Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

SKÅJ med gammal TGOJ

SKÅJ - Stockholms Kultursällskap för Ånga och Järnväg - ordnade nyligen en medlemsresa. Jag råkade få syn på att de skulle återkomma till Stockholm när jag var i närheten, så jag dröjde mig kvar på Centralen en stund. Att ta en bild när de ankom var helt meningslöst eftersom strålkastarna på loket var i läget "hjälp jag blir blind". Ett loktåg tarvar dock rundgång för att komma ur norra säcken på Stockholm C.

Före detta TGOJ Ma 406, som numera ägs av SKÅJ.

Observera hur strålkastarna är tända. Genom att ha den röda slutsignalen tänd på detta vis så visas vad som är fram- och bakända på loket vid växling.

Det finns nu flera Ma-lok bevarade hos museiföreningarna. Ett finns hos Sveriges järnvägsmuseum och det har jag visat tidigare när det stod inne i utställningshallen.

På höjden med en orange SKÅJ:ig typ kanske?

Bilderna ovan är förresten körda genom Capture One Pro 7, förutom nedskalning och slutskärpning som är gjort med mina vanliga actions i Photoshop. Jag har "bara" Photoshop CS4 och råkonverteraren börjar kännas rätt mossig. Följaktligen vill jag ha något annat och modernare! Sagt och gjort så tankade jag ner testversionen. Det hela utlöstes av att jag hade en större mängd bilder som jag skulle behöva korrigera distorsion i, bland annat. Något stöd för det finns inte i CS4, annat än manuell handpåläggning inne i Photoshop efter råkonverteringen. Inte smidigt!

Även om jag tycker att Photoshop är bra så får jag lite utslag av Adobe. Företag som nästan har monopol är inte bra. Just Camera Raw har jag heller aldrig varit riktigt imponerad av. Jag tycker det alltid har varit rätt meckigt att få till det resultat jag vill ha. Bilder tagna under vissa förhållanden har närmat sig det frustrerande att få ordning på. Lite som att hela tiden brottas med råkonverteraren. Jag kan konstatera att Capture One ger ett betydligt vettigare resultat innan jag ens petat på bilderna. Solen har förstås sina fläckar och Adobes varianter är nog smidigare att manövrera ibland, men jag vänjer mig nog om jag bestämmer mig för att "hoppa i säng" med Capture One.  Just nu är jag tämligen lockad, även om jag inte förstått ens hälften av programmet än...

Inlagt 2013-09-27 00:24 | Läst 2032 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej!

Jag passade på att skaffa Adobes Lightroom innan det också försvinner bort i "molnet" - riktigt prisvärt, bra arbetsflöde och kan göra "allt" som man förväntar av ett digitalt mörkrum.

Snyggt lok!

Ha det fint!
Johan
Svar från ztenlund 2013-09-27 19:54
Jo, jag vet att det är många som tycker att Lightroom är bra. Men det är fortfarande Adobe och Camera Raw bakom, även om råkonverteraren blivit bättre med tiden. Prismässigt har Capture One en nackdel i initialkostnad, men det är överlevbart så där sitter det inte. Jag har inte bestämt mig hur jag ska göra än, men jag just för tillfället lutar jag åt ett annat håll än Adobe.

Tack och detsamma!
Snygga tågbilder Martin i det ljuset! Själv meckar jag i Lightroom 5 och det funkar rätt bra för mig som inte pillar så länge med bilderna. Ha en bra helg!
Svar från ztenlund 2013-09-27 20:32
Tack Dan! Ljuset ja... Eller detsammas frånvaro kanske? De två översta bilderna är tagna på ISO 6400 och de nedre på 3200...

Jag pillar för det mesta inte jättemycket heller. Däri har problemet med Camera Raw också legat i så måtto att jag fått pilla en massa, som det känts, helt i onödan. Då har jag ändå rattat om standardinställningen... Visst, det har blivit kontinuerligt bättre, men frågan är ju om jag tycker att det räcker?!

Tack och ha en bra helg du också! Själv inleder jag med en Fuller's IPA. :)