Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

Fotofika och (andra) bullar!

Ja, det var ju Dagnys-premiär för säsongen och jag kände mig manad att dyka upp som en del kanske noterat i en del andra mer eller mindre fördelaktiga bilder. ;) Trevligt hursomhelst!

Vän av ordning undrar förstås vad bullarna består av, förutom sådana som tillhandahölls av Café Årummet förstås. Två saker egentligen, varav den ena är att jag tröttnat på Fotosidans katastrofalt dåliga bilduppladdningsfunktion för bloggen, eller bildförstörelsefunktion kanske är en mer korrekt benämning. Bilder större än 640 pixlar skalas ju ner och ger en klickbar bild. Så långt allt gott, men nedskalningen medför en otrolig snålkomprimering med fula jpeg-artefakter som följd. Dessutom försvinner inbäddade färgprofiler och EXIF-data. Jag tycker att det känns ok på Blocket.se, men inte riktigt på en sida för fotoentusiaster. Nog gnällt - jag lägger bilderna på min egen domän och länkar in dem istället. Ser ut som vanligt, men är bättre, "typ". :)

Ifråga om den andra bullen av två så fick jag för mig att köra en lite annan uppskärpning än vanligt och dra ner den i högdagrarna. Det gör att man kan skärpa hårdare utan att bilderna rasar sönder i taggighet och "knaster". Om det blev bra är väl upp till andra att bedöma kanske... Bu eller bä? :o

Dags att komma till affärerna kanske...
Jag tog inte särskilt många bilder då massivt motljus inte direkt var inspirerande. Nedan Rauni där jag av någon outgrundlig anledning fick för mig att sätta skärpan på kameran. Eftersom jag hade mittpunkten vald och uppenbart har komponerat om kan jag inte skylla på några japanska ingenjörer. Illa! ;)

Jan-Olofs "lille-Pen". Bra sätt att unvika motljuset, men då fick han tyvärr inte vara med ordentligt i bild:

Magister Per och fröken Lena, i alla fall om man ska köra benämning enligt känt Ellens-manér:

En trevlig opretensiös tillställning. Märkligt (?) nog mycket likt när ett gäng som snöat in på HiFi träffas. Kan det möjligen vara det där med gemensamma intressen?

Inlagt 2011-09-04 01:36 | Läst 2604 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Sett fyra olika blogginlägg från Dagnys hittills. Kul och se fotofika från olika perspektiv. Två av mina favoritkombinationer - fika med sällskap och foto. :-)
Svar från ztenlund 2011-09-06 13:43
Nej, det är inte dumt... :)
Hjälp jag är halshuggen :)
Men det känns inte så, så det var nog inte så farligt.
Trevligt att träffas!
Svar från ztenlund 2011-09-06 13:43
Detsamma!
Jag tyckte mig se att huvudet satt kvar även efter att bilden togs. :)
Hahahaa...man ser rätt präktig ut på bilden =)
Kul att du kunde komma.
/Lena
Svar från ztenlund 2011-09-06 13:47
Hehe, jag kanske... :)
Trevligt att träffas även om det blev det där med att man pratar med de som sitter närmast.
Kul att få träffas även om vi inte hann prata så jättemycket, men det blir fler tillfällen.
Svar från ztenlund 2011-09-06 13:47
Nej, tyvärr blir det ju så, men vi får väl satsa på annan placering nästa gång om inte annat. :)
Rei; du har missat något inlägg, inte väl mitt?, med Martins inlägg är det redan sex stycken tror jag. :-) Mer att vänta?

Martin, vi pratade ju om det där med "mer eller mindre fördelaktiga bilder" som dyker upp på Internet och som man får vänja sig vid i från dessa sammanhang... Fast lite nytta för bilderna med sig också; har just bestämt mig för att ändra frisyren framöver... :-) Det starka solljuset och skuggspelen var verkligen inte optimalt för foto. Själv struntade jag i problemet och gick in för att dokumentera i stället för att "fotografera".
Svar från ztenlund 2011-09-06 13:53
Jo, vi gjorde ju det...
Nej, ljuset var inte kul. Den sista bilden på Per och Lena ser inte riktigt ut sådär i grundinställning, utan de är rätt mycket mörkare och bakgrunden är lite ljusare också. Råformat är mycket användbart ibland. ;) Fast man kan ju välja dokumentationsvarianten som sagt, men jag tyckte att det var ett evigt smattrande ändå, så jag tog det lite lugnt på den fronten.