Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

Extra, Extra: Invigning av nya Uppsala Östras stationshus!

För första gången sedan SRJmf började sin verksamhet finns det ett stationhus i Uppsala. Det är inspirerat av det senare av två som funnits vid Uppsala Östra. Jag var inte där under själva invigningsceremonin, men släntrade dit senare på eftermiddagen. Bäst att värma upp inför trafiksäsongen, liksom.

Tanken var att det under dagen hela tiden skulle stå tåg inne vid stationen, vilket när jag var där uppfylldes dubbelt upp. Närmast nedan medelst Hilding Carlssons klassiska smalspåriga rälsbuss littera YBo5p (senare YP) med tillhörande manöver/släpvagn UBFo3yp. Framdrivning medelst en, för lätt motorknäppa, välljudande diesel från Scania-Vabis.

Tågbeståndet omfattade vid tillfället även nymålade ångloket BLJ 5 Thor med tillkopplade vagnar. Till skillnad från modernare doningar kräver ånglok betänkligt mycket mer tillsyn. Här med halvt oljeindränkt trasa.

Även personalen tarvar rundsmörjning. Här av en för ångloket något otidsenlig sort.

En vy från södra sidan av Uppsala Ö.

Dags att lägga på ett (flera) kol inför avgång för att få tillgång till mer ånga.

På andra sidan såg det ut som följer, dock blev skärpedjupet för kort eftersom jag lyckades fippla till bländaren. Jag fastnade i en långvarig konversation, bland annat om tåg och kameror, med mannen på bilden och då kan det gå så här.

Sedan var det ju det där med att män placerade i lok på något märkligt sätt alltid verkar se mer än lovligt glada ut. :)

Som sagt, ett nytt och permanent stationshus har Lennakatten nu fått vid Resecentrum. Det är inte många museijärnvägar där man kan stiga över direkt från normalspårigt modernt tåg till smalspårigt ångtåg.

Jag kommer nog se mer av det eftersom jag faktiskt gick med i föreningen i år. Det har jag tänkt göra i flera år, men det har inte blivit av. Saken är ju den att man som medlem kan åka hur mycket man vill under trafiksäsongen. Om man vill så kan man förstås engagera sig i själva verksamheten också.

Inlagt 2012-05-13 02:01 | Läst 2150 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt reportage det här! Visst är det som du säger män i ånglok ser närmast barnsligt glada ut, har ju personligen upptäckt det samma. Jag tror jag vet någon mer som kommer att uppskatta detta. :-))
Hälsn. Leif M
SD40T-2 2012-05-13 09:31
Jag vet vem du menar Leif och jag uppskattar verkligen inlägget :-))
Svar från ztenlund 2012-05-13 14:47
Tack Leif! :)
Det var visst någon annan som gillade inlägget... ;)