Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Projekt fota hundsport del 3 - nosework

Ibland är man lite för snabb att kasta grejer som man hade behövt spara på, trotts att de stått oanvända i ett år eller mer...

I nosework ska hundarna hitta en doft (eukalyptus, lagerblad och/eller lavendel beroende på klass). Hydrolat med doft droppas på en möbeltass eller tops och göms så att hunden inte kan få tag i den. När hunden sedan hittat doftkällan ska den markera så att föraren förstår var doften finns.

Innan man får börja tävla måste man göra ett doftprov och visa att hunden "kan" doften och att föraren kan "läsa" sin hund och vet när hunden hittat doften. En del hundar är väldigt tydliga i sin markering medan andra hundar har mer subtila signaler. Vid doftprovet används 12 identiska kartonger av pizza-calzone-typ, där doften är gömd i en av dem.

Tanken var att jag skulle försöka fota som att det var ett doftprov och då behövs regelmässiga kartonger. För några år sedan, när jag tränade mina hundar inför doftprov, så införskaffade jag snygga, regelmässiga kartonger med texten "nosework" tryckt på. Sen stod de länge och samlade damm i ett hörn i hund/fotorummet. Men 12 kartonger i calzone-format staplade på hög i ett rum som, utifrån allt jag försöker nyttja det till, redan är för litet... ja, ni förstår. Så i våras kastade jag alla kartongerna. Nåväl, kartonger ska ju inte vara så svårt att få tag på... tycker man. Men de enda jag lyckades hitta i rätt storlek (och rimlig mängd och pris) stod det pizza på. Sökte på alla sätt jag kunde komma på. Det fanns en stor hög kartonger på klubben - alla med pizza-tryck. Googlade - alla med texten "nosework" slut, endast pizza-tryck i lager... Kollade med instruktören jag köpt mina kartonger av men hennes lager var också slut...  Och det kändes ju sådär med en bild där en hund trycker sin nos mot en kartong som det står pizza på... De flesta hundar kan ju trotts allt söka efter pizza... Efter ett desperat inlägg på Facebook kom Åsa med agility-sheltisarna på att hon hade några i sin källare.

5 kartonger rikare har jag nu fotat Hasse, en liten släthårig podengo portugues, när han söker eukalyptus.

Snygg markering av Hasse, men ingen regelmässig placering av kartongerna. (De ska vara placerade i en snygg rad med jämnt avstånd.)

Hasse har en superfin "frysmarkering" där han står "som fastfrusen" mot doften. Jag tycker kanske inte att det framgår av bilden riktigt hur snygg markeringen är.

Här tryckte han nosen så mycket att han lyfte kartongen. 

Ytterligare en bra frysmarkering. Här syns ju också Hasses nos på bilden.

Avslutade, som vanligt, med att passa på att ta några porträttbilder.

Inlagt 2021-09-01 21:35 | Läst 395 ggr. | Permalink
Fina bilder som väcker minnen!
/B
För mej som inte är bekant med denna gren så tycker jag att bilden då hunden trycker så mycket att han lyfter kartongen är perfekt för att visa sporten. Han visar ju med hela sin hållning även texten på lådan. " Kolla här" jag gör NOSEWORK! Jag skulle dock klona bort det som runnit ur hans ögon om bilden ska bli en tavla. Snyggt med de enhetliga färgerna här.
Hälsningar Lena
Svar från Susan Hanserkers 2021-09-02 08:40
Tack för bra input. Jag gillar också den bilden, men är inte säker på om den är tillräckligt skarp. (Det där med hur skarp en bild måste vara för att trycka upp dem är jag väldigt osäker på generellt. Har aldrig tryckt upp något i större format än "vanliga kort".)
Innan jag slutgiltigt bestämmer vilka bilder jag ska använda så ska jag nog diskutera lite med folk på klubben som är bra på respektive sport.