Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Mer lättfotat promenadsällskap, men inte nödvändigtvis bättre bilder

De sista dagarna har det varit magiskt vackert ute. Häromdagen fick Spejja och jag sällskap ut i skogen av Lina och Alliz med matte. Det var ganska kallt så en hund av det äldre och mer frusna slaget i varje flock fick stanna hemma. Långpromenad med en gammal hund som får kramp i tassarna efter bara några minuter är inte roligt för någon. Då har de det bättre hemma, särskilt som ingen av dem var ensam utan hade sällskap av andra, mänskliga, familjemedlemmar. Vi åkte till samma ställe jag fotat hundarna på de senaste gångerna. Det var som ett sagolandskap, kändes som att vandra kring i Narnia, en magisk känsla och väldigt tyst.

Jag brukar ha kameran inställd på ögon-AF, men kameran brukar ha svårt att hitta ögonen på mina hundar, allt som oftast väljer den att fokusera på ett öra istället. Brukar bli ganska många bilder där ögonen inte är i fokus, vilket jag brukar kompensera genom att ta många bilder. På mina hundar blir det som "ett svart hål" i varje öra som kameran tycks tolka som ett öga. Borde nog sluta envisas med att försöka använda ögon-AF. Men kameran hade mycket lättare att fokusera på Alliz och Lina, nästan alla bilder jag kom hem med den här gången var skarpa. 

Så resultatet blev fler skarpa bilder, men kanske inte nödvändigtvis bättre. Särskilt blue-merlen (den ljusare hunden) försvann lite mot den snöiga bakgrunden. När man tittar på bilderna på datorn tycker jag de fungerar, men på en liten mobilskärm blir det svårare att se. Jag har länge sagt att min nästa pumi ska vara vit, eller i alla fall ljus-grå, då jag emellanåt tycker det är svårt att få bra bilder på mina mörka hundar, särskilt i skogen. Och nog känns det som det optimala är att ha en ljus och en mörk, så kan man välja hund efter bakgrund. 

Inlagt 2022-01-09 17:19 | Läst 810 ggr. | Permalink
Efter att läst texten så förstår jag bättre vad lättfotad betyder :). Verkligen fina bilder och vacker bakgrund, särskilt de sista, fast jag hade försöker få bort stammen till höger. Här nere är det så grått och trist som det oftast är, idag blåste det också
Otroligt vackra hundar och jag är väldigt svag för just blue merle men jag håller med dej beträffande att fota den under dessa förhållanden. Jag tittade igenom bilderna först, innan jag läste texten och var nära att kommenterade just det. Det krävs mer kontraster och det svarta på den andra hunden ger ju det i detta vackra landskap. Det är sannerligen sagostämning på flera av bilderna.
Hälsningar Lena
Många vackra hundbilder, men så är det också vackra hundar! Håller med om att den mörkare hunden gör sig bäst men bilderna på den ljusare är också fina. Vet av egen erfarenhet att det inte är så lätt att fota hundar, den senaste vi hade var en helsvart flat och klart svår att få bra bilder på. Hälsningar/ Björn