Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Projekt fota hundsport del 7 - invigning/vernisage och avslutande tankar

Så är projekt "fota hundsport till klubbstugan" slutfört. Eftersom jag aldrig tryckt upp foton så här förut så beställde jag först  alla bilder i storlek 15*21 för att se hur de såg ut innan jag vågade skicka iväg dem till tryck "på riktigt". Bilderna fick jag i onsdags förra veckan. Sen var jag på klubben och satte upp krokar och provhängde alla bilderna. (Något som tog längre tid än jag tänkt mig eftersom det inte tycks finnas några standardmått eller raka linjer i klubbstugan. Golvet lutar och bröstpanelen går olika långt upp på väggen på vardera sidan om samma fönster osv, så avsett varifrån man mätte; golv, överkant bröstpanel eller lampor så såg det snett ut, så det fick bli något mellanting som ändå såg anständigt ut. Och slutresultatet blev ändå väldigt prydligt, särskilt mot hur det såg ut innan.) Så, nu i onsdags, var det dags för vernisage, just det var inte min idé utan Emmas och Rebeccas och jag behövde inte heller ordna med någonting. De (och kanske mest deras respektive) hade ordnat med snittar, snacks och alkoholfritt bubbel. Kan tyckas lite kort om tid att ha vernisagen exakt en vecka efter att jag fått alla bilder, men det passade ju utmärkt med slopandet av restriktionerna. Och dessutom har vi, under normala förhållanden, öppen träning med gemensam fika efter på onsdagar. Så det blev en väldigt trevlig kväll med många klubbkompisar. 

Projektet började ju med att styrelsen frågade om jag inte hade några hundbilder vi kunde sätta upp i stugan. Det var ganska "plottrigt" på väggarna, med gamla planscher mm. Och visst hade jag en massa bilder, men det kändes inte riktigt rätt att använda dem. Så ganska snabbt bestämde vi oss för att jag skulle ta nya bilder. Bilderna skulle visa de olika sporterna och en blandning av raser. Så jag la ut en förfrågan i vår Facebook-grupp om det fanns medlemmar som ville ställa upp och hjälpa till med att vara modeller, men att jag också var tydlig med att vissa sporterna behövde jag också hjälp med hur man kan visa sporten. Gensvaret blev ganska stort, och efteråt har jag funderat på om det var så smart att "bjuda in" alla medlemmar på det viset. Alldeles för många ville vara med för att jag skulle möjlighet att fota alla inom en rimlig tid. Samtidigt som det kändes bra att inte bara använda mig av mina träningskompisar så kändes det ju mindre roligt att säga nej till en del. Nu fick tiden och variationen av raser avgöra. De flesta sporterna fotade jag vid två tillfällen, vilket nog var bra. Jag lärde mig väldigt mycket vid första fototillfället av en sport som jag sedan kunde använda vid nästa. Och för de flesta sporterna valde jag också att inte använda bilder från det första tillfället. Jag tyckte också att det var ganska svårt att välja ut vilka bilder jag skulle välja. Till slut hamnade jag ändå någonstans att "de här får duga/jag kan titta på bilderna hur länge som helst och ändå inte bestämma mig". 

De bilder jag till slut valde

Några tankar och slutsatser så här efteråt:

Jag ska inte visa bilder för hundägaren som jag inte själv kan tänka mig att använda. Nu ledde det enbart till roliga diskussioner runt bilderna och vad man tittar på, men med andra personer hade det kanske blivit jobbigare.

Projektet var kanske i största laget för mig. Eller, jag gjorde det alldeles för komplicerat med alldeles för många faktorer som jag ville ta hänsyn till. (Förutom variation på sporter och hundraser, att bilderna skulle illustrera sporterna på ett bra sätt, så fanns det en del mått i stugan som begränsade formaten på bilderna. Och sedan ville jag ju också att bilderna skulle vara fina att titta på och att de skulle ha "mitt bildspråk".) Sen hade jag nog en del tur med väder och personer som engagerade sig helhjärtat i mitt projekt. Jag hade väldigt roligt och jag har lärt mig mycket på vägen, men jag blir lätt "manisk" och det tog väldigt mycket tid. Jag behöver nog bli bättre på att hitta var min gräns går, vad jag mår bra av, och begränsa mig utifrån det.

Kanske att man inte ska lägga ut en allmän fråga på Facebook om vilka som vill bli fotograferade... 

Det är väldigt roligt att se sina bilder upptryckta i större format!

Jag har fortfarande kvar några bildidéer jag vill genomföra. Och några hundar som jag lova att fota. Sen är det dags att hitta på ett nytt fotoprojekt... 

Inlagt 2021-10-10 14:56 | Läst 371 ggr. | Permalink
Ett fint urval av bilder tycker jag.
Och att se sina bilder utskrivna I större format är kul. Jag har precis fått hem en 80×80 cm print till en utställning som jag ska hänga på fredag.
Verkligen ett omfattande projekt men du rodde det iland och kan känna dej riktigt stolt tycker jag. Jag känner ingen flera av "mina" favoriter bland de du valt ut och alla är toppenfina även om jag inte kan bedöma hur väl de visar vilken aktivitet kunde gör. Att se sina egna bilder förstorade och hängda på väggen är alltid kul.
Hälsningar Lena