Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Projekt fota hundsport

Jag har fått ett superroligt uppdrag att fotografera hundar till vår klubbstuga. Jag har fått väldigt fria händer, men det hindrar ju inte att jag sätter upp en väldig massa olika kriterier själv...  Min tanke är att fota så många olika raser som möjligt i olika sporter. Så vill jag ju att det ska vara tydligt vilken sport de utför. Och helst att man inte ser föraren, i alla fall inte så att man kan identifiera vem det är. Och så vill jag ju att bilderna ska bli bra också. 

Ett litet krux i det hela är att det är ganska mycket fönster på väggen man tänkt sig sätta upp fotona på, vilket gör att de flesta bilderna bör vara i stående format... Och hundar är ju mer långa än höga.

Ja, som ni kanske förstår så har jag fullständigt "snöat in" i detta projekt, och risken är stor att jag går vilse... Men modeller finns det i alla fall gott om, jag lade ut en förfrågan på vår facebook-sida om vilka som kunde tänka sig att ställa upp och nu är problemet snarast att lyckas välja ut vilka jag ska fota... Så här i efterhand var det kanske inte helt genomtänkt att gå ut så brett. Samtidigt som jag heller inte vill att det bara ska vara bilder på mina träningskompisar. Så jag fotar väl så många jag bara hinner så får jag förhoppningsvis ett antal bra bilder att välja från. Och förhoppningsvis lär jag mig något på vägen.

Här är helgens bilder:

Först ut var "mallen" (malinois) Myra. En hund med väldigt mycket fart. Vi började fota vid 16-tiden, men ljuset var fortfarande lite för skarpt för min smak. 

Myra kryper. Krypet ingår som ett moment när man tävlar i bruksgrenarna (spår, sök och rapport). Jag har alltid tyckt att just krypet är ett märkligt moment, varför ska hunden krypa när det föraren kan gå raklång. Jag hade förstått det bättre om föraren också krupit...  Här vill man helst att det ska se ut som att hunden och föraren är parallella.

Jidder, specialsök. Hunden ska söka en liten väldigt liten bit röd kong, ungefär som att det vore narkotika, sprängämne eller liknande. Men med en så liten bit så blir det ju svårt att se på bild vad hunden gör, så vi tog en hel kong. 

Just denna bild blev inte så bra då Jidder har tungan ute (vilket de inte ska ha när de markerar.) 

Här har vi en snygg markering, men jag tycker nog att kroppshållningen i övrigt ser lite märklig ut. Och kanske att bilden inte är tillräckligt skarp på rätt ställe.

Här är nog den bästa bilden på specialsöket. Får se vad jag väljer ut när jag tagit alla bilder, kanske att en nosework-bild får ersätta specialsöket, de grenarna påminner väldigt mycket om varandra. Och de här bilderna är ju ändå inte riktigt "rätt" med tanke på att det är en hel kong han markerar.

Jidder fick prova att runda konen också. Det ingår som et moment i lydnaden. Bilden blev väl hyfsad, men jag har inte riktigt "råd" med en liggande bild för lydnaden. 

Så i söndags hann vi med några bilder på Lisa också. Åkte egentligen till klubben för att träna själv, men slängde med kameran i farten. Det här är nog den bild jag hittills är mest nöjd med. 

Vid fikat, efter träningen, var det någon som föreslog att vi borde ha med en fika-bild också... 

Inlagt 2021-08-10 17:35 | Läst 735 ggr. | Permalink
Av alla här blev din fikabild topp i min smak :)
Svar från Susan Hanserkers 2021-08-10 21:16
Och fika är ju väldigt viktigt, även på en hundklubb!
Vilket kul uppdrag men jag inser direkt att det kan generera väldigt mycket bilder. Förstår också dilemmat med att hundar är mest lämpade för liggande format, speciellt de som kryper :-) men att du behöver få till stående. Den nästa sista är i alla fall mycket bra och den sista fikabilden är ju väldigt charmerande. Den kan man nog få till som en kvadrat om det skulle hjälpa.
Hälsningar Lena
Vilket kul projekt! Där finns det bildidéer att ösa ur, men jag förstår ditt dilemma med stående bilder. Bruksstegen från "gaveln", kanske...
Jag log lite för mig själv när du beskrev specialsöket. Alla vi hundnördar vet vad en kong är, men hur många på FS känner till den? :-)
Vilken klubb är du med i? (Själv är jag med i Sthlm Södra, men där hänger mest de sedvanliga championattavlorna.)
Svar från Susan Hanserkers 2021-08-11 16:25
Jo, du har så rätt i det där med kongen, så lätt att bli "hemmablind". :)
Jag är med i Vällingby. Här hänger också en väldig massa championatstavlor sedan "urminnes" tider, till största delen är det nog ingen aktiv medlem som minns vilka de var.
Jag har varit på Södra någon gång när distriktet hade TÄS-möte där, vill minnas att jag tyckte ni hade stora planer. Men jag håller mig oftast "hemmavid", tävlar väldigt sällan - jag inte har så bra tävlingsnerver, då trivs jag bättre som tävlingsledare. Eller fotograf :)