Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

Uppstickarna är på spåret

Härförleden hade jag ärende i Stockholm och därpå en middag. Dock var det ett betydande glapp mellan dessa, så för att fördriva tiden tog jag med mig kameran. Tanken var att ta en runda på stan, men vädret visade sig inte från sin mest underhållande sida så jag tog betäckning under tak...

SJ kör nästan all persontrafik i Sverige som inte har koppling till de regionala trafikmyndigheterna, men det finns några små uppstickare. Den mest spännande lär vara Skandinaviska Jernbanor med sitt Blå Tåget. Här rullar det mot spår 10 på Stockholm C. Det här var en torsdag så då kom det från Uppsala, för att göra ett uppehåll en stund, innan det fortsatte mot Göteborg.

Till alldeles nyligen hade man bara förstaklassvagnar av klassisk ssextiotalsmodell, men nu har man även andraklassvagn. Den kommer från Netrail och har tidigare, som synes för den som tittar noga, använts av Veolia.

Det verkligen avvikande med tåget är dock att det har en riktig restaurangvagn där mat lagas ombord, men det finns även en barvagn.

Det moderna Traxx-loket hyr man av Railpool som synes. Något som fler operatörer gör, men då på godssidan. En nackdel är att loket bara får gå i 140 km/h jämfört med SJ:s Rc-lok som får gå i 160 km/h, men målgruppen är nog inte riktigt de som är överdrivet stressade.

185 heter just den här specifika modellen ur Traxx-serien.

Den som är intresserad kan surfa in på Blå Tågets hemsida. Biljetterna finns även i Linkon så de går att köpa på t ex SJ:s hemsida också.

En annan som sticker upp huvudet, men med ett inte fullt så orginellt koncept, är Veolia som kör mellan Stockholm och Malmö, förutom lite olika säsongsbetonade nattåg.

Hector Rail, som annars kör godståg tillhandahåller dragkraften med sina Taurus-lok. Står ni på en station och undrar vem som spelar ett litet stycke så kan det vara ett dylikt lok. Alla Hector Rails lok heter för övrigt något, som det ovan som heter Lightyear.

En avrundande bild på sista vagnen på väg upp på broarna över Norrström och Söderström. Nej, tågen kör inte på Centralbron och gör de det föreslår jag omedelbart ett samtal till SOS Alarm. ;) Det är olika broar som ligger bredvid varandra.

Inlagt 2013-02-06 02:33 | Läst 1907 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul att få lära sig nya saker om tågvärlden Martin! Fina bilder till det gör det ju ännu bättre! Ha det gott//Danne
Svar från ztenlund 2013-02-06 22:09
Tack Dan och jag önskar dig förstås detsamma!
Lightyear påminner lite om Darth Vader på första men betydligt snyggare än den fyrkantiga från Railpool. :-) Ha det fint idag!
ewa
Svar från ztenlund 2013-02-06 22:13
Just Darth Vader tror jag inte att det finns något lok som heter, men åtminstone Skywalker och R2D2 finns. :) De är dock av en annan modell än Lightyear. Ha det gott!
Ja kan inte hjälpas, men tåg fascinerar en aning, så mycket intressant inlägg.
Svar från ztenlund 2013-02-08 20:57
Tack Per! Visst fascinerar de en del och jag gillar dem som motiv också... :)