Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

Man överfallen av till synes fredliga kor

Det hela började med en lite seg söndag för en vecka sedan. Från början tilltänktes en fika i Marielund, eller så, per ångtåg. Så blev dock inte fallet, utan det blev sista rälsbussen utåt med Lennakatten.

Eftersom antalet bussar från Faringe är obefintligt på helgen beslutades raskt att avstigning borde ske senast i Almunge, varifrån det går lämplig buss varje timme. Beläggningen var tämligen begränsad med tanke på att man inte kommer tillbaka igen. Inåt kom det fler, så sista turen ut är väl närmast att betrakta som en fordonstransport.


(Här ska jag erkänna att det magiskt "försvunnit" en kontaktledningsstolpe som stack upp ur taket på rälsbussen...)

Hursomhelst så började jag gå bortåt åt kyrk- och skolhållet i Almunge efter avstigning, för de som eventuellt vet hur det ser ut. Någon bild på en busshållplats blev det. Ja, det är ju inte New York precis! Sedan fick jag syn på en huvudattraktion på landsbygden numera. Det ordas jippon på våren där denna attraktion kan iakttagas i organiserad form. Att man kan se dem annars verkar ha gått en del förbi. Jag stegade över det låga stängslet och undrade om det inte finns fler än sisådär två stycken. Då utspelade sig följande:

Från första till andra är det ungefär två minuter då jag gick fram, sedan 30 sekunder och sedan ytterligare sex minuter. De verkar lite nerviga? Ok, jag sätter mig på huk och tittar lite på dem och ser vad som händer. Jag har förstås vissa aningar... Två minuter till går från fjärde bilden ovan:

Två minuter och en hink dregel i kamerahuset senare:

Två minuter till:

Några sekunder och ett "snor du mitt gräs va?" senare:

Attacker kom från alla flanker. En mycket intressant upplevelse att försöka fotografera en dreglande ko framför när det dyker upp nya bakom ryggen. Jag tror det var länge sedan jag fick så mycket "bomskott".

Om nu någon inbillar sig att jag stod där med ett tele och korna på gott avstånd, så var det inte riktigt så det gick till. Alla bilder i inlägget är tagna med 35 mm - på småbild. Här har vi en tydlig illustration av avståndet.  Jag fick mota bort somliga kor för att inte både jag och kameran skulle bli neddreglade, alternativt omvandlade till idisslingsmaterial.

Rekommenderas för: Tokar utan självbevarelsedrift, småknäppa fotografer, desorganiserade kovältarligor

Rekommenderas inte för: Personer med koskräck, bröllopsklädda män och kvinnor, personer som tror att det simmar fiskpinnar i havet

Bra ackompanjerande musik: Emmylou Harris - Even cowgirls get the blues och Waylon Jennings & Willie Nelson - Mammas don't let your babies grow up to be cowboys

Inlagt 2012-06-17 02:44 | Läst 2822 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ett kul och udda kotema du bjöd på! mvh Danne
Svar från ztenlund 2012-06-17 18:08
Tack Dan! :)
Ko-olt :-)
Svar från ztenlund 2012-06-17 18:09
Mycket! ;)
De undrade nog vad du var för en snubbe som inkräktade i deras hage :-)
Nyfikenhet måste stillas. Och det ger ju tillfälle på riktiga närskott som dina.

ha de
Nw2 2012-06-17 18:19
Nja det var nog inte nyfikenheten som lockade dem, utan kor dras till människor av en enda orsak: MAT.
Dvs de tror vi har mat med oss till dem eller kommer för att leda dem till maten.
Svar från ztenlund 2012-06-17 18:25
Jag tror nog snarare att sanningen ligger någonstans mittemellan. Att det enbart skulle vara mat är nog en för enkel förklaringsmodell, men givetvis är det så att det finns ett sådant beteende i det hela också. Sedan blir det alltid en fråga om i hur många led man vill dra en sådan teori, för allting kan förstås härledas till överlevnad och att föröka sig.