Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Samyang 14/2.8

Jag har införskaffat ett nytt objektiv :) 

(Eller snarare, snälla maken åkte in till stan och köpte ett häromdagen för att jag "behövde" det. Maken tycker betydligt bättre om att åka in till stan och shoppa än vad jag gör. Och när man "behöver" ett objektiv så har man ju inte riktigt tid att vänta...)

Ett Samyang 14/2.8. Här ska lekas. (För jag tror nog att jag räknar det som ännu mer leksak än mina övriga objekt, vilka definitivt också kan räknas in i kategorin leksaker...)

Så idag tog jag Spejja och for in till stan. (Jag klara bara att hantera en hund eftersom de måste bäras i rulltrappor. Dessutom är det nyttigt för dem att vara utan varandra ibland.) Varken Spejja eller jag tycker egentligen om stan, eller rättare sagt, vi är inte så förtjusta i mycket folk. Själva stan är ju fin och bjuder på väldig massa fotomöjligheter, om man bara fick ha den för sig själv. Men Spejja mår bra av att socialiseras bland folk och bilar, personligen är jag för gammal för att det ska vara någon idé att försöka få mig socialiserad bland en väldig massa folk, men nu hade jag fått idén att porten till biologiska muséet skulle vara ett roligt ställe att fota på. Muséet är dessutom stängt så man behöver inte hålla koll på några öppettider eller riskera att man är i vägen för eventuella besökare. Nackdelen skulle väl vara att man satt upp en skylt på porten som jag försökt ta bort i Photoshop. Hade nog varit enklare att skruva ned skylten medan jag fotade, men någon slags gräns har jag för vad jag tycker att jag kan göra.

Spejja uppförde sig i alla fall exemplariskt och som belöning, utöver en väldig massa hundgodis, så fick hon bada nere vid Djurgårdsbron. För att vara riktigt ärlig så tog hon sig faktiskt ett dopp i en fontän också...

Kommer nog ta ett tag innan jag fått riktig koll på hur jag ska få till de bilder jag vill, men det blev i alla fall några (av totalt ca 400) som jag blev nöjd med så här för att vara ett första försök. Kanske att jag dragit på lite för mycket i Photoshop...

Inlagt 2021-08-15 19:13 | Läst 729 ggr. | Permalink
Bilderna 3, 4 och 5 gillar jag.
Haha skön läsning och riktigt häftiga bilder :-)
Bra modell 👍🐶
Oj så läckert det blev! Porten är ju hur cool som helst och jag skulle gärna fota t ex två irländska varghundar framför den (man kan ju önska i alla fall, känner tyvärr inga). Speja gör sej också mycket bra för hennes färger stämmer fint in i den miljön. Tredje och fjärde bilden blir nog favoriterna.
Hälsningar Lena
Svar från Susan Hanserkers 2021-08-15 20:56
Jag håller med om att en irländsk varghund eller två skulle vara perfekt där. Eller i alla fall något "maffigare" än en 10 kg ull-tuss. Byggnaden är väl nationalromantik med någon slags hyllning till medeltiden, och där passar ju varghundar väl in. Synd bara att jag inte känner några.
Fin bakgrund till fina vovven!

Wikipedia: Byggnaden ritades av arkitekten Agi Lindegren, och både fasader och yttertak är klädda med tjärat träspån. Förebilden var norska medeltida stavkyrkor. Portalens vackra träsniderier i relief påminner om Borgunds stavkyrka.

Vad använder du för kamera? Jag gissar på en med APS-C och att du kompenserat för viss tunnformig distorsion. Riktigt snyggt jobbat oavsett!
Svar från Susan Hanserkers 2021-08-15 21:57
Tack!
Kameran är Nikon Z6 ii. (Och ja, jag tryckte på ”någon inställning som skulle kompensera för något” i Photoshop. Vet inte riktigt vad jag gjorde, finns så mycket i ps jag inte hunnit lära mig ännu.)
Måns H 2021-08-15 23:14
Du tryckte rätt! Jag tordes inte köpa objektivet eftersom det har en vågformig distorsion som inte betyder nåt alls ute i naturen men kan uppfattas som störande då man fotar arkitektur. Här ser por tiken helt bra ut liksom förstås vovven.
Gillar bäst den andra och sista bilden, går man för nära så får man felaktiga proportioner som syns tydligt på porträtt, i naturen märkbar man det inte. Har också Samyang 14/2,8 och fotograferar natur och astro med det, ett fantastiskt objektiv till det priset, och särskilt i kombination med en Z6 där man får hjälp av en färg för att se var skärpan ligger, då är det inte något problem att använda ett manuellt objektiv.