Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

Storleken har betydelse, visar vårt fikatest

Idag var det Dagnyfika, vilket flitiga bloggläsare säkerligen upptäckt. Jag satsade på att plåga kompaktkameran lite mer och det är bara att konstatera att storleken har betydelse. Ja, sensorstorleken alltså... Förutom att det inte finns ens i närheten av samma mängd information i filerna som de från D700:an, så är det ständig ågren mellan brus och rörelse/skakningsoskärpa. Bruset går ju delvis att dölja, men att filerna är plattare och att jag hållt ned ISO-talet lite för mycket syns här och var. Sensorstabiliseringen är tidvis ett dåligt skämt jämfört med VR i min telezoom. Ibland fungerar det bra, men jag har en gnagande känsla av att den ibland förstör mer än den hjälper. Det får bli en senare fråga att utreda.

1. Anders fotograferar testobjektet Sony A7r som Martin Agfors hade med sig. Här är fönstret lite nedmörkat och Anders lyft. Det går, men jag fick göra det lokalt. Med D700:an hade jag sannolikt bara kunnat rycka enbart i shadow/highlight.

2. Sony A7r med 35/2,8

3. "Affe the carbuff"

4. Lätt suddig Lena ser glad ut ändå.

5. Peter försöker övertyga betalterminalen om att ge kaffetillstånd.

6. Ewa

7. Affe

8. Claes fick sig en lätt släng av oskärpan också.

9. Så icke Canon...

10. ...eller Panasonic GM1, ett annat av Martins testobjekt. Imponerade fjuttig m4/3-kamera.

11. Sedan bar det av ut på stan för kameratest. Fast jag testade bara min egen på "sitting ducks". ;)

12. Mycket kameror blir det...

13. Efter ett tag hamnade vi vid UKK.

14. Där jag tog en till bild på lillfjutten. Riktigt söt, men frågan är vad det är som hotar bakom?

15. Och bara för att bevisa att storleken har betydelse, eller snarare för att ljuset blev helt hopplöst för kompakten, så blir det nu några bilder med tegelstenen. Notera att det här är ISO 6400 och dessutom lite beskuret. De nedan är ISO 3200.

16. Anders med Sony A7r och 35/2,8.

17. Efter lite mer snack i väntan på Martins tåg så blev det tack och adjö för den här gången. Hoppas jag inte pratade hål i huvudet på stackarna bara. :) Och så ber jag om ursäkt för bildmängden, men det blev så konstigt att dela upp det här inlägget, vilket jag annars hade gjort. Fast inlägget blev nog inte värre än Anders om Sonyn.

Inlagt 2013-11-03 02:37 | Läst 2250 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tycker inte det är så oskarpt
Tänk om du suttit med en Kodak Instamatic....
och en film på ISO 25 :-)
Tycker det är tråkigt att jag inte hann åka till Uppsala i går.
Hoppas på nästa tillfälle
Svar från ztenlund 2013-11-03 14:45
Allting är ju relativt... :)
Jag har nog aldrig kört en film under ISO 100, vad jag minns, och oftast hade jag 200 eller 400. Ingen Instamatic heller för den delen, men det finns några riktigt tidiga bilder på mig som lär vara tagna med Instamatic. Skärpan når kanske inte riktigt upp till de riktiga höjderna, det får medges.

Det kommer ju fler chanser som sagt.
Fint dokumenterat! Så ni drog vidare till mitt favorithus, måste försöka ta mig dit snart igen. :-)
Ha det gott!
ewa
Svar från ztenlund 2013-11-04 18:19
Tack Ewa!
Jo, vi hamnade där efter ett tag, men som synes så slog vi en lov runt stan först. Bild 11 bör vara när Anders tar bilden på Uppsala Domkyrka som syns i hans blogginlägg från dagen. Jag har funderat på att testa med stativet på UKK någon gång för att se hur det blir när det är mörkt och belysningen är tänd...
Kul att följa med på ditt fika reportage och för den prylige var det ju synd att missa detta fika! ha det bra Martin!
Svar från ztenlund 2013-11-04 18:25
Tack! Det var nog kul för de flesta att få se dessa nya kameror, för det bor en liten prylnörd i nästan alla. Jag försöker prata förnuft med den för det mesta, men ibland är det lätt att falla till föga.

Ha det gott du också Dan!