Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Funderar på trender och att redigera om bilder

Digitalkameran ger ju väldigt många möjligheter. Man ”matas” hela tiden med nya bilder och stilar. Dessutom utvecklas man själv och blir, förhoppningsvis, bättre på att både fota och redigera.

Tror ni att ni kommer att gå tillbaka och redigera om gamla bilder i framtiden? För en tid sedan tittade jag igenom Moderskeppets kurs Trendiga bildstilar Lightroom. Efter det noterar jag olika bildstilar på ett sätt som jag inte gjorde innan. Men det har också lett till att jag emellanåt redigerar mina bilder annorlunda. Funderar på hur länge trenderna håller i sig, om jag kommer trötta och vilja göra om en del favoritbilder i framtiden? Jag fotar framförallt hundar (dock bara för att det är kul, har aldrig tagit betalt, och nästan uteslutande mina egna eller vänners, på hundklubben och liknande). Men hur ska man tänka där? Borde man redigare samma bild på flera olika sätt? En mer ”vanlig” redigering och en trendigare? Beror det på hur bilderna kommer att användas? På tex Instagram är ju bildflödet ganska stort och de försvinner snabbt i mängden. Men bilder som folk vill spara för framtiden, kanske göra förstoringar. Hur tänker man tex som bröllopsfotograf? Eller om man fotar barn? Kommer kunden att vilja ha en ny redigering av gamla bilder i framtiden?

Denna bild är nog närmare 15 år gammal. Minns att jag slet ganska länge för att bli nöjd. Sen tog det många år innan jag ”återupptäckte” Photoshop. Jag skulle vilja göra om den då jag idag kan så mycket mer, men kan inte hitta de ingående bilderna. Antar att jag av någon anledning kastat dem. Grymt besviken på mig själv. Och dottern är numer vuxen och inte så lätt att ta om bilderna. Kanske dags att börja längta efter barnbarn…

Och så några på hundarna från i fredags. Först gamla Mizar i syrenen.

Och så Spejja i äppelträdet.

Nej, mycket kan de, och duktiga att hoppa är de, men de kan inte klättra i träd. Jag släpar runt ett litet ihopfällbart bord på mina fotopromenader. Folk som ser mig tror sannolikt att jag är tokig, men då får de tro det. 

Inlagt 2021-05-30 13:51 | Läst 537 ggr. | Permalink
Att folk tror man är tokig det får man leva med, särskilt vid makrofoto man ligger utslagen i en buske (enligt betraktaren). Det med att redigera om bilder händer ideligen, allt från några sekunder, dagar till år. Det har dock inget med trender att göra utan man behöver lite tid att ta in bilden, ska den vara kontrastrik eller softad i en dimmig ton? Mörkare eller ljusare, beskärning? Ibland gör jag tre olika varianter så har jag redan gjort några att smälta. Fina bilder du visar.
Svar från Susan Hanserkers 2021-05-30 14:19
Påminner mig om när jag låg och fotade blåsippor. En granne kom fram och undrade om jag levde. En annan granne hade sett mig ligga där men inte vågat gå fram och kolla själv utan bett den andra.
Jag gillar 15-åriga bilden som den är. Den skulle säkert gå att göra "bättre" idag men i så fall också tappa i känsla, tror jag. Fint att man kan förstå att bilden är ett montage och ett kärleksfullt sådant.
Jag redigerar om bilder då och då. Just nu så rensar jag mitt arkiv. Gamla redigeringar, dubbletter etc åker ut. Behåller råfilerna och de filer som är original i jpg.
Jag kommer ihåg första bilden. Tycker fortfarande att den är bra.
Svar från Susan Hanserkers 2021-05-30 21:59
Jag skulle också behöva rensa... Men av någon anledning är det roligare att gå ut och fota mer istället. Eller träna hund. Eller fixa i trädgården... Har alldeles för många bilder som är nästan identiska och har jättesvårt att bestämma mig för vilken som är allra bäst. Så, för säkerhets skull, får alldeles för många vara kvar...
Superfin förstabild. Jag som inte Photoshoppar är inte säker på hur du gjort den. Har du kopierat in flickan, eller multiexponering, eller....? Hälsningar/ Björn
Svar från Susan Hanserkers 2021-05-30 21:37
Tack!
Jo, jag har kopierat in henne. Tog rätt många bilder och valde några. De är fotade vid samma tillfälle och samma plats som bakgrunden/träden. Men jag har klippt ut dem(hade inte upptäckt/förstått att man skulle maska istället för att klippa ut) och kopierat in där jag tyckte de passade in. Så "varje flicka" är inte placerad exakt där hon var i verkligheten i förhållande till träden. Idag hade jag kanske valt att ta bilderna en molnig dag...
Khalad 2021-05-30 21:42
Tack för info! Bra gjort och utmärkt resultat, jag gillar den ljusa, aningen diffusa känslan, det är ju en drömbild :-)
Jag förstår att du har inspirerats av August Malmströms "Älvalek" när du gjorde din bild. Jag gillar den diffust drömska stämning du har fått till.
Personligen redigerar jag aldrig om redan redigerande gamla bilder. Jag följer inte heller några redigeringstrender utan går på vad jag tycker känns bra för mig. Samtidigt som jag strävar efter att utvecklas som fotograf försöker förbättra min redigeringsteknik.

Hälsningar Jörgen
Svar från Susan Hanserkers 2021-05-30 22:10
Tack.
Nej, Älvalek var för mig okänd. (Jag är inte så påläst vad gäller konst.) Men däremot säkert Ängsälvor av Nils Blommér. Enligt min mormor så stod hennes mormor med systrar modell för den tavlan. Nils Blommer ska ha varit inneboende hos dem en period. Inte så att jag medvetet hade den tavlan i tankarna när jag skapade bilden, men eftersom mormor hade den på ett kort och ofta pratade om den så har den alltid funnits i mitt medvetande.