Susan Hanserkers foto

Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Finbesök i trädgården

Vi fick finbesök av en trollslända idag. Satt en lång stund vid dammen. Undrar om den flugit vilse, inte jättevanligt att det dyker upp trollsländor här även om det händer ibland. Har försökt artbestämma den men går bet.

Postat 2022-08-12 22:56 | Läst 1131 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

I diskmaskinen

I går lekte vi lite med diskmaskinen, hundarna och jag. Vi har gjort det en gång förr, för något år sedan, men då var det med fisheye, denna mång med Samyang 14mm. Många exponeringar blev det, och mycket jordnötssmör till hundarna. De måste verkligen gilla jordnötssmör med tanke på hur det blixtrar inne i diskmaskinen. (Ingen är tvingad att vara där, tvärt om får man "köra iväg" ett par hundar när man ska fota.) Men så är de, tack och lov, inte heller rädda för varken åska eller fyrverkerier.

Spejja:

Spejja igen:

Och så Alice:

Postat 2022-06-14 07:14 | Läst 962 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Månadsutmaning självporträtt

Maj månads utmaning hos “That Photography Spot” är självporträtt. Jag tyckte det var en rätt knepig utmaning, både rent tekniskt men också för att jag känner mig allt annat än bekväm framför kameran. Jag har ju inte precis begåvats med den typ av fotografisk skönhet som man så ofta möts av på bild. Bland annat så har ögonen hamnat väldigt djupt in i ögonhålorna. Vilket är bra då jag är notoriskt klumpig och sannolikt hade mist synen många gånger om ifall de inte satt väl skyddade. Men det ger också upphov till väldigt mörka skuggor runt ögonen. Och eftersom jag aldrig haft något intresse av smink så får man försöka fixa de värsta avarterna med Photoshop. Och inte underlättar det heller att man i princip aldrig står framför kameran så det där med posering är ju en konst med utvecklingspotential.  Å andra sidan ska väl ett självporträtt ändå avbilda en någorlunda som man ser ut i verkligheten? Och kanske behövs det lite vardags-normal-fula människor i fotoflödet också. Lägg till det att när man fotar ”normalt” så får man ju en uppfattning om kompositionen, om håret ligger konstigt, en gren kommer upp ur huvudet eller vad det nu kan vara. Här kunde jag ta en hel bildserie som sen bara för att sedan konstatera att halva hunden hamnade utanför bild eller man fick upp ett träd rakt från huvudet.

De tidigare utmaningarna jag deltagit i har jag ”rusat” iväg lite för fort med. Jag har laddat upp bilden lite för tidigt och efteråt kommit på saker som jag borde gjort annorlunda. Denna gång har jag tagit mer tid på mig, varit ute och fotat vid fler tillfällen och provat flera olika idéer. Jag har också låtit redigeringen vila någon dag innan jag bestämt mig slutgiltigt.

Här är några av bilderna jag tog. De är alla sammansatta av flera bilder. Tyvärr har jag ingen smidig fjärrutlösare till kameran utan fick manövrera den med mobilen. Klart klumpigt. Det här var definitivt ett tillfälle då jag saknade min gamla kamera, eller i alla fall den lilla smidiga fjärrutlösaren som enkelt gick att gömma i handen.

Första bilden tog jag en halv-molnig eftermiddag. Här ställde ljuset till det då solen gick i moln med jämna mellanrum och ljuset förändrades. Här fotade jag först mig själv och sedan Spejja. Jag hade egentligen velat ha henne närmare mig, men hon stod inte precis still där jag ställde henne. Försökte flytta henne närmare mig i Photoshop men fick inte till det på ett bra sätt så det fick vara. Jag tycker också att de två träden i mitten av bilden är lite störande så skulle man vilja göra om och ta en perfekt bild så skulle man försöka hitta en annan placering.

En av lärdomarna från dag ett är att om man ska ta bilder som denna, när man behöver lite längre tid på sig att ta de bilder som ska sammanfogas så är det en fördel om det är helmulet. (Att fota sig själv i lite olika vinklar mm, sedan en bunt bilder med hunden, tar tid.) För denna bild har jag tagit av mig skorna och lagt mobiltelefonen på marken. Sen trycker jag av med foten. Det var rätt många gånger jag missade… Underlättade ju inte heller precis att jag ville att det skulle se ut som att jag fotade så jag kunde ju inte gärna titta ned på marken. Ja, och så det där med klumpigheten och vart man sätter fötterna.... 

De sista bilderna har jag telefonen i handen. (Det hade jag även på den första, men där gick den att dölja under manteln). Att försöka trycka av bilden med telefonen samtidigt som man försöker se hyfsat vettig ut var inte lätt. Armen hamnade i de mest märkliga vinklar och det såg absolut inte bekvämt ut. Lite lättare än att trycka av med foten, men jag tycker att det syns på min arm att jag gör något märkligt.  På sista bilden har jag klonat bort den del av telefonen samt en del av handen för att försöka få det att se mer normalt ut.

Jag har velat lite fram och tillbaka mellan bild ett och två, vilken jag skulle skick in, men till slut valde jag den första. Jag har fortfarande en del bildidéer jag skulle vilja testa, men det får bli någon gång i framtiden. Det har varit en på många sätt utvecklande utmaning men ska man göra detta ofta så ska man absolut överväga en smidigare fjärravlösare.

Postat 2022-05-26 23:22 | Läst 1177 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Månadens utmaning

Jag tittar mycket på bilder, försöker hitta inspiration. Kanske har jag tittat på för mycket bilder, i alla fall på hundar. Många typer av bilder som jag förr tyckte var bra inspirerar mig inte längre, känns som det gått inflation i vissa typer av bilder. Kanske är jag bara mätt. 

Jag har insett att jag inte bara kan hålla på och fota för fotandets skull, fylla minneskort och dator med bilder, det blir bara stressande. Och på något sätt måste jag utvecklas om det ska kännas meningsfullt för mig. (Naturligtvis kan det vara meningsfullt att tex dokumentera vardagen osv också, det handlar mer om att komma till insikt om vad som känns meningsfullt för just mig. Och det kan naturligtvis också variera över tid.) För stunden, trivs jag bäst om jag kan fundera på en bildidé och utveckla den i lugn och ro. 

Nu har jag hittat Jessica McGovern med That Photography Spot på youtube. Varje månad lägger hon ut en utmaning. framförallt är det bilder på hundar och andra husdjur, även om andra bilder också är tillåtna. Ingen direkt tävling även om hon utser vinnare, men framförallt lämnar hon kritik/feedback på väldigt många av bilderna. Man får delta med en bild varje månad, och bilden får vara upp till ett år gammal, men roligast och mest utvecklande tycker jag det är att försöka ta en ny bild på månadens tema. Mars var första gången jag deltog, då var temat panorama. Extra roligt att hon pratade förhållandevis länge om min bild. Kritiken var att jag borde ha beskurit bilden "på" den stora tallstammen till höger i bild. Som det är nu funderar man lite på vad som händer till höger om tallarna och ögat dras dit. Jag kan bara hålla med om kritiken. 

Aprils tema är "leading lines". Ska bli spännande att se vad folk väljer för bilder. Gissningsvis många hundar på trädstammar, någon hund på en bro, mur eller likande. Jag kom att tänka på bilden på Alice när hon leker/kampar som jag tog i höstas när jag fotade till klubbstugan.

Men nu ville jag prova ta en bild när bandet till kampleksaken kommer från både höger och vänster sida. Så idag fick jag hjälp av dottern. Vi provade lite olika metoder, band fast ena änden av leksaken i ett träd, provade med olika hundar osv. Bästa bilden blev ändå när dottern stod bakom mig, med en arm på var sida om mig medan jag försökte fota. (Emellanåt måste det sett rätt roligt ut.) Bilden blev kanske inte riktigt som jag tänkt mig, och inte helt skarp på ögat. Naturen var heller inte lika vacker som i höstas. Gräset har fortfarande en rätt trist färg och jag är inte tillräckligt duktig på Photoshop för att ordna till så bilden blir "perfekt". Blev ändå hyfsat nöjd med bilden även om jag tycker bättre om den jag tog i höstas. Men denna får ändå bli mitt bidrag till april månads utmaning.

Postat 2022-04-23 22:55 | Läst 762 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Klantigt värre

Jag har länge irriterat mig på att jag har svårt att orientera mig bland mina bildmappar till hemsidan. Så jag tog tag i problemet och döpte om de flesta. Det visade sig vara en mindre lyckad idé för efter det "hittade" den inte längre bilderna. Om jag hade tänkt mig för bara lite så hade jag börjat med att byta namn på en mapp och sedan kollat eventuella "effekter"... Hade kanske gått att få tag i en back-up, men eftersom det regnar ute och jag inte hunnit bli riktigt frisk efter att maken drog hem corona för ett par veckor sedan så kunde jag lika gärna länka om alla bilderna och behålla den nya mappstrukturen. Passade på att rensa bort lite bilder samtidigt. Nu tror jag att jag fått ordning på allt, men inser att jag har väldigt många bilder som skulle må bra av att redigeras om. Men det jobbet är definitivt inte gjort på en dag, så det får vara tills vidare. Nästa "projekt" denna helg blir att så den första omgången fröer. Lite märkligt känns det att å ena sidan längta efter mer snö, att jag inte är "färdig" med att fota vinterbilder, samtidigt som man planerar sommarens rabatter. Chili, tomat, melon, aubergine, physalis, kål, sallad och basilika att komplettera de perenna kryddorna. Och så sommarblommor. 

 Har inte fotat något sedan senaste blogginlägget så det får bli en gammal bild på en fjäril, tror att den är tagen i trädgården och att det är en oregano som den sitter på. 

Postat 2022-01-29 18:43 | Läst 728 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 15 Nästa