Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

Vi ska plåta i neon...

Mitt i en storstadsdjungel, stod jag där med en kamera; utan mening, utan mål. Men när natten vaknar, tänds neonskyltarna, som sällskap på min promenad genom mörkret. Vi ska plåta i neon!

(Fritt efter Lena Philipsson...)

Förra inlägget avslutades i skymningen, men nu stärkt med lite biologiskt bränsle så funderade jag varthän jag skulle gå. Det fick bli över mot Kungsholmen, och efter lite allmänt nyfiket spanande under diverse broar hamnade jag här. Det var då temat för kvällen genast flimrade till som en yster glimtändare.

Jag fortsatte längs Kungsholms strand bort till S:t Eriksbron där denna klassiska neonskylt kan studeras. För den som inte sett den så tänds "tabletterna" vartefter som om de trillar ur en ask.

Sedan gick jag över bron, gick upp mot Karlbergs station, förbi Filadelfiakyrkan och bort längs Odengatan. Där ligger en riktig klassiker till restaraurang, som tidigare låg i Klara. När rivningarna drog fram flyttade restaurangen hit till korsningen Dalagatan/Odengatan. Man monterade helt sonika ned inredningen och återuppförde så mycket som möjligt i den nya lokalen.

Odengatan föreföll vara en lämpligt kurs, så jag fortsatte till Odenplan där det är svårt att missa bilskolan.

Därefter blev det Birger Jarlsgatan och sedan upp på Gata Regerings. På nummer 74 ligger ett välkänt ställe, men jag tror dock inte att Talking Heads har spelat där. Restaurangen i hörnet ska vara habil, har jag hört, men till skillnad från Tennstopet så har jag inte frekventerat den.

Därefter blev det Kungsgatan från Gata Regerings både mot Hötorget...

...och mot Stureplan.

Från Malmskillnadsgatan tog jag också en bild, som jag visade i förrförra inlägget. Den får följa med här också med sin klassiska SF-skylt som suttit där sedan SF:s huvudkontor låg i Centrumhuset.

Helt apropå neonskyltar så är det Dagny-fika på Konditori Fågelsången, vars ena neonskylt förvisso är trasig, nu på lördag den 2/11. Från klockan 10:30 och framåt är tiden. Välkomna ni som "vill, vågar och kan", för att citera Lasse Kronér.

Inlagt 2013-10-31 20:27 | Läst 2632 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
:-))
Fina bilder!
Vi kanske ses på lördag!
ewa
Svar från ztenlund 2013-11-01 16:49
Tack Ewa, jag hade tänkt komma dit i alla fall. :)
Fin samling neon. Det finns många härliga gamla skyltar kvar i Stockholm.
Hälsningar Lena
Svar från ztenlund 2013-11-01 16:51
Tack Lena! Jo, det finns fler än man kan tro om man börjar titta ordentligt, men skyltlådorna och liknande är nog i majoritet. En som jag inte gick förbi är den där biografen Draken låg vid Fridhemsplan. Där tillverkade man en ny skylt efter modell av den gamla, när den senare visade sig vara så sönderrostad att den inte gick att renovera.
Somliga av oss betonar gärna "och framåt" vad gäller tidpunkten :D

Snyggiga kvällsbilder har du fått till tycker jag.
Svar från ztenlund 2013-11-01 16:52
*host* Vad menar du?! *host* :D
Tack Anders!
Anders F. Eriksson 2013-11-01 17:52
Observera att jag skrev "oss" - jag var ju senare än du senaste gången :)
Tycker som de ovanför och är imponerad av exponeringen. Använde tidigare en D300 som gav mig ISO-skräck och 1600 utan brus är superbt tycker jag (jo jag vänjer mig långsamt med ISO på min nuvarande smälla).

Fint fångat, sa Polisen!
Svar från ztenlund 2013-11-01 17:00
Tack Polisen! :)
D300? Jag hade en D80 innan den kameran jag har nu och där kunde man snacka om ISO-noja. Att ta den här typen av bilder handhållet var fullständigt uteslutet, och kameran åkte i princip ned i väskan så fort solen gick under horistonten.
Riktigt fint tycker jag, LO
Svar från ztenlund 2013-11-01 17:01
Tackar det L-O!
Grymt fina bilder.
Svar från ztenlund 2013-11-01 17:01
Tack Per! Vi ses kanske imorgon.
Var själv ute och testade att fota neonskyltar men röda skyltar blir gula.
Gul skylt förblev gul. Finns det någon som kan förklara det.
Svar från ztenlund 2013-11-01 17:17
Det kan vara så att du får färgvridningar när den röda kanalen slår i botten, om nu inte vitbalansen är fullständigt åt pipsvängen. Så här på rak arm utan vare sig exempel, eller mer information om utrustning och tillvägagångssätt, är det ju svårt att säkert säga vad felet är. Frågan är kanske mer lämpad för forumet också, än kommentarsfältet: Inte för att jag har något emot frågan, utan mer för att det är lite svårt att föra en sådan diskussion av den typen mer ingående här.