Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

Mitt i natta - Wiks slott

Till skillnad från en del andra på Fotosidan har jag en faiblesse för att inte gå och lägga mig istället för att gå upp tidigt, om verksamheten tillåts av övriga förhållanden. Det där med att stiga upp tidigt utan att det är ett måste är lite svårt. Således satt jag vid datorn en kväll, ehm förlåt, natt i juli och tänkte att jag nog borde åka någonstans med stativet i högsta hugg. Sagt och gjort så styrde jag ut på 55:an och
fick för mig att svänga in vid Wiks slott.

Om vi nu ska prata lite teknik så är bilderna tagna med ett ganska enkelt objektiv - AF Nikkor 28-105/3,5-4,5D. Inget superobjektiv, men helt reko som ett släng och däng-objektiv. På småbild då, för på APS-C är brännviddsomfånget inte så kul. En sak som faktiskt är osedvanligt trevligt med objektivet är den låga distorsionen för objektivtypen. Det är inte alls så farligt i vidvinkelläget som det brukar kunna vara.

Här måste jag tillstå att fasadbelysningen var mer än lovligt jobbig med sin ljus"kvalitet"...
Hursomhelst är det en gammal försvarsborg som senare ombyggdes till slott. Idag är det landstinget i Uppsala län som äger slottet och man har folkhögskola och konferensverksamhet.

Ovanstående är flygeln som ligger till vänster om slottet om man tittar mot entrén.

För övrigt fick jag ett exemplar av Upsala Nya Tidning av tidningsbudet. Han tyckte nog att jag såg ut att vara i behov av det när jag släpade runt på kamera och stativ mitt ute i ingenstans mitt i natten. Slottet ligger nämligen något "ocentralt"... Jag tackar och bockar. :)

Inlagt 2011-08-17 01:32 | Läst 1935 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Om jag förstår saken rätt är det just Wiks slott som spelar rollen som Carl Hamiltons slott på filmduken.
Svar från ztenlund 2011-08-17 13:39
Det stämmer bra det.