Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En fotojournalist fotograferar verb och inte substantiv

En fotojournalist måste tänka som en filmare. Det gäller att ha mallen klar och tydlig framför sig när man jobbar så att man kan fylla den med rätt innehåll. Det är en del gökar som har klagat på mina bilder det får de gärna göra när de själva håller sig på en jämn och hög nivå och fotograferar verb istället för substantiv. 


Janis & Amanda © Mikael Good, 2010

Att fota substantiv kräver inget annat än ett rejält stativ, en bra kamera, sinne för komposition, färg och form och det kan vilken fotograf som helst lära sig. Att fotografera verb kräver däremot sin man eller kvinna, det är inget man lär sig i en handvändning och det handlar om känsla, engagemang och att man har rätt personkemi. Det är absolut inget fel att fota substantiv, tvärtom det fyller också sin funktion men för att bedöma verb ska man också fotografera verb.


Janis & Amanda © Mikael Good, 2010

Jag är glad att jag har en professionell filmkurs i bagaget och inte har slösat bort min tid på någon fotoutbildning. Filmtänket passar både mitt bildspråk och mitt uttryck som hand i handske och skulle jag välja att satsa på film har jag både den kunskap och den utrustning som behövs.


Amanda © Mikael Good, 2010

Till sist vill jag passa på att rikta ett stort tack till min vän och kollega Steve Evans för rubriken till dagens blogginlägg: En fotojournalist fotograferar verb och inte substantiv!

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htm



Dagens låt: Pressure Drop - The Clash

//Chasid

Inlagt 2011-09-21 14:10 | Läst 7783 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag antar att du menar att det ska hända något. Att det ska finnas ett skeende. Visst är det så. Men en bildserie måste hålla ihop också på flera plan.

Jag älskar verkligen den översta bilden. Det är en fin och känslosam bild med flera lager. I de andra tycker jag blixten tar död på bilderna. Särskilt när det är med en slagskugga.
Svar från Chasid 2011-09-21 21:35
Självklart ska en bildserie hålla ihop men verben är viktiga bärare av helheten. Jag har bara använt blixt på mittenbilden, bild nummer tre är fotad i befintligt ljus :) Personligen så störs jag inte så mycket av slagskuggor så länge känslan finns i bilden, för mig är känslan alltid överordnad tekniken :)
//Chasid
froderberg 2011-09-21 22:56
Jag har inget emot blixt, men jag tycker just att känlsan gick förlorad. Det är stor skillnad mot den övre bilden som jag är stormförtjust i. Den har ett helt annat uttryck och är inte så snabbavsläst.
Svar från Chasid 2011-09-22 08:45
Det är en smaksak helt enkelt :) Blixtskuggan stör inte mig och stämningen är lik den i bilderna där jag inte hade blixt. Men om jag skulle lägga ned lika mycket arbete som World Press fotograferna har gjort på sina bilder så tror jag att jag skulle kunna lyfta bilden ändå. Jag tror faktiskt att jag ska testa att "World Pressa" mittenbilden och lägga upp den i bloggen för påsyn :)
//Chasid