Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

Efter fotofika kommer järnbruk?! - Del 2

Tillbaka från äppelexkursionen i förra inlägget så gick jag in i den bortre änden av parken och ställde mig i monumentet till Anna Johanna Grills minne. Jag tror inte att det där till höger ingick i den ursprungliga parkplaneringen...

En del av nämnda monument. Medaljongen är gjord av en viss Sergel om jag minns rätt. En svag lila flare visar sig här, något som ska komma tillbaka och jaga mig senare...

Nämligen på nedanstående plats, dock i en annan bild. Kort kan jag säga att när jag tog in bilderna i datorn hade jag en kupad hand med i en bild. ;) Hursomhelst gick jag på en liten bank som går ut bakom monumentet över Herrgårdsdammen och rundande så att jag kom bort vid hembygdsgården. Då måste man gå över gamla Dannemora - Hargs Järnväg, ursprungligen utförd i 891 mm smalspår, men sedermera ombyggd till 1435 mm normalspår. Linjen är inte elektrifierad så det är diesellok som gäller. Man har nyligen rustat upp den något dock inför den återupptagna driften vid Dannemora gruva. Fyra fullastade tåg om dagen 50 veckor om året ska det bli om jag minns rätt.

Sedan gick jag halvt varv runt tillbaka och när jag stod och glodde lite vid en järnvägsövergång kom en herre cyklande och noterade den stora svarta tegelstenen i handen och ropade glatt samtidigt som han gled förbi:

- Ja, det blir fina bilder idag.
- Öhh, va, ja, eh, jo, kanske. :)

Tillbaka vid herrgården i igen så gick jag in i parken från andra änden. Förra gången hade jag gått på utsidan och bara in i den bortre änden nämligen. Intressant kombination påträffades:

En lite närmare till på herrgårdsbygganden. Ogräsrensningen verkar inte hålla toppklass, men det kan nog bero på att Bruno Liljefors stiftelse som äger den inte direkt har pengar så att fickorna svämmar över. Jag har inte sett något på ett tag nu, men om jag minns rätt har det varit ett visst ointresse från allmänt håll att bidra till underhållet.

På andra sidan Herrgårdsdammen ligger bl a det gamla brukskontoret och klockstapeln:

Mer höstlikt...

En och annan kanadensisk gäst fanns också på plats:

Dags att dra vidare mot del 3 i närbelägna Dannemora. Vägen på bilden leder dock inte i den riktningen.

Fortsättning följer  således...

Inlagt 2011-10-05 16:43 | Läst 2374 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tack allihopa. :)
Jag ska försöka lägga upp sista delen imorgon, fast den kanske inte är riktigt lika bildskön. Vi får väl se. ;)