Susan Hanserkers foto

Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Månadens utmaning

Jag tittar mycket på bilder, försöker hitta inspiration. Kanske har jag tittat på för mycket bilder, i alla fall på hundar. Många typer av bilder som jag förr tyckte var bra inspirerar mig inte längre, känns som det gått inflation i vissa typer av bilder. Kanske är jag bara mätt. 

Jag har insett att jag inte bara kan hålla på och fota för fotandets skull, fylla minneskort och dator med bilder, det blir bara stressande. Och på något sätt måste jag utvecklas om det ska kännas meningsfullt för mig. (Naturligtvis kan det vara meningsfullt att tex dokumentera vardagen osv också, det handlar mer om att komma till insikt om vad som känns meningsfullt för just mig. Och det kan naturligtvis också variera över tid.) För stunden, trivs jag bäst om jag kan fundera på en bildidé och utveckla den i lugn och ro. 

Nu har jag hittat Jessica McGovern med That Photography Spot på youtube. Varje månad lägger hon ut en utmaning. framförallt är det bilder på hundar och andra husdjur, även om andra bilder också är tillåtna. Ingen direkt tävling även om hon utser vinnare, men framförallt lämnar hon kritik/feedback på väldigt många av bilderna. Man får delta med en bild varje månad, och bilden får vara upp till ett år gammal, men roligast och mest utvecklande tycker jag det är att försöka ta en ny bild på månadens tema. Mars var första gången jag deltog, då var temat panorama. Extra roligt att hon pratade förhållandevis länge om min bild. Kritiken var att jag borde ha beskurit bilden "på" den stora tallstammen till höger i bild. Som det är nu funderar man lite på vad som händer till höger om tallarna och ögat dras dit. Jag kan bara hålla med om kritiken. 

Aprils tema är "leading lines". Ska bli spännande att se vad folk väljer för bilder. Gissningsvis många hundar på trädstammar, någon hund på en bro, mur eller likande. Jag kom att tänka på bilden på Alice när hon leker/kampar som jag tog i höstas när jag fotade till klubbstugan.

Men nu ville jag prova ta en bild när bandet till kampleksaken kommer från både höger och vänster sida. Så idag fick jag hjälp av dottern. Vi provade lite olika metoder, band fast ena änden av leksaken i ett träd, provade med olika hundar osv. Bästa bilden blev ändå när dottern stod bakom mig, med en arm på var sida om mig medan jag försökte fota. (Emellanåt måste det sett rätt roligt ut.) Bilden blev kanske inte riktigt som jag tänkt mig, och inte helt skarp på ögat. Naturen var heller inte lika vacker som i höstas. Gräset har fortfarande en rätt trist färg och jag är inte tillräckligt duktig på Photoshop för att ordna till så bilden blir "perfekt". Blev ändå hyfsat nöjd med bilden även om jag tycker bättre om den jag tog i höstas. Men denna får ändå bli mitt bidrag till april månads utmaning.

Postat 2022-04-23 22:55 | Läst 175 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Klantigt värre

Jag har länge irriterat mig på att jag har svårt att orientera mig bland mina bildmappar till hemsidan. Så jag tog tag i problemet och döpte om de flesta. Det visade sig vara en mindre lyckad idé för efter det "hittade" den inte längre bilderna. Om jag hade tänkt mig för bara lite så hade jag börjat med att byta namn på en mapp och sedan kollat eventuella "effekter"... Hade kanske gått att få tag i en back-up, men eftersom det regnar ute och jag inte hunnit bli riktigt frisk efter att maken drog hem corona för ett par veckor sedan så kunde jag lika gärna länka om alla bilderna och behålla den nya mappstrukturen. Passade på att rensa bort lite bilder samtidigt. Nu tror jag att jag fått ordning på allt, men inser att jag har väldigt många bilder som skulle må bra av att redigeras om. Men det jobbet är definitivt inte gjort på en dag, så det får vara tills vidare. Nästa "projekt" denna helg blir att så den första omgången fröer. Lite märkligt känns det att å ena sidan längta efter mer snö, att jag inte är "färdig" med att fota vinterbilder, samtidigt som man planerar sommarens rabatter. Chili, tomat, melon, aubergine, physalis, kål, sallad och basilika att komplettera de perenna kryddorna. Och så sommarblommor. 

 Har inte fotat något sedan senaste blogginlägget så det får bli en gammal bild på en fjäril, tror att den är tagen i trädgården och att det är en oregano som den sitter på. 

Postat 2022-01-29 18:43 | Läst 416 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Mer lättfotat promenadsällskap, men inte nödvändigtvis bättre bilder

De sista dagarna har det varit magiskt vackert ute. Häromdagen fick Spejja och jag sällskap ut i skogen av Lina och Alliz med matte. Det var ganska kallt så en hund av det äldre och mer frusna slaget i varje flock fick stanna hemma. Långpromenad med en gammal hund som får kramp i tassarna efter bara några minuter är inte roligt för någon. Då har de det bättre hemma, särskilt som ingen av dem var ensam utan hade sällskap av andra, mänskliga, familjemedlemmar. Vi åkte till samma ställe jag fotat hundarna på de senaste gångerna. Det var som ett sagolandskap, kändes som att vandra kring i Narnia, en magisk känsla och väldigt tyst.

Jag brukar ha kameran inställd på ögon-AF, men kameran brukar ha svårt att hitta ögonen på mina hundar, allt som oftast väljer den att fokusera på ett öra istället. Brukar bli ganska många bilder där ögonen inte är i fokus, vilket jag brukar kompensera genom att ta många bilder. På mina hundar blir det som "ett svart hål" i varje öra som kameran tycks tolka som ett öga. Borde nog sluta envisas med att försöka använda ögon-AF. Men kameran hade mycket lättare att fokusera på Alliz och Lina, nästan alla bilder jag kom hem med den här gången var skarpa. 

Så resultatet blev fler skarpa bilder, men kanske inte nödvändigtvis bättre. Särskilt blue-merlen (den ljusare hunden) försvann lite mot den snöiga bakgrunden. När man tittar på bilderna på datorn tycker jag de fungerar, men på en liten mobilskärm blir det svårare att se. Jag har länge sagt att min nästa pumi ska vara vit, eller i alla fall ljus-grå, då jag emellanåt tycker det är svårt att få bra bilder på mina mörka hundar, särskilt i skogen. Och nog känns det som det optimala är att ha en ljus och en mörk, så kan man välja hund efter bakgrund. 

Postat 2022-01-09 17:19 | Läst 424 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En välbehövlig paus

Hur roligt och lärorikt mitt projekt att fota hundsport till klubbstugan än var, så blev det väldigt intensivt, kanske till och med lite maniskt. Så efter fjällvandringen i september har kameran legat nedpackad så när som på julfotograferingen på klubben och sen tog vi faktiskt fram kameran den 23 december och tog några julbilder. Hösten har dessutom varit helt galet mycket på jobbet, så när julledigheten kom så var orken i princip slut. Det var först på nyårsafton som jag tog med kameran på en skogspromenad med hundarna. Vi for iväg till en skog jag varit i någon gång förut och lagt spår till hundarna, men av någon anledning har jag aldrig fotat där. Nu strövade vi omkring i lugn och ro och bara nosade, fotade och njöt. Så välbehövligt.

I natt snöade det och i morse sken solen och dessutom en ledig dag. Lite väl kallt för gamla Mizar, nu på gamla dar får han lätt kramp i tassarna när temperaturen går under -5. Men Spejja och jag kunde ju ta en långpromenad med kameran. Tanken var egentligen att vi skulle utforska en, för mig, ny skog utanför Kungsängen. Men på vägen dit började däck-trycks-lampan varna. Så det blev till att leta rätt på en mack och försöka pumpa däcken. Pumpen fungerade dock inget vidare, så det blev till att åka tillbaka hemåt och pumpa på en annan mack. När väl det var gjort hade jag ingen vidare lust att köra ut på några främmande skogsvägar utan for tillbaka till skogen vi varit i på nyårsafton. Den ligger alldeles nära E18, och det kändes ju tryggare ifall det var något större fel. Det blev ändå väldigt bra. Spejja var nöjd, hon fick leda vägen, strosa i långlina och spåra lite vad som föll henne in. Så stannade vi till där det såg ut att kunna bli fina bilder. Vi avslutade med att åka till klubben och träna lite, så nu är vi rätt nöjda med dagen både hon och jag.

Postat 2022-01-06 21:59 | Läst 438 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Projekt fota hundsport del 7 - invigning/vernisage och avslutande tankar

Så är projekt "fota hundsport till klubbstugan" slutfört. Eftersom jag aldrig tryckt upp foton så här förut så beställde jag först  alla bilder i storlek 15*21 för att se hur de såg ut innan jag vågade skicka iväg dem till tryck "på riktigt". Bilderna fick jag i onsdags förra veckan. Sen var jag på klubben och satte upp krokar och provhängde alla bilderna. (Något som tog längre tid än jag tänkt mig eftersom det inte tycks finnas några standardmått eller raka linjer i klubbstugan. Golvet lutar och bröstpanelen går olika långt upp på väggen på vardera sidan om samma fönster osv, så avsett varifrån man mätte; golv, överkant bröstpanel eller lampor så såg det snett ut, så det fick bli något mellanting som ändå såg anständigt ut. Och slutresultatet blev ändå väldigt prydligt, särskilt mot hur det såg ut innan.) Så, nu i onsdags, var det dags för vernisage, just det var inte min idé utan Emmas och Rebeccas och jag behövde inte heller ordna med någonting. De (och kanske mest deras respektive) hade ordnat med snittar, snacks och alkoholfritt bubbel. Kan tyckas lite kort om tid att ha vernisagen exakt en vecka efter att jag fått alla bilder, men det passade ju utmärkt med slopandet av restriktionerna. Och dessutom har vi, under normala förhållanden, öppen träning med gemensam fika efter på onsdagar. Så det blev en väldigt trevlig kväll med många klubbkompisar. 

Projektet började ju med att styrelsen frågade om jag inte hade några hundbilder vi kunde sätta upp i stugan. Det var ganska "plottrigt" på väggarna, med gamla planscher mm. Och visst hade jag en massa bilder, men det kändes inte riktigt rätt att använda dem. Så ganska snabbt bestämde vi oss för att jag skulle ta nya bilder. Bilderna skulle visa de olika sporterna och en blandning av raser. Så jag la ut en förfrågan i vår Facebook-grupp om det fanns medlemmar som ville ställa upp och hjälpa till med att vara modeller, men att jag också var tydlig med att vissa sporterna behövde jag också hjälp med hur man kan visa sporten. Gensvaret blev ganska stort, och efteråt har jag funderat på om det var så smart att "bjuda in" alla medlemmar på det viset. Alldeles för många ville vara med för att jag skulle möjlighet att fota alla inom en rimlig tid. Samtidigt som det kändes bra att inte bara använda mig av mina träningskompisar så kändes det ju mindre roligt att säga nej till en del. Nu fick tiden och variationen av raser avgöra. De flesta sporterna fotade jag vid två tillfällen, vilket nog var bra. Jag lärde mig väldigt mycket vid första fototillfället av en sport som jag sedan kunde använda vid nästa. Och för de flesta sporterna valde jag också att inte använda bilder från det första tillfället. Jag tyckte också att det var ganska svårt att välja ut vilka bilder jag skulle välja. Till slut hamnade jag ändå någonstans att "de här får duga/jag kan titta på bilderna hur länge som helst och ändå inte bestämma mig". 

De bilder jag till slut valde

Några tankar och slutsatser så här efteråt:

Jag ska inte visa bilder för hundägaren som jag inte själv kan tänka mig att använda. Nu ledde det enbart till roliga diskussioner runt bilderna och vad man tittar på, men med andra personer hade det kanske blivit jobbigare.

Projektet var kanske i största laget för mig. Eller, jag gjorde det alldeles för komplicerat med alldeles för många faktorer som jag ville ta hänsyn till. (Förutom variation på sporter och hundraser, att bilderna skulle illustrera sporterna på ett bra sätt, så fanns det en del mått i stugan som begränsade formaten på bilderna. Och sedan ville jag ju också att bilderna skulle vara fina att titta på och att de skulle ha "mitt bildspråk".) Sen hade jag nog en del tur med väder och personer som engagerade sig helhjärtat i mitt projekt. Jag hade väldigt roligt och jag har lärt mig mycket på vägen, men jag blir lätt "manisk" och det tog väldigt mycket tid. Jag behöver nog bli bättre på att hitta var min gräns går, vad jag mår bra av, och begränsa mig utifrån det.

Kanske att man inte ska lägga ut en allmän fråga på Facebook om vilka som vill bli fotograferade... 

Det är väldigt roligt att se sina bilder upptryckta i större format!

Jag har fortfarande kvar några bildidéer jag vill genomföra. Och några hundar som jag lova att fota. Sen är det dags att hitta på ett nytt fotoprojekt... 

Postat 2021-10-10 14:56 | Läst 625 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 13 Nästa