Susan Hanserkers foto

Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Noseworktävling

Förra helgen hade vi vår första noseworktävling. Jag skulle egentligen ha stått i caféet, men med anledning av Corona så beslöt vi att hålla serveringen stängd. Så plötsligt fanns det ju en hel dag som kunde ägnas åt att fota alla hundarna istället. Så inga ledsna miner här inte. Men lite nervöst att fota så många okända.

I korta drag ska hundarna hitta fyra gömmor med eukalyptus: inomhus, behållare, utomhus och fordon. Jag höll mig vid fordonen då det kändes lättast och så kunde jag hålla mig på lite avstånd med mindre risk att störa ekipagen. Helst vill jag ju att bilderna ska vara både bra tekniskt och estetiskt, men också visa vad det är som händer, att man ser att hunden verkligen arbetar.  Resultatet blev lite blandat, ibland var det lite för mycket två-benta i vägen (förare, domare och tidtagare) och ibland gick det så fort så att jag knappt fick någon möjlighet att fota. Några hundar verkade också störda av mig eller slutarljudet så då gick jag bort. Och någon hund var väldigt svart... De flesta fick dock åtminstone någon bild som var okej, om inte på själva söket så i alla fall någon porträttbild i väntan på prisutdelningen. Enda riktiga misslyckandet var en liten podengo som jag inte fick till, men den tillhör å andra sidan en klubbkompis så där kommer nya chanser.

Ett urval av de drygt 500 bilderna

Och så, utom tävlan, tävlingssekreterarens lilla 6-månaders valp. Gudomligt söt, men inte still många ögonblick.  (Och jo, hon var i koppel, men det har jag redigerat bort.)

Postat 2020-03-22 19:36 | Läst 299 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ett högst ovetenskapligt test av mina "vandrande gråkort".

Så jag har gjort ett i allra högsta grad ovetenskapligt test av att använda hundarna som gråkort. Jag tycker ju att de är hyfsat grå när jag tittar på dem, men så verkar det ju inte vara. Eller är det hur ljuset faller i pälsen/reflektioner från omgivningen som spökar? Allra störst skillnad verkar det ju bli på bilderna som är fotade i skogen, även om alla bilder blir olika beroende på vilken punkt jag väljer. Nedan följer ett antal bilder. Först originalbilden (fotad i raw), därefter ett antal bilder där jag satt vitbalansen (i lightroom) där den röda punkten är. 

Postat 2020-03-02 22:27 | Läst 388 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Funderingar om kickar

Med gammelman skadad och Spejja i löp och hennes hjärna därmed tycks ha en klart begränsad funktion så gick gårdagens träning inte till historien som någon av de roligare. Den där kicken jag vanligen får av att träna hund uteblev helt. Så idag tog Spejja och jag istället en lång promenad. För om jag nu inte blir glad av att träna hund brukar jag ju bli glad av att fotografera. I alla fall om jag kommer hem med några bra bilder. Ibland funderar jag på om jag blivit beroende av de där kickarna? Om jag borde hitta ett annat sätt att bli tillfreds, nöjd, utan att jaga...  nya idéer, nya miljöer att fota hundar i, nya bilder, nya likes på instagram...  Funderar på om det är samma kickar som för missbrukare? I så fall är kanske mina kickar bättre? Eller är det kanske lika destruktivt, fast på ett annat sätt? Inte riktigt likt mig att fundera på mig själv på detta vis, brukar mest ösa på, jaga och förtränga det som är jobbigt... Kanske en försenad 50-års-kris? Man kanske borde börja med yoga istället, eller i alla fall som komplement.

Blev i alla fall en skön promenad och många bilder, sådär 450 st... och flera som jag blev riktigt nöjd med. Kämpade på med 50mm, och kanske att vi kan bli vänner i framtiden. Och efter det lite bildbehandling...  Att det ska vara så knepigt att få till vitbalansen rätt. Som maken sa: Man kan ju tycka att jag har ett vandrande gråkort med mig.... 

Postat 2020-03-01 21:59 | Läst 373 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Dagens lärdom...

...ta hellre ett liggunderlag än ett stativ om du tänkt fota fåglar.

Det hör inte till vanligheterna att jag fotar fåglar. När det står fåglar på schemat brukar det oftast innebära att maken skådar fågel och jag ligger och fotar gullvivor och blåsippor. Men sedan vi hittade stjärtmesarna för någon vecka sedan har jag längtat tillbaka till dem, jag blev helt betagen. Jag har en "viss" förmåga att få tunnelseende och helt gå upp i diverse olika projekt, så jag har liksom inte fått någon ro sedan dess. Men idag sken solen samtidigt som jag inte hade särskilt inbokat på jobbet så jag tog helt sonika semester. Ena sonen hade inga föreläsningar så jag behövde inte fundera på hundarna utan gav mig ut på Järvafältet med kamera och - just det - stativ. Kanske inte jättesmart att släpa runt på ett stativ en hel dag, men när vi hittade stjärtmesarna hade man smetat något fett på ett träd så fåglarna satt ganska länge på trädstammen och åt, dessutom var det mycket träd runt och ganska mörkt där, så jag fick för mig att ett stativ kunde vara bra att ha. Men idag var ju naturligtvis fettet uppätet och inte en enda stjärtmes syntes till. Däremot passade en ekorre på att ha kalas. Så jag låg ganska länge på marken och fotade ekorren. På mossa. Och frost. Ja frosten tinade ju, så - ett liggunderlag hade ju varit trevligt. 

Stjärtmesarna hittade jag i alla fall vid fågelmatningarna vid både Säby gård och 30-meterskärret. Flest bilder blev det på ekorren och blåmesar, men jag såg bl.a. talgoxe, hackspett, nötskrika, nötväcka, grönsiska, någon sorts tita och säkert något mer som jag glömt.

Ser ut som om talgoxen fått en fästing vid ögat. Har väldigt stor lust att trolla bort den i Photoshop... (Gjorde det faktiskt först också, men ångrade mig...)

Grönsiskorna höll helst till på marken, även här hade ju ett liggunderlag varit betydligt bättre att ha än det där stativet...

Har inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker om den här bilden på stjärtmesen, den ser så härligt fluffig ut. Men så är den ju inte riktigt skarp, och så har jag lust att gå på den i Photoshop och ta bort grenen framför fågeln.

Postat 2020-02-13 22:23 | Läst 450 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Mycket fåglar idag

Jag älskar fåglar, men det är sällan det blir tillfälle att fota dem. (Förutom på båten då, där kan jag sitta länge och försöka fånga dykande tärnor på bild.) Oftast är ju hundarna med ut och det brukar liksom inte vara förenligt med fågelfoto. Idag tog vi en långpromenad på Järvafältet, maken, hundarna och jag. Inte så rogivande som jag tänkt då väldigt många andra tycktes ha fått samma idé, hästar, cyklister, joggare och familjer... Men så, på utmed en inte fullt så trafikerad stig, hittade vi en fågelmatstation med helt oskygga fåglar som inte brydde sig om varken hundarna eller att jag smög mig relativt nära inpå. Talgoxar, blåmesar, en hackspett, en trädkrypare och massor med stjärtmesar! Lite mörkt och det hade ju underlättat om jag haft med stativet, men några bilder blev jag i alla fall nöjd med. Kommer definitivt att åka dit igen. Såg också att det finns ytterligare fem fågelmatställen som Järfälla ornitologiska klubb ordnat på Järvafältet, definitivt värt att utforska. 

Postat 2020-02-02 16:17 | Läst 469 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa