Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Ännu en hundpromenad medan solen går ner....

Nu på hösten i Göteborg är det ofta mulet eller regnar. Det är bara att acceptera. Om inte får man fly till bättre ställen. Eller så är det klarblå himmel med ändå mer extrema kontraster. 

Inte så bra fotoväder med andra ord.

Fast igår på eftermiddagen såg det ut att kunna bli en intressant solnedgång så den lille svarte och jag tog en tur ut till Alleby i närheten av Säve flygplats.

Här är vi helt ensamma när vi går över fälten och Kasper rusar runt som en galning. Springer igenom varenda vattenpöl på vägen. En svart skugga som far fram som en virvelvind. Jag låter honom hållas. Här har han vidderna för sig själv. Hann inte ratta in rätt inställningar innan han rusade förbi. Fast nu var det inte fokus på bra hundbilder utan höstbilder

_ALM6293.jpg

Här finns små öar med lövträd och urberg i dagen. Det blev ett par timmars skön promenad med Kasper och försök att fånga höstfärgerna. En stund att bli av med höstdepressionen som gärna kommer smygande när ljuset saknas och det mest är ruggigt.

Ljuset är svårt med ljus himmel och skuggig mörk mark. Numera med en modern kamera går det ju även behärska det extrema dynamiska omfånget i sådana motiv. Det rör sig säkert om 16-20 steg. Så det får bli AE bracketing med 5 bilder per serie. +2, +1 normalexponering, -1, -2. När jag är ute med hunden undviker jag att släpa på något stativ. Det får bli handhållet vilket med en modern kamera fungerar för det mesta. Kameran smattrar iväg och tar 5 bilder enligt inställningarna.

Sedan väl hemma så får de slås ihop till en HDR med hjälp av LR. On1 raw 2018 beta fungerar inte för Fuji-bilder. Jag kommer bara till en preview som verkar lovande. Fast när filen skalll sparas så smäller det och programmet kraschar. När man väl öppnar det igen så finns det en HDR som är helt i magenta.

Vi får hoppas det rättas innan den skarpa versionen släpps. Konceptet verkar faktiskt lovande och har potential att leverera ett bättre resultat än LR.

Till dess får jag hålla tillgodo med LR som i dessa bilder inte ger den detaljskärpa jag vill ha. När man lägger ihop 5 bilder verkar svagheten i detaljupplösningen för Fuji   addera problemen och vi har tillbaka den gamla vattenfärgseffekten.

Nu får bilderna i sig berätta resten.

Kasper och jag önskar er en trevlig kväll.

_ALM6308-HDR.jpg

_ALM7077-HDR.jpg

_ALM7083-HDR.jpg

_ALM7088-HDR.jpg

_ALM7093-HDR.jpg

_ALM7113-HDR.jpg

_ALM7108-HDR.jpg

_ALM6323-HDR.jpg

_ALM7133-HDR.jpg

_ALM6330-HDR.jpg

_ALM7143-HDR.jpg

_ALM6335-HDR.jpg

_ALM6338-HDR.jpg

Postat 2017-10-17 17:10 | Läst 1419 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera