Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

Fikaanalys av enklare objektiv

Jag är ju egentligen ingen tekniker, men... Har ni inte tröttnat på fikabilder än så kommer det fler här, ackompanjerat av en något dubiös analys. De två första bilderna är tagna med en fast 35: som är köpt för flera gånger så mycket som zoomobjektivet på de nedre. Även om jag räknar på båda begagnat så skiljer det nog med en faktor två. Inget av objektiven är dock några särskilt dyra kreationer.

Inte mycket i skärpa här inte, men det går nog att se var vi fikade någonstans; det vill säga det vanliga stället.

Hmm, det är lite oklart om objektivet ligger bakom detta eller inte. Jag hittade ingenting i min bok om optiska brister?

Gul kromatisk aberration har jag hört talas om, men detta var väl ändå i överkant!

Sedan försökte jag förhandla med objektivet för att få en bättre bild, men då dök det upp något suddigt mitt i bilden.

Aha, objektivet var nog lite svagt på längsta brännvidden. När jag minskade blev det bättre, fast hu vad det lutar!

Nu har jag nog lärt mig begränsningarna. Här verkar det inte ha blivit så mycket konstigheter.

Domaren är och köper en kokt med bröd, så om det verkligen går att använda ett enklare objektiv för att fotografera fika är fortfarande lite oklart. Jag kanske får försöka igen och se hur det går. Så här efter första halvlek så verkar det inte vara fördel varken för den fasta 35:an eller zoomen. Annars brukar jag oftast använda en fast 50:a. Det är bättre om man vill slippa ha skärpa i bilden...

Trevligt var det som vanligt i alla fall, trots (eller tack vare?) att ovanstående bilder bara visar en del av deltagarna och det som försiggick. Nästa omgång bör gå av stapeln den 6:e april. Jag lovar att jag inte är lika knäpp i verkligheten som i bloggen. Åtminstone har ingen vågat säga något än. ;)

Inlagt 2013-03-02 22:54 | Läst 1717 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Nu visar ditt rätta jag ser jag ;-)
Du får nog byta objektiv till nästa gång
eller lära dig hantera den gula kromatiska aberration
Förhoppningsvis dyker jag upp den 6:e
Svar från ztenlund 2013-03-04 11:03
Den kanske är röd nästa gång? Vad gör jag då? ;)
Hoppas vi ses den 6:e då!
Vi får fortsätta diskutera bilder och tekniska underverk till våra kameror så utvecklingen går framåt på nästa fotofika! Det var kul att träffas helt klart//Danne
Svar från ztenlund 2013-03-04 11:05
Det får vi göra Danne! Vi vill ju inte att utvecklingen ska avstanna... Kul att träffas som sagt.
Din bildserie illustrerar att det finns seriösa inslag i snacket, men även att runda bordet inte hjälper när det bli många närvarande, dvs olika samtal pågår vilket ju gruppbilden visar: Lenorna deltar i ett (roligt) samtal och J-O och jag lyssnar på ett annat, "mindre roligt".
Den gula kromatiska aberrationen är ju trevlig!
Svar från ztenlund 2013-03-04 11:07
I och för sig, men det är ändå lite lättare att byta vem man pratar med. Vid långbordet är det ju helt hopplöst om man inte flyttar på ändalykten. Jo, den var kanske lite trevlig ändå och den hamnade i många bilder har jag sett. Måste ha varit ljuset... ;)
Snyggt fångat Martin! Jag misstänker att fotografen hade sen ankomst med tanke på det urdruckna kaffet. ;-) Ha det fint!
ewa
Svar från ztenlund 2013-03-04 11:13
Tack Ewa! Din observation är korrekt så långt som att jag kom lite senare (40-45 min kanske) och Uppsalas stadstrafik förbättrade inte saken med en rejält försenad buss. Hur de har lagt tidtabellen begriper jag inte, för jag tycker de är försenade väldigt ofta. Lyckas bussen vara 10-15 minuter försenad en lördagförmiddag måste det vara något fel. Jag tänkte spara lite tid och slippa gå i horisontell nederbörd, men det förra gick alltså sådär... Det urdruckna kaffet i översta bilden är dock mitt eftersom jag inte tog upp kameran direkt. ;)

Ha det du också! :)
Jag testade också en fast 35 mm för att se om den kan duga till några fiskporträtt. Det var en billig variant men jag måste ha med den ner under ytan för att se vad den kan prestera. Trevligt att råkas.
Hälsningar Lena
Svar från ztenlund 2013-03-04 11:23
Jag tyckte jag såg på någon bild att det var 35/2 du hade och det är Nikons motsvarighet jag har. Fast jag har ju en kamera med större sensor så bildvinkeln blir ju för mig som ~22 mm på din kamera. När jag införskaffade den hade jag dock den som normal på en kamera med APS-C-sensor.

Ha det bra Lena!