktiskt med vinylbakgrund och klickgolv som ligger still och går lätt att torka av. Funderar dock på om jag skulle ta och investera i en grå vinylbakgrund till nästa år. Borde ju vara enklare med tanke på alla olika hundar  - från kritvita till kolsvarta. Skulle helst vilja ha en på kärna som är max 2,40 bred (så den får plats i mitt lilla foto/hund-rum). Eller kan man, någorlunda enkelt, såga av en bredare? Ev tips mottages tacksamt.

Så nu sitter jag här med 550 bilder (de tekniskt riktigt dåliga oräknade) som helst ska ner till 100. Vilket jag inte lyckades med förra året och sannolikt inte kommer lyckas med i år heller. Och tyvärr - när men helst skulle vilja sitta kvar vid datorn - en ny arbetsvecka.

Riggat för hund-foto på brukshundklubben. (Jag vet att det är onödigt mycket blixtar, men jag tycker att det är lättare så när det är flera hundar och de inte alltid är stilla eller har tålamodet om man behöver göra justeringar. Så det blir ofta en kompromiss. Hemma, när man har gott om tid och tålmodiga, fotovana hundar, kan jag ju "pilla" med ljussättning och skärpedjup på ett annat sätt.)

Postat 2019-12-02 07:03 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Den ovärderliga assistenten

Jag har värdens bästa assistent, helt ovärderlig när det ska fotas valpar. Hennes främsta jobb är att se till att de hamnar någorlunda i närheten av bakgrund och ev blixtar.  Utan att riva något. Och gärna tittar in i kameran utan att sätta nosavtryck på linsen. Rätt skönt att kunna ligga på mage och vila medan hon arbetar. Men skrattmusklerna får jobba. Tur att dottern är minst lika förtjust i hundar som jag.

De lite större får ta regi. Mizar, Spejja och Alice

Lön i form av valpmys, men de har rätt vassa tänder.

Postat 2019-11-25 19:34 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ett första inlägg

Har en längre tid funderat på att skaffa en blogg, mest för att jag tror att det kan vara ett roligt sätt att se hur jag (förhoppningsvis) utvecklas. Har tänkt att den skulle vara en del av min hemsida, men har inte fått till det, vet inte om det beror på att det inte går, eller för att jag inte kan. (Här skulle man ju tänka sig att kontakta supporten, men man vill ju liksom lösa problemen själv...) Men så slog det mig att jag kan ju ha den på fotosidan. Så här är mitt första inlägg.

Jag fotar mycket hundar, av naturliga skäl blir det mest mina egna. Men nu närmar sig årets mesta hund-foto-dag då vi har julbrunch med tillhörande (jul)-hund-fotografering på "min" brukshundklubb. Några timmar med alla olika typer av hundar: stora, små, svarta, gula, vita, och svart-vita... Lydnadschampion som sitter still och valpar som far fram som yrväder. Ett evenemang som för varje år tycks generera fler prylar som ska transporteras. Tidigare år har jag haft bakgrund av fleece, men den har en tendens att inte alltid ligga kvar där man tänkt sig... Dessutom blev den som regel rätt smutsig efter några tassar... Så i år har jag kommit på dem smarta (?) idén att jag köpt två kartonger med klick-golv där jag sågat bort falsarna på kortsidorna för att få ett transportabelt golv som jag enkelt kan bygga ihop på plats. När jag väl släpat dit det tillsammans med blixtar och annan utrustning... Bak tänkte jag hänga en vit papp-bakgrund som jag lägger under "golvet" i bakkant. Nu ska jag bara försöka lista ut hur jag ska trolla bort kanten mellan golv och bakgrund. Och träna lite såklart.

Spejja med tomte

Alice med glitter

Postat 2019-11-24 19:00 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera