Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Projekt fota hundsport del 4 - bruks, att skrämma slag på folk och trist attityd

Så var det dags att börja fota bruksgrenarna. I brukset ingår bland annat spår och sök. I spår ska hunden, inte helt oväntat, följa ett spår där en människa har gått. Hunden är hela tiden i sele med lina. I söket skickar man ut hunden lös att, på ett effektivt sätt, leta efter gömda personer (figuranter) i ett skogsområde. När hunden hittat en figurant ska den visa var den är genom att antingen stanna vid figuranten och skälla tills domaren kommer till dem eller ta en särskild markering i munnen, springa tillbaka till domare och förare, hämta dem och ta dem tillbaka till figuranten. Eftersom bruksgrenarna är de sporterna inom brukshundklubben som jag har minst koll på så kändes det bra att min klubbkompis Emma "gick igång ordentligt" på projektet och gärna ställde upp. Jag har fotat Emmas hundar flera gånger förut och vet att hon alltid engagerar sig fullt ut för att jag ska få bra bilder. Hon har lika lätt att bli manisk som jag. Så vi stämde träff på klubben en eftermiddag, Emma med hennes aussisar, Rebecca med hennes pudlar och jag. Vi har en trevlig liten skog alldeles invid klubben med varierande miljöer att fota i.

Vi började med Arwen, vi hittade den här platsen som är "så mycket jag" när jag fotar. Arwen var väldigt taggad och gjorde ett par ärevarv när hon fick chansen (hon är fortfarande ganska ung) så Rebecca fick hålla henne i halsbandet för att hon skulle vara still. Jag gillar verkligen den här bilden, och så gjorde även Rebecca och Emma. Men när vi pratade om bilderna efteråt så kom diskussionen upp om att några klubbkamrater troligen skulle ha synpunkter på att Rebecca höll Arwen i halsbandet. Det är tydligen inte okej på tävling, däremot gör säkerligen många så under träning, särskilt med unga hundar. Och eftersom jag inte vill att någon ska få gliringar och dumma kommentarer på grund av mina bilder så beslöt vi att ta om dem en annan dag. Tråkigt att det ska vara så, men jag är glad att jag i alla fall stämde av med Emma och Rebecca.

Lilla May fick också leka sökhund. Eftersom Emma hade råkat ta på sig "mindre hundtränings-lika" kläder så fick Rebecca modella med May också. Vi hade ju kunna välja denna bild att representera söket istället, men dels blev May väldigt fin på spårbilderna och så kändes det ju synd att inte låta en pudel representera någon av bruksgrenarna. 

May spårar. Den här bilden orsakade stor förtjusning hos "brukstanterna" som Emma kallar mattarna till Mays kullsyskon. Inte minst för att May är ganska störningskänslig och spårar rakt mot mig. I själva verket la Emma bara ut lite godis som May letar efter samtidigt som Rebecca håller spårlinan sträckt. Så nu vill "brukstanterna" att Emma ordnar en träningshelg med fotografering i Stockholm. Får se hur jag ska hantera det. 

Sen satte vi upp ett gömsle, tanken var att försöka få lite bra bilder på skallmarkering. Arwen hade bestämt sig för att hon skulle in till Emma, så där blev det inga tävlingsmässiga markeringsbilder. Men roligt hade vi allihop. 

Rutinerade Linna kan däremot skälla på kommando. Men bilderna blev kanske mer roliga än bra. Linna skällde på både länge och bra. När vi fotat färdigt och kom ner till klubben igen så berättade några klubbkompisar att det kommit ned en man som var upprörd för han trodde att det var en hund som hade blivit attackerat av ett vildsvin för han hörde en hund som skällde så förtvivlat. Tyvärr visste de inte då att det var vi som höll på, utan det var först när vi kom ut ur skogen med kamera och kamouflagenät som de förstod hur det förhöll sig. Och vid det laget var mannen borta så vi fick ingen möjlighet att berätta för mannen att det inte var någon fara.

Några dagar senare tog vi nya bilder på Arwen. Denna gång var hon betydligt lugnare. Dessutom kom vi ihåg att sätta på rätt halsband. Så även om jag fortfarande tycker bättre om den första bilden så är jag glad att vi fotade om. Innan jag sedan skickar iväg bilderna för utskrift ska jag se till att de alla passar ihop redigeringsmässigt, men först ska jag se till att jag har fotat alla bilder jag behöver. Den här bilden kan nog bli bra med lite mer stuns i färgerna, kanske att jag ska redigera bort grässtrået framför trädstammen också. 

Inlagt 2021-09-10 22:39 | Läst 706 ggr. | Permalink
Vilket roligt projekt!
Jag gillar verkligen grodperspektivet på den koncentrerade hunden May i spåret.
Den första bilden på sökhunden Arwen har en härlig "smygkänsla" genom ormbunkarna, men tyvärr håller jag med övriga nördar: det är tabu att hålla i hunden. Den sista bilden blir perfekt med riktningsanvisning, sökrulle och tjänstetecken på plats! (Och vilken underbar dammvippa till svans Arwen har!)
Svar från Susan Hanserkers 2021-09-11 09:28
Jo, att man inte får hålla hunden i halsbandet gäller ju även på lydnadstävlingarna (som är "min" gren). Men ofta håller man ju fast hunden i början, tex när man tränar inkallning med valp och en håller i och föraren går ifrån. Bilderna i sig har jag fått helt fritt att göra som jag vill, tanken styrelsen hade när de frågade var att jag kunde ta lite bilder av de jag redan hade. Så det är jag själv som valt att jag vill fota de olika sporterna med så många olika raser som möjligt. Så det finns absolut inget krav på att bilderna ska vara "tävlingsmässiga". Sen att vi har en diskussion om vilka bilder vi vill använda (vilka som tex ser mest ut som de spårar osv) är en sak. Men att ett kriterium för att välja bort en bild för att man inte matte ska få dumma kommentarer från klubbkompisar känns ju rätt absurt. Sen känns det ju ändå bra att vi tog om bilderna och att vi då fick med rätt halsband.
Fina bilder, skogsmiljön gör mycket då det blir en vacker inramning