Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

God Jul!

Hade så många idéer till årets julfotografering som jag inte orkat genomföra. Antingen har de krävt en massa rekvisita, ommöblering av "halva huset", snö eller åtminstone hyfsat ljust ute vid ett tillfälle då man har tid att gå ut och fota... Blev till sist en komposit av gamla bilder jag letade upp. Krävde visserligen en hel del arbete i Photoshop men det kunde jag ju göra från soffan... Finns säkert mycket som kan bli bättre, men jag är i alla fall hyfsat nöjd. Hundarnas päls ställer ju alltid till problem för mig när jag försöker maska bort bakgrunden, annars tycker jag det svåraste är att få till ljus och skuggor så det inte ser alldeles tokigt ut. Passar på att önska alla en God Jul från mig och hundarna. 

Fönstret är en bild jag tog med mobilen på höstens fjällvandring. Det snöade så vi lämnade kameran hemma och tog en kort vandring till en mysig våffelstuga. Jag har försökt räta upp alla vinklar i Photoshop, duplicerat flera gånger, vridit och spegelvänt lager för att få till ett större fönster. Sedan har jag maskat bort naturen utanför fönstret. Ser att några spröjs blivit för smala, men det får vara.

Valde mellan flera olika bakgrunder. Fastnade till slut på den här bilden jag tog i december 2009. Den vintern hade vi uppenbarligen snö här i Stockholm under julen.

Tomten är en del av en bild från 2017. Jag hade en idé om att skapa ett vinterlandskap med ett litet hus och en liten tomte i keramik, tomten är ett par centimeter hög. Snön är potatismjöl. Satte upp allt i badrummet, kameran på stativ och fjärrutlösare, sen blåste jag på potatismjölet medan jag fotade. 5 sekunders exponeringstid och bländare 10. Efteråt hade jag hela badrummet fullt med potatismjöl. Och potatismjöl på våtrumsmatta blir väldigt halt. Men minns att jag hade väldigt kul när jag tog bilderna.

Den enda bilden jag tagit speciellt till årets julbild är på hundarna. Ville inte fota med blixt eller sol eftersom jag tror det är lättare (eller mindre svårt) att få ett hyfsat slutresultat om jag slipper ta hänsyn till en tydlig ljusriktning också. Så jag hängde lite snabbt upp en vit bakgrund på altanen. Fick hjälp av maken att försöka få hundarna att titta någorlunda åt rätt håll. Sen upptäckte jag att det blev bättre om jag spegelvände hundarna.

Sen har jag lagt till snö med overlay, "målat" på snö på spröjsen, mörkat ned olika delar och provat mig fram med lite olika blandningslägen, filter mm. 

Inlagt 2020-12-20 10:49 | Läst 557 ggr. | Permalink
Hej Susan!

Kul att få se processen bakom din fina julbild.

Jag kan inget sådant, har PS men använder bara Lightroom när jag fixar med bilder.

God Jul!

Daniel
Mycket pyssel med det julkortet. Kul att få at del av ditt hantverk och hur du tänker när du skapar ett julkort.
Hälsningar Lena
Fint julkort. Kul att se "bakom bilden". Snyggt!

MvH
Johnny
Vilket jobb du lägger ner, men så blir verligen ett vackert och stilenligt julkort, kanonsnyggt! Hälsningar/ Björn