Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Månadsutmaning självporträtt

Maj månads utmaning hos “That Photography Spot” är självporträtt. Jag tyckte det var en rätt knepig utmaning, både rent tekniskt men också för att jag känner mig allt annat än bekväm framför kameran. Jag har ju inte precis begåvats med den typ av fotografisk skönhet som man så ofta möts av på bild. Bland annat så har ögonen hamnat väldigt djupt in i ögonhålorna. Vilket är bra då jag är notoriskt klumpig och sannolikt hade mist synen många gånger om ifall de inte satt väl skyddade. Men det ger också upphov till väldigt mörka skuggor runt ögonen. Och eftersom jag aldrig haft något intresse av smink så får man försöka fixa de värsta avarterna med Photoshop. Och inte underlättar det heller att man i princip aldrig står framför kameran så det där med posering är ju en konst med utvecklingspotential.  Å andra sidan ska väl ett självporträtt ändå avbilda en någorlunda som man ser ut i verkligheten? Och kanske behövs det lite vardags-normal-fula människor i fotoflödet också. Lägg till det att när man fotar ”normalt” så får man ju en uppfattning om kompositionen, om håret ligger konstigt, en gren kommer upp ur huvudet eller vad det nu kan vara. Här kunde jag ta en hel bildserie som sen bara för att sedan konstatera att halva hunden hamnade utanför bild eller man fick upp ett träd rakt från huvudet.

De tidigare utmaningarna jag deltagit i har jag ”rusat” iväg lite för fort med. Jag har laddat upp bilden lite för tidigt och efteråt kommit på saker som jag borde gjort annorlunda. Denna gång har jag tagit mer tid på mig, varit ute och fotat vid fler tillfällen och provat flera olika idéer. Jag har också låtit redigeringen vila någon dag innan jag bestämt mig slutgiltigt.

Här är några av bilderna jag tog. De är alla sammansatta av flera bilder. Tyvärr har jag ingen smidig fjärrutlösare till kameran utan fick manövrera den med mobilen. Klart klumpigt. Det här var definitivt ett tillfälle då jag saknade min gamla kamera, eller i alla fall den lilla smidiga fjärrutlösaren som enkelt gick att gömma i handen.

Första bilden tog jag en halv-molnig eftermiddag. Här ställde ljuset till det då solen gick i moln med jämna mellanrum och ljuset förändrades. Här fotade jag först mig själv och sedan Spejja. Jag hade egentligen velat ha henne närmare mig, men hon stod inte precis still där jag ställde henne. Försökte flytta henne närmare mig i Photoshop men fick inte till det på ett bra sätt så det fick vara. Jag tycker också att de två träden i mitten av bilden är lite störande så skulle man vilja göra om och ta en perfekt bild så skulle man försöka hitta en annan placering.

En av lärdomarna från dag ett är att om man ska ta bilder som denna, när man behöver lite längre tid på sig att ta de bilder som ska sammanfogas så är det en fördel om det är helmulet. (Att fota sig själv i lite olika vinklar mm, sedan en bunt bilder med hunden, tar tid.) För denna bild har jag tagit av mig skorna och lagt mobiltelefonen på marken. Sen trycker jag av med foten. Det var rätt många gånger jag missade… Underlättade ju inte heller precis att jag ville att det skulle se ut som att jag fotade så jag kunde ju inte gärna titta ned på marken. Ja, och så det där med klumpigheten och vart man sätter fötterna.... 

De sista bilderna har jag telefonen i handen. (Det hade jag även på den första, men där gick den att dölja under manteln). Att försöka trycka av bilden med telefonen samtidigt som man försöker se hyfsat vettig ut var inte lätt. Armen hamnade i de mest märkliga vinklar och det såg absolut inte bekvämt ut. Lite lättare än att trycka av med foten, men jag tycker att det syns på min arm att jag gör något märkligt.  På sista bilden har jag klonat bort den del av telefonen samt en del av handen för att försöka få det att se mer normalt ut.

Jag har velat lite fram och tillbaka mellan bild ett och två, vilken jag skulle skick in, men till slut valde jag den första. Jag har fortfarande en del bildidéer jag skulle vilja testa, men det får bli någon gång i framtiden. Det har varit en på många sätt utvecklande utmaning men ska man göra detta ofta så ska man absolut överväga en smidigare fjärravlösare.

Inlagt 2022-05-26 23:22 | Läst 1167 ggr. | Permalink
Det är väl en Z6ii du har? Jag brukar använda använda någon av de fördröjningar som finns i kameran, självutlösare, fördröjning av exponering, intervall. Bara att para ihop kamera och mobil för att få igång appen tycker jag tar för lång tid och verkar vara slumpvis om det fungerar eller inte. Tycker den sista serien var kul där det ser ut som hunden läser, men du och hunden är två olika bilder eller? Den är fin den första med drömsk skog
Svar från Susan Hanserkers 2022-05-27 10:07
Tack!
Jo det stämmer, det är Z6ii. Vi hade strul när vi kopplade ihop den med mobilen första gången, men sen har det faktiskt funkat alla gånger så länge jag börjar med att slå på kameran innan jag startar appen. Jag hade någon tanke om att det skulle vara enklare att få till en bild i "rätt ögonblick" om jag bestämde själv när jag skulle ta bilden, men det hade kanske varit bättre att låta kameran "ösa på själv". Jag har inte undersökt de funktionerna men jag antar att jag kan ställa in så den tar många bilder i ett intervall så jag inte måste tillbaka till kameran alltför ofta? Absolut värt att prova om jag gör fler försök.
Alla bilder är sammanslagna av en bild på mig och en på hunden (den första även av några bilder på enbart skogen runt omkring). Bilderna på stenen tog jag med både mig och hund samtidigt, men det slutade ändå med att jag valde att sätta ihop två bilder där också. Men det gjorde ju sammafogningen väldigt enkelt när man bara kunde öppna två bilder i Photoshop, lägga på en lagermask och dölja den ena av oss på översta bilden.
pdahlen 2022-05-27 16:58
Jag använder inte via app så ofta, två gånger per år kanske och då får man tänka om varje gång hur man ska göra. Jag använder oftast 3sekunder fördröjning, men det är ju inte för självporträtt då, det är lite för kort tid. Intervall har jag nog inte heller använt så ofta, den kanske är lite bökig om man måste ange exponeringstid, kommer inte ihåg det. Jag har också en liten fjärrkontroll en mottagare på kameran som kopplas in i uttaget för fjärrkontroll så kan man fjärrstyrda den trådlöst med en sändare man har i handen
Tycker nog trots vad du själv tycker att det är fin serie. Gillar första men kan hålla med om trädet lite.
Fin badcap
/N
Svar från Susan Hanserkers 2022-05-27 10:10
Tack!
Är väl mycket en vanesak när man i princip aldrig ser sig själv på bild. Och alla dessa miner man gör som ser väldigt märkliga ut på bild. :)
Jättefina bilder, tycker det blev jättebra/Mvh Nina